Login lub e-mail Hasło   

Ż u r a w i n a

Warto wiedzieć jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie żurawiny.
Wyświetlenia: 11.718 Zamieszczono 07/03/2010

           Żurawina  wielkoowocowa

Żurawina wielkoowocowa została udomowiona w Ameryce Płn. na początku XX wieku. Żurawina wielka pochodzi z północy kontynentu amerykańskiego i uprawiana jest w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W Europie wciąż mało znana.

Choć żurawina rośnie w naszym kraju, nie cieszy się dużą popularnością.

A szkoda!

Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Może skutecznie walczyć z wieloma chorobami – od zapalenia nerek po nowotwory. Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.

 Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny należy polecić nadciśnieniowcom.Stosowano ją z powodzeniem w ziołolecznictwie jako antidotum na choroby nerek i zapalenie dróg moczowych. Jak się okazało, to nie jedyna dziedzina, w której żurawina może stać się sprzymierzeńcem człowieka w trosce o zdrowie.

Owoce tej rośliny są bogate w naturalne pokłady witaminy C, przez co uzupełnianie posiłków o żurawinę skutecznie podnosi odporność organizmu.

Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.

Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie żurawina działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.

Ale to nie wszystko.

Obecność witaminy P w żurawinie  przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.

Na zdrowe serce i mocne tętnice 


Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciw utleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.

Właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.

Dokładny skład żurawiny nie został jak dotąd poznany.

Do głównych składników należą:
kwasy: cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzoesowy; witaminy: C, A, B1,B2, flawonoidy; kwercytyna, kemferol;fruktoza, cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna, malwidyna; antocyjany, flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe.

Przeciwwskazania

Mimo swoich dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest niestety dla każdego.

Po pierwsze zawiera ona szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji wykazują tendencje do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Poza tym szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Z tego względu spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporozą.

Po drugie żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

Jak spożywać żurawinę

 
  • dodawaj ją do ulubionych płatków śniadaniowych
  • pij 100-procentowy sok żurawinowy
  • dodawaj żurawinę do muffinów (nadadzą im piękny kolor)
  • ozdabiaj nią ciasta i inne desery
  • podawaj żurawinę do potraw mięsnych (np. kurczaka i wieprzowiny)

 

 

      Koktajl żurawinowy, który spala tłuszcz :     

  •   pół szklanki żurawiny
  •   szklanka jogurtu
  •   łyżka zmielonego siemienia lnianego
  •    łyżeczka miodu
  •   1/4 łyżeczki cynamonu
  •    mięta lub melisa


     Żurawinę wyjmij lodówki, umyj, odsącz, wrzuć do garnka, zalej szklanką ciepłej      wody. Tak przygotowaną żurawinę doprowadź do wrzenia (nie gotuj!).

   Przetrzyj, dodaj cukier trzcinowy lub miód. Zmiksuj żurawinę i jogurt naturalny.   Dodaj siemię lniane i cynamon. Przelej do szklanki, włóż do lodówki na kilkanaście minut. Przed podaniem koktajlu żurawinowego udekoruj świeżą miętą lub melisą. Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru lub maślanki.

Mini kuracja oczyszczająca z żurawiny: 

 O żurawinie powinny pamiętać także osoby odchudzające  się. Ma ona doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluje przemianę materii. Przez trzy dni układaj jadłospis według poniższego wzoru. Tuż po przebudzeniu wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, możesz do niej dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
 Później pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę soku żurawinowego (oczywiście bez cukru). Kurację stosuj regularnie i powtarzaj co dwa tygodnie, a poczujesz przypływ energii i pozbędziesz się niechcianych kilogramów.
Przed śniadaniem: 
- szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny
Śniadanie:
- naleśniki z konfiturą żurawinową
- herbatka owocowa lub ziołowa
Przed południem:
- sok żurawinowy
Przekąska:
- pół dużego grejpfruta
Przed obiadem:
- sok żurawinowy
Obiad:
- 2 plastry polędwiczki, 2 łyżki pęczaku, surówka z białej kapusty
- szklanka soku pomidorowego
Przed kolacją:
- sok żurawinowy
Kolacja:
- koktajl mleczno-żurawinowy z 2 łyżkami płatków owsianych lub otrębów pszennych
- zielona herbata

 Dla pokrzepienia ducha       

Podstawową zasadą przy sporządzaniu Żurawinówki jest użycie nie monopolowej wódki, ale czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą. Nalewki, prócz walorów smakowych, pite „dla pokrzepienia ducha”, mają przede wszystkim właściwości lecznicze. Nalewka żurawinowa pomaga w leczeniu chorób nerek i prostaty.

