Login lub e-mail Hasło   

Indukcja w kuchni, czyli garnki z magnesem.

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.plyta-indukcyjna.pl
Kuchnie indukcyjne to najwspanialszy wynalazek w kuchni od czas wynalezienia ognia- mówią zgodnie szefowie warszawskich restauracji. To wynalazek dostępny dla każdego kucharza.
Wyświetlenia: 3.985 Zamieszczono 21/02/2010

Pewnie nie uwierzysz, gdy napiszę, że historia płyt indukcyjnych sięga lat siedemdziesiątych XX wieku. Najpierw urządzenia te pojawiały się jako kuchenki przenośne- jedno-palnikowe. Choć określenie palnik jest tu co najmniej nie na miejscu. Dlaczego? Przeczytaj dalej.

To rewolucyjne urządzenie, zachwalane przez szefów w wielu restauracjach, działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, korzystając z tzw. cewki indukcyjnej. Wnętrze współczesnej kuchni indukcyjnej najeżone jest elektrycznymi obwodami i nie przypomina tradycyjnej płyty ceramicznej czy gazowej.

Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne. To z kolei wytwarza prądy wirowe w naczyniu, które w efekcie ulega nagrzaniu. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes (test z magnesem to dobry sposób na sprawdzenie, czy dany garnek nadaje się do kuchni indukcyjnej). Pole indukcyjne dodatkowo wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. Jeśli na włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek- nic się nie stanie. Płyta jest praktycznie zimna.

Dopiero ustawienie odpowiedniego garnka na powierzchni płyty sprawia, że potrawa zaczyna się podgrzewać.

Płyta indukcyjna ma niesamowicie wysoką wydajność. Oto porównanie z innymi kuchenkami:
- płyta indukcyjna – 90%
- płyta ceramiczna – 60%
- płyta gazowa – 45%

Wydajność kuchenki to znacznie krótszy czas gotowania, czyli oszczędność Twojego czasu przy kuchni. Z czyszczeniem kuchni tez nie ma problemu- przecież rozlane jedzenie nie przywiera!

Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko.

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania (tutaj odwołaj się do instrukcji swojej kuchni indukcyjnej).

Więcej informacji o płytach indukcyjnych w tym serwisie.

Podobne artykuły


111
komentarze: 32 | wyświetlenia: 61586
54
komentarze: 58 | wyświetlenia: 32969
54
komentarze: 68 | wyświetlenia: 31608
50
komentarze: 27 | wyświetlenia: 64059
49
komentarze: 18 | wyświetlenia: 65451
39
komentarze: 50 | wyświetlenia: 23640
39
komentarze: 30 | wyświetlenia: 29373
37
komentarze: 9 | wyświetlenia: 28902
36
komentarze: 37 | wyświetlenia: 24030
34
komentarze: 21 | wyświetlenia: 26571
33
komentarze: 78 | wyświetlenia: 12792
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska