Login lub e-mail Hasło   

Cukier szkodzi?

Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia.
Wyświetlenia: 842 Zamieszczono 17/04/2010
Zgłoszony przez 4 użytkowników jako spam

Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnice.Ludzie nie mogą się utrzymać przy życiu na diecie cukrowej. Przykładem tego są rozbitkowie, którzy przez dziewięć dni jedli i pili wyłącznie cukier i rum.

W 1793 roku wydarzył się wypadek. Statek wiozący ładunek z cukrem rozbił się. Pięciu marynarzy, którzy przeżyli było przez dziewięć dni zdanych na siebie samych. Walczyli oni o przeżycie. Jedynym pożywieniem, które mieli był cukier i rum.

Po uratowaniu ich i przeprowadzeniu badań okazało się , że byli w stanie wyniszczenia spowodowanego głodem.  Wypadek ten dał początek badaniom nad cukrem i jego wpływem na nasz organizm oraz  zainspirował wybitnego francuskiego filozofa F. Magendie.

 Magendie zaczął przeprowadzać szereg eksperymentów i badań na zwierzętach w szczególności psach pod kątem wpływu cukru na organizm. Wyniki jego prac były opublikowane w 1816 r. Wszystkie psy, które karmione były pokarmami opartymi na cukrze lub oleju z oliwek i wodzie zdechły. Ten eksperyment uświadomił przemysłowi cukrowniczemu jakie cukier niesie zagrożenie dla naszego zdrowia. Od tego czasu przeznaczał on miliony dolarów oraz  zatrudniał najbardziej znane autorytety, które za otrzymywane pieniądze znalazłyby jakiś dowód nawet pseudonaukowy obalający teorię o cukrze.

Mimo to udowodniono, że cukier jest głównym czynnikiem powodującym próchnicę zębów. Nadmierne spożycie cukru  powoduje nadwagę. Usuniecie go z diety leczy objawy okaleczających, szeroko rozpowszechnionych chorób, takich jak cukrzyca, rak i choroby serca.

Cukier może spowodować: hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości, i to zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Cukier  wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy,  podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), zwiększając ryzyko zawału serca.

Jak już wspomniałam powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, które prowadzą z kolei do utraty zębów i ogólnego zainfekowania organizmu.

 To właśnie cukier  powoduje, że umysł dziecka ma kłopoty z uczeniem się i skupieniem uwagi. A tak często pozwalamy dzieciom na jedzenie słodkich batoników czy ciasteczek….

Zarówno u dzieci, jak i dorosłych cukier wywołuje destrukcyjne zachowania, trudności w uczeniu się oraz łatwość zapominania.

Jest również czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co kończy się w rezultacie takimi chorobami, jak artretyzm, alergia i astma.
Cukier zakłóca również równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych.

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Nawyk ten powstaje już w wieku niemowlęcym.

Musimy pamiętać o ty, że nadmierna ilość cukru może prowadzić do względnych niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Wyizolowany cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi.

Gdy zjadamy słodkie ciastko czy pijemy słodki napój, nasze zęby jako pierwsze stykają się z cukrem. Osad  tworzony na zębach jest doskonałą pożywką dla mikrobów, które atakują szkliwo.

Roztwory cukru silnie podrażniają również błony śluzowe wyściełające żołądek i dwunastnicę, sprzyja to powstawaniu wrzodów.

Aby strawić cukier organizm pożycza  witaminy z grupy B, wapń, magnez czy chrom  z innych pokarmów. Nadmierne spożycie prowadzi do cukrzycy. Cukier "usuwany" z krwi przez insulinę, jeśli nie może być jako rezerwa zmagazynowany w wątrobie odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii

Cóż więc mamy robić? Czy zawsze będziemy niewolnikami naszego uzależnienia od cukru, czy też może istnieje skuteczny sposób pozbycia się nawyku jedzenia go?

Cukier można zastąpić xylitolem. Jest to niskokaloryczny cukier wytwarzany z  kory brzozy. Znany był on chemii organicznej już w 1891 r. Ponownie został odkryty podczas drugiej wojny światowej kiedy to Finlandia cierpiała na dotkliwy niedostatek cukru. W sytuacji braku miejscowych źródeł Finowie szukali produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy po raz drugi odkryli xylitol. Alternatywą dla cukru jest również miód.

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność

ul. Koszykowa 20 Warszawa

http://www.waszsklep.com.pl

Podobne artykuły


32
komentarze: 77 | wyświetlenia: 3441
30
komentarze: 24 | wyświetlenia: 4414
27
komentarze: 5 | wyświetlenia: 3273
26
komentarze: 15 | wyświetlenia: 2838
25
komentarze: 56 | wyświetlenia: 2402
25
komentarze: 11 | wyświetlenia: 2185
25
komentarze: 8 | wyświetlenia: 3303
25
komentarze: 34 | wyświetlenia: 4324
24
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1972
24
komentarze: 16 | wyświetlenia: 1822
24
komentarze: 36 | wyświetlenia: 1801
24
komentarze: 16 | wyświetlenia: 1663
24
komentarze: 8 | wyświetlenia: 3512
23
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1708
23
komentarze: 68 | wyświetlenia: 3116
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





wszystko to prawda, ale to reklama, a fe

Ja tam nie słodzę

A może mi autor artykułu powiedzieć, co nie szkodzi w DUŻYCH ilościach?

  WaszSklep  (www),  20/04/2010

Spożywany codziennie cukier np. podczas słodzenia herbaty powoduje wytworzenie ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia. Konieczne staje się wtedy pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała w celu przywrócenia równowagi.
Cukier nie posiada naturalnych substancji mineralnych, które obecne są np. w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier drenuje i wypłukuje z organizmu cen ...  wyświetl więcej

To nie jest odpowiedź na moje pytanie, ale próbuj dalej.

  WaszSklep  (www),  20/04/2010

Inteligencją Pan nie zabłysnął... Lepiej niech Pan pogłówkuje nad tym co odpisałam zamiast silić się na złośliwości ... Pozdrawiam,

Napisałaś, że cukier szkodzi.
Ok, zgadzam się ale ja pytałem co nie szkodzi w dużych ilościach.
"Nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym dla naszego zdrowia"
Jak sama piszesz.
Wszystko jest szkodliwe w większych ilościach, więc cały artykuł jest bez sensu.

I oczywiście najpierw piszesz "Inteligencją Pan nie zabłysnął" a następnie dodajesz "zamias

...  wyświetl więcej

  WaszSklep  (www),  26/04/2010

Przerażające jest poprostu to jak niską świadomość ma nasze społeczeństwo co do zdrowego odżywiania. Niską świadomość tego co je a przede wszystkim jaki to ma wpływ na organizm. To jest straszne.. Pan jest tego żywym przykładem... Stąd moje oburzenie. Nie czyta Pan treści zawartych w artykule, które są poparte badaniami tylko szuka czegoś do czego się można przyczepić... Zamiast zastanowić się nad ...  wyświetl więcej

Ty dalej w kółko.
Napisałem, że zgadzam się z artykułem. Cukier w dużych ilościach może szkodzić (na pewno znajdą się wyjątki).

Nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie, bo artykuł stałby się bezsensowny.
Pytanie brzmiało: "Co nie szkodzi w dużych ilościach?"

P.s. A jak napiszesz, że mam jeszcze raz przeczytać uważnie tekst, będę jak Krzysztof Kubasiewicz. Odrzucę wszystko co twoje.

Problemem jest to, ze nie dajemy sobie sprawy z tego, jak wiele cukru spożywamy. Dwie łyżeczki do herbaty - tak to wielu z nas postrzega. Tymczasem faktyczna ilość cukru zjadanego codziennie jest wielokrotnie większa. Dlaczego? Ponieważ cukier jest "ukryty" w wielu przemysłowych produktach spożywczych, a my, klienci, zazwyczaj nie mamy pojęcia o tym, jakie produkty cukier zawierają, jak wiele go z ...  wyświetl więcej

  WaszSklep  (www),  27/04/2010

Chodziło mi o zwrócenie uwagi na fakt, że nieświadomie dostarczamy do naszego oraganizmu cukier , który zawarty jest w różnych produtkach. Ukryta słodycz jest dzisiaj obecna niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajdujemy go też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą: np:
•keczupie, gdzie stanowi niemal połowę zawartości,
•sosach, majonezach, musztardzie,
•grz ...  wyświetl więcej

Odrzucał artykuły wszystkich, którzy mieli inne zdanie niż on sam :-).

7g x 365 dni ~ 2,5kg.
No to ciut mniej niż potrzebujemy...
Chociaż to nie jest zbyt to obiektywne, ponieważ potrzebujemy 2400 czegoś tam do życia a zjadamy duuużo więcej.

W moim całkowicie subiektywnym odczuciu ze zdrową żywnością nie należy przesadzać, jeśli uprawia się jakiś sport, nie tyje się i

...  wyświetl więcej

  w84u6  (www),  27/04/2010

"A kto to jest Krzysztof Kubasiewicz :-)?"
to jest Pan Dochtór ;)

W sumie teraz żałuje, że został zbanowany a przynajmniej mógł się z nim nie zgodzić Mirosław N.
183 artykuły do odrzucenia... byłby to piękny widok :-)

  Ivi,  27/04/2010

wkrótce powróci:)

Trzeba to jakoś zorganizować :D

Coś chyba nie gra w tych teoriach cukrowych ,gdyż pomimo swego starszego wieku nadal spożywam ok.15 -20 dag cukru dziennie.Chory byłem -nie pamiętam kiedy.Palę ok.20 papierosów dziennie.Z obawy o zdrowie zrobiłem kompletne badania w ubiegłym roku i nie było żadnych przeciwwskazań ani chorób. Ale mam jedną zasadę -alkoholu rocznie wypijam ok.1l.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2014 grupa EIOBA. Wrocław, Polska