 

Żurawina w kosmetykach :

nawilża, działa liftingująco, silnie antyrodnikowo (a więc spowalnia proces starzenia się skóry), antybakteryjnie, dostarcza mnóstwo naturalnych witamin.

Olej żurawinowy jest olejem wyjątkowym: zawiera bezcenne dla zdrowia kwasy omega oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. Kosmetyki z żurawiną cudownie pachną i mają naturalny, różowy lub ciemnoczerwony kolor.


Maseczka do cery suchej :  

7–10 owoców żurawiny zmiksuj z bananem.

Dodaj łyżeczkę naturalnego jogurtu i dobrze wymieszaj. Nałóż na twarz i szyję na 20 minut.


Maseczka złuszczająca :

● garść owoców żurawiny (mogą być suszone)
● 2 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych
● niewielka ilość śmietany lub jogurtu

Składniki zmiksuj tak, by powstała pasta. Nałóż na twarz i pozostaw na 10 minut.
Potem zetrzyj ją kolistymi ruchami, by zadziałała jak peeling, i zmyj letnią wodą.

Zakładanie uprawy    

Żurawina to krzewina, którą można uprawić na działkach i w ogrodzie.
Jest płożącą krzewinką o pędach rozłogowych, z których wyrastają pionowo ku górze liczne krótkopędy owoconośne. Pędy rozłogowe osiągają długość do 180 cm. Żyją 2-3 lata. Żurawina ma bardzo płytki system korzeniowy sięgający do 25 cm w głąb gleby.
Zawiązywanie pąków kwiatowych na rok następny następuje przypada na koniec lipca i sierpnia.
 
Kwiaty są owadopylne i samopłodne. Okres kwitnienia jest długi i trwa 4 tygodnie. Owocem żurawiny jest mięsista jagoda. Pełnię dojrzałości jagody osiągają 75-100 dni po kwitnieniu. Jagody mają kształt kulisty, owalny lub gruszkowaty. Dojrzewające owoce są czerwone z wiśniowym rumieńcem lub prawie czarne, o gładkiej i błyszczącej skórce.
Żurawiny w okres owocowania wchodzą w 3 lub 4 roku po posadzeniu.
Plon owoców z 1 m2 dochodzi do 2 kg.
Żurawina to roślina światłolubna, wymagająca gleb kwaśnych i stale wilgotnych.
 
 Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna. Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień. Żurawinę sadzimy wiosną od kwietnia  do połowy maja w rozstawie 30x30 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka.

 Polecam również :  http://www.eioba.pl/a119705/a_m_a_r_a_n_t_u_s

 

 Linki : 
http://www.algi.pl/zakazane.html
http://www.magazyndomowy.pl/zurawina-dobra-na-wszystko/
http://www.kobieta.pl/uroda/
http://www.w-spodnicy.pl/
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/
 

Podobne artykuły


11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 643
11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 619
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 864
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 636
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 598
10
komentarze: 7 | wyświetlenia: 720
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 658
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 756
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 429
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 672
9
komentarze: 36 | wyświetlenia: 564
9
komentarze: 2 | wyświetlenia: 386
9
komentarze: 124 | wyświetlenia: 466
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 578
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 452
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  ,  08/03/2010

to wiadomo od dawna,że rośliny mają w swoim składzie różne związki chemiczne działające jak leki.Problem z lekami naturalnymi polega na tym,ze nie wiadomo jak je dawkować,ponieważ w kazdej roślinie tego samego gatunku znaldują sie różne ilości czystego związku chemicznego.Ale cóż ,różne wywary napary dżemy z roślin itd są bardzo miłym pokarmem dla ludzi,a dodatkowo w przypadku takiej wiary w skute ...  wyświetl więcej

  Gamka  (www),  09/03/2010

Dziękuję Panie Krzysztofie ,że zatrzymał się Pan przy moim artykule :)
Pozdrawiam ciepło Gamka

  Tomasz Het  (www),  08/03/2010

Leca punkty i czekamy na jeszcze.

  Gamka  (www),  09/03/2010

Bardzo dziękuje tomeh za ciepło i przychylność dla moich artykułów zdrowotnych :)))
Serdecznie pozdrawiam Gamka

  Elba,  09/03/2010

Kiedyś żurawina kojarzyła mi się z fragmentem wiersza "Żuraw i czapla" J..Brzechwy:
"... żuraw łykał żurawinę, wiec miał bardzo kwaśną minę..." - i nie ma co mu się dziwić, w skutek dużej zawartości witaminy C, żurawiny są bardzo kwaśne.
Dzisiaj doceniamy już i inne zalety żurawiny. A jest ich sporo... O czym można dowiedzieć się z w/w artykułu.
Ostatnio używane są w mojej w kuchni częściej niż rodzynki. Przyzwyczajamy się do jej smaku. No i dobrze, no i na zdrowie.

  Gamka  (www),  09/03/2010

:) dzięki elba ..ja również bardzo często używam żurawiny ....
Pozdrawiam ciepło i żurawinówką zdrowie wszystkich wznoszę Gamka

  Elba,  10/03/2010

Dziewczynki! Jedzcie żurawinki.
Łykacie, smkujecie
Zdrowie odzyskujecie.
Magiczna wiara w moc tej rośliny
Odblokuje Wasze witalne siły.
Zgłębiam żurawinówki moc
Po kieliszeczku w każdą noc.
Noc sprzyja tworzeniu, to i mi się coś rymęło w skojarzeniu z Gamkową żurawinką.

  Mat87,  10/03/2010

Spoko, tylko gdzie ją można dostać? Po lasach nikt tego raczej szukać nie będzie, w sklepach jak do tej pory tylko raz przypadkiem się z na nią natknąłem (owoce suszone). Sadzić nie mam zamiaru, więc może pisząc artykuł warto zamieścić informacje, gdzie to mozna dostać.

  ,  10/03/2010

Ja zaobserwowałem, że najczęściej ostatnio występuje w 40% alkoholu ;))

  Mat87,  10/03/2010

Destylacja nie wchodzi w grę ;)

  Gamka  (www),  11/03/2010

:))) Destylacja też dobra z żurawinki :P i kolorek ma ładny :))))
ale cóż polecam suszoną żurawinę jest naprawdę wyśmienita i wypada już tylko poczekać jak świeżutka pojawi się na naszych bazarach ,rynkach i w sklepach :))
Pozdrawiam i zdrówko Twoje żurawinóweczką piję :))))

Na Kresach jest jej nadal jeszcze w bród,tylko Polacy nie lubią Lubaszenki i to jest dupa blada.Temat "żurawina" ciekawie podany!.Gratuluję

  Gamka  (www),  11/03/2010

Dziękuję Panie Szymonie :))))

  serpente,  29/03/2010

Sama staram się co roku zebrać sobie żurawinę. Mrożę, robię konfiturę, suszona jako przekąska jest wyśmienita. Poza tym........uwielbiam specyficzny zapach podmokłego lub wręcz bagiennego lasu, gdzie ona rośnie. Zupełna magia w rosnącej obok rosiczce, brzozowo-sosnowej mieszanki drzew i wielu odmian mchu i wrzosów dookoła bagienka, w całej okazałości barw......naprawdę poezja i odpoczynek i dla ci ...  wyświetl więcej

  Bar_ka  (www),  09/06/2010

Od niedawna zauważam coraz częściej pojawiającą się żurawinę w różnych postaciach w sklepach. I dobrze, że odkrywasz przed nami jej zalety .

  mika913  (www),  21/06/2010

właśnie takich informacji szukałam! Dziękuję ! ;-)
Bardzo ciekawe są te przepisy :-)
A tak ogólnie to żurawina jest naprawdę pyszna!

  Gamka  (www),  25/06/2010

Polecam żurawinę bo nie tylko jest pyszna ale i bardzo zdrowa:)
To ja dziękuję :-)

  Tauryd,  03/10/2010

Droga Gamko od roku czasu stosuję żurawinkę i wierzę w to co piszesz bo wszystko to prawda i czuję się o wiele zdrowsza a dolegliwości nerkowe minęły i z wagi poleciałam wszystko poszło w kierunku pozytywnym . Dziękuję za artykuł tego czego nie wiedziałam dodałam dzięki niemu do własnej szufladki z wiedzą i zastosuję w innych dziedzinach .

  Gamka  (www),  04/10/2010

Cieszę się Soniu, że również dostrzegłaś walory i korzyści cudownej żurawiny.
:) pozdrawiam Ciebie cieplutko i żurawinówki kieliszeczek przesyłam Gamka

  nenessa,  11/01/2012

szkoda tylko, ze tak wartosciowy artykuł został ukradziony na forum http://ezodar.pl/index.php?/to(...)rawina/
zresztą oni tam kradną na potęgę i prawdopodobnie wiele artykułow z tego portalu istnieje tam jako czyjes dzieła własne bez podania prawdziwego autora.

Internet jest mieczem obosiecznym...

Mniam... żurawina suszona jest u mnie stosowana zamiast cukierków:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska