JustPaste.it

Recepta na pamięć doskonałą

Mamy naukowe dowody na to, że jagody znacząco wpływają na poprawę pamięci, obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz hamowanie procesu demencji.

Mamy naukowe dowody na to, że jagody znacząco wpływają na poprawę pamięci, obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz hamowanie procesu demencji.

 

C) Zdjęcie autorstwa Jeff KubinaNieprawdopodobna moc soku z jagód nie jest tylko Disney’owskim pomysłem na dostarczenie bajkowym Gumisiom nadprzyrodzonych mocy. Mamy naukowe dowody na to, że jagody znacząco wpływają na poprawę pamięci, obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz hamowanie procesu demencji.

Prowadzone od wielu lat eksperymenty nad wpływem jagód na procesy związane ze starzeniem się ciała i mózgu po raz pierwszy zostały przeprowadzone na ludziach. W badaniu wzięła udział grupa osób w wieku od 71 do 81 lat. U wszystkich uczestników stwierdzono początki demencji objawiające się problemami z pamięcią. Grupa badanych ujednolicona była pod względem wykształcenia aby wyeliminować jego wpływ na zdolność rozwiązywania zadań sprawdzających stan ich pamięci. Przed rozpoczęciem eksperymentu przeprowadzono testy, które polegały na zapamiętywaniu par nie związanych ze sobą słów oraz na przywoływaniu skojarzeń dotyczących podanych wyrazów.

Każdy z badanych przez 12 tygodni, codziennie pił sok wyciskany z dojrzałych, dzikich jagód. Ilość wypijanego soku została dostosowana tak aby na 1kg masy ciała przypadało od 6 do 9ml soku. Tak więc osoby ważące np. 70kg wypijały dziennie ok. 500ml soku (ok. 2 szklanki).

Po dwunastu tygodniach powtórzono testy pamięciowe. Okazało się, że wyniki wzrosły średnio o 48% dla testu polegającego na zapamiętywaniu par słów oraz o ponad 30% w przypadku testu sprawdzającego umiejętność przywoływania skojarzeń.Jednak poprawa pamięci nie jest jedynym pozytywnym skutkiem picia soku z jagód. Stwierdzono również obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz złagodzenie wczesnych objawów depresji stwierdzonych u części badanych przed kuracją.

Dzięki wcześniejszym eksperymentom prowadzonym na zwierzętach wiadomo co powoduje dobroczynne działanie soku jagodowego. Wszystko dzięki obecnym w jagodach związkom z grupy polifenoli - antocyjanom. Polifenole to grupa związków organicznych występujących w roślinach. Mają działanie silnie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, a ich obecność w diecie powoduje spowolnienie procesów starzenia się komórek naszego ciała.

Substancje nadające barwę jagodom – antocyjany – są transportowane do mózgu gdzie zwiększają wydajność przesyłu sygnałów między neuronami oraz zabezpieczają je przed degradacją. Testy na zwierzętach pozwoliły stwierdzić, że antocyjany wykazują szczególną aktywność w rejonach mózgu odpowiedzialnych za pamięć (hipokamp i nowa kora mózgowa). Obniżenie poziomu cukru we krwi badanych osób spowodowane było działaniem antocyjanów podobnym do działania insuliny, zaś wcześniejsze badania dowiodły, że mogą one wpływać również na inne procesy metaboliczne jak na przykład rozkład tłuszczów w organizmie.

Od wieków człowiek próbuje znaleźć magiczny środek na zachowanie wiecznej młodości. Sok z jagód może nie sprawi, że na zawsze będziemy piękni i młodzi, ale na pewno może pomóc w zapamiętaniu wszystkich, wspaniałych, przeżytych chwil.

Więcej informacji:
Krikorian, R., Shidler, M.D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., Joseph, J. A. (in press). Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults. J. Agric. Food Chem.

 

Badania.net

jeśli chcesz wiedzieć więcej | wyniki badań w przystępnej formie

 

 

Źródło: http://badania.net/2010/01/30/recepta-na-pamiec-doskonala/