Login lub e-mail Hasło   

Recepta na pamięć doskonałą

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://badania.net/2010/01/30/recepta-na(...)konala/
Mamy naukowe dowody na to, że jagody znacząco wpływają na poprawę pamięci, obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz hamowanie procesu demencji.
Wyświetlenia: 14.166 Zamieszczono 01/02/2010

C) Zdjęcie autorstwa Jeff KubinaNieprawdopodobna moc soku z jagód nie jest tylko Disney’owskim pomysłem na dostarczenie bajkowym Gumisiom nadprzyrodzonych mocy. Mamy naukowe dowody na to, że jagody znacząco wpływają na poprawę pamięci, obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz hamowanie procesu demencji.

Prowadzone od wielu lat eksperymenty nad wpływem jagód na procesy związane ze starzeniem się ciała i mózgu po raz pierwszy zostały przeprowadzone na ludziach. W badaniu wzięła udział grupa osób w wieku od 71 do 81 lat. U wszystkich uczestników stwierdzono początki demencji objawiające się problemami z pamięcią. Grupa badanych ujednolicona była pod względem wykształcenia aby wyeliminować jego wpływ na zdolność rozwiązywania zadań sprawdzających stan ich pamięci. Przed rozpoczęciem eksperymentu przeprowadzono testy, które polegały na zapamiętywaniu par nie związanych ze sobą słów oraz na przywoływaniu skojarzeń dotyczących podanych wyrazów.

Każdy z badanych przez 12 tygodni, codziennie pił sok wyciskany z dojrzałych, dzikich jagód. Ilość wypijanego soku została dostosowana tak aby na 1kg masy ciała przypadało od 6 do 9ml soku. Tak więc osoby ważące np. 70kg wypijały dziennie ok. 500ml soku (ok. 2 szklanki).

Po dwunastu tygodniach powtórzono testy pamięciowe. Okazało się, że wyniki wzrosły średnio o 48% dla testu polegającego na zapamiętywaniu par słów oraz o ponad 30% w przypadku testu sprawdzającego umiejętność przywoływania skojarzeń.Jednak poprawa pamięci nie jest jedynym pozytywnym skutkiem picia soku z jagód. Stwierdzono również obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz złagodzenie wczesnych objawów depresji stwierdzonych u części badanych przed kuracją.

Dzięki wcześniejszym eksperymentom prowadzonym na zwierzętach wiadomo co powoduje dobroczynne działanie soku jagodowego. Wszystko dzięki obecnym w jagodach związkom z grupy polifenoli - antocyjanom. Polifenole to grupa związków organicznych występujących w roślinach. Mają działanie silnie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, a ich obecność w diecie powoduje spowolnienie procesów starzenia się komórek naszego ciała.

Substancje nadające barwę jagodom – antocyjany – są transportowane do mózgu gdzie zwiększają wydajność przesyłu sygnałów między neuronami oraz zabezpieczają je przed degradacją. Testy na zwierzętach pozwoliły stwierdzić, że antocyjany wykazują szczególną aktywność w rejonach mózgu odpowiedzialnych za pamięć (hipokamp i nowa kora mózgowa). Obniżenie poziomu cukru we krwi badanych osób spowodowane było działaniem antocyjanów podobnym do działania insuliny, zaś wcześniejsze badania dowiodły, że mogą one wpływać również na inne procesy metaboliczne jak na przykład rozkład tłuszczów w organizmie.

Od wieków człowiek próbuje znaleźć magiczny środek na zachowanie wiecznej młodości. Sok z jagód może nie sprawi, że na zawsze będziemy piękni i młodzi, ale na pewno może pomóc w zapamiętaniu wszystkich, wspaniałych, przeżytych chwil.

Więcej informacji:
Krikorian, R., Shidler, M.D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., Joseph, J. A. (in press). Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults. J. Agric. Food Chem.
 

Badania.net

jeśli chcesz wiedzieć więcej | wyniki badań w przystępnej formie
 

Podobne artykuły


54
komentarze: 15 | wyświetlenia: 36413
10
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1081
30
komentarze: 17 | wyświetlenia: 22543
86
komentarze: 53 | wyświetlenia: 45653
77
komentarze: 18 | wyświetlenia: 52155
21
komentarze: 12 | wyświetlenia: 7164
19
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4491
40
komentarze: 13 | wyświetlenia: 32890
35
komentarze: 122 | wyświetlenia: 8803
30
komentarze: 14 | wyświetlenia: 52332
31
komentarze: 10 | wyświetlenia: 6173
29
komentarze: 23 | wyświetlenia: 11153
27
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3693
23
komentarze: 14 | wyświetlenia: 7119
 
Autor
Artykuł



Warto dodać, że wspomniane w tekście antocyjany- powszechnie występujące w świecie roślin barwniki, to doskonałe wymiatacze wolnych rodników. Mają właściwości antykancerogenne, które "zawdzięczają" swej budowie chemicznej (zawierają dużo grup hydroksylowych i karboksylowych, które to właśnie grupy wyłapują szkodliwe dla nas wolne rodniki).
Antocyjany to barwniki występujące nie tylko w owoc ...  wyświetl więcej

myslę, że niezwykle istotne są również walory smakowe ;) rzadko się zdarza żeby zdrowe było pyszne :)

  Tomasz Het  (www),  02/02/2010

Bardzo ciekawe i chyba trzeba będzie wypróbować. Dziękuję.

  Badania.net  (www),  02/02/2010

Cieszymy się, że możemy dzielić się ciekawymi informacjami ze świata z osobami, które to doceniają:-)

szkoda, że nie można kupić w sklepie prawdziwego soku jagodowego, zbieranie tych dobroczynnych owoców nie należy do najprzyjemniejszych zajęć na świecie...

Podobne właściwości do tych jakie przejawiają jagody mają owoce wypisane przeze mnie w komentarzu powyżej ;]
A soki i nektary z tych owoców, jak i całe owoce świeże i szuszone są już chyba łatwo dostępne.

ciekawe tylko ile w tych sklepowych sokach jest prawdziwego soku... Różnie teraz bywa z produktami spożywczymi.

Skoro nie odpowieda pani asortment sklepowy to nie ma wyjścia- trzeba je samemu zebrać, a to jak pani wspomniała nie należy do najprzyjemniejszych...
Może i samo zbieranie to niezbyt ciekawa robota, zwłaszcza gdy atakuja cię krwiopijcze komarzyska, ale ogólnie wizyta w lesie to dla mnie jedna z najprzyjemniejszych rzeczy na świece :]

  Gamka  (www),  03/02/2010

Fantastyczny artykuł .
Ja zastępuję jagody borówką , niestety nie mam czasu na wyprawy do lasu :(
W aptekach są gotowe ekstrakty z jagód , które znajdują się w preparatach okulistycznych i pomagają też po wielogodzinnej pracy przy komputerze a dla użytkowników i czytelników eioba wskazane :))
A tak dla ciekawostki to w czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami lec ...  wyświetl więcej

Dziękujemy i życzymy zdrowia:)

Bardzo dobrze wiedzieć że te owoce pomagają. Osobiście uwielbiam większość wymienionych owoców (tych z pierwszego komentarza) a najbardziej jagody i truskawki. Dobrze wiedzieć że to co jem przez pół wakacji nie jest tylko smaczne ale też bardzo zdrowe. Duży plus dla twórców.

Wiedza to podstawa:)

  brain,  05/10/2012

Nie zapominajmy również o ćwiczeniach na pamięć :) W KŚ 11/2012 jest abonament o wartości 65zł do serwisu, w którym możemy poprawić pamięć i koncentrację.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2017 grupa EIOBA. Wrocław, Polska