Login lub e-mail Hasło   

Rachatłukum czyli ukojenie gardla??

Przyznam szczerze, ze słodycz ten leży nadal u mnie w lodowce, choć do Polski przyjechałam już tydzień temu.Nie zasmakował ani rodzinie, ani znajomym, nie pomogła nawet zachęcaj...
Wyświetlenia: 1.119 Zamieszczono 20/12/2010

Przyznam szczerze, ze słodycz ten leży nadal u mnie w lodowce, choć do Polski przyjechałam już tydzień temu.Nie zasmakował ani rodzinie, ani znajomym, nie pomogła nawet zachęcająca nazwa "ukojenie gardła"... cóż ludność Bliskiego Wschodu nie byłaby zadowolona na ta wiadomość.

Mały sklepik na Bohemian Street- ulicy na której dawniej przesiadywali artyści jak chorwacki poeta Tin Ujević, ukryty był prawie, ze w podziemiach, starