JustPaste.it

10 przykładów jak jakość żywności wpływa na nasze zdrowie

Dieta i jakość produktów, które spożywamy ma ogromny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt.

Dieta i jakość produktów, które spożywamy ma ogromny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt.

 

370194bab6589c31770f04be228a853b.jpg
Łowcy-zbieracze cieszą się dobrym zdrowiem. Może warto byłoby wyciągnąć wnioski i zmienić naszą dietę?

 

Dieta i jakość produktów, które spożywamy ma ogromny wpływ na zdrowie. Oto tylko kilka przykładów:

  1. Dieta bogata w węglowodany proste (cukier, biała mąka, ziemniaki) charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. To zaś powoduje wzrost zachorowania na cukrzycę typu drugiego.
  2. Dieta ludzi współczesnych w 70% opiera się o węglowodany. Człowiek przez większa część swojej ewolucyjnej historii był wszystkożerny - zwykle węglowodany stanowiły mniejszy procent diety. Hominidy jedzą mięso od conajmniej  trzech milionów lat - dieta oparta głównie o zboża i rośliny strączkowe to kwestia co najwyżej 10000 lat.
  3. Dieta uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 a bogata w nienasycone kwasy omega 6 sprzyja powstawaniu chorób degeneratywnych i stanów zapalnych.
  4. Przypadki osteoporozy są najczęstsze w krajach o dużym spożyciu mleka.
  5. U osób nie spożywających produktów pochodzenia zwierzęcego czasami występuje niedobór witaminy B12
  6. Wraz z przejściem systemu żywnościowego z opartego na zbieractwie i łowiectwie do rolnictwa obniżał się średni wzrost ludzi.
  7. Myszy karmione kukurydzą GMO mają niższa płodność i wydają na świat mniej młodych niż ich nie karmione GMO siostry.
  8. Warzywa i owoce "nieekologiczne" często zawierają więcej wody niż warzywa i owoce ekologiczne.
  9. Kury karmione żywnością ekologiczną znosiły o 28% więcej jajek.
  10. Żywność ekologiczna zawiera więcej witamin i mikroelementów.

Czy nadal ktoś myśli, że jakość żywność nie ma wpływu na zdrowie?

Jaka zatem jest alternatywa czy mamy porzucić nasze pola i zacząć szukać korzonków po lasach?
Nie, nasza dieta ma być bardzo różnorodna, uboga w przetworzone węglowodany i ma przypominać dietę do której człowiek się przystosował. Nie przez 10 tyś lat a przez 2 miliony. Moim zdaniem idealnym sposobem na produkcję zdrowych warzyw i owoców jest leśny ogród.

A Ty co o tym myślisz?

 

Źródło: http://permakultura.net/2010/03/21/10-przykladow-jak-jakosc-zywnosci-wplywa-na-zdrowie-czlowieka-i-zwierzat/

Licencja: Creative Commons - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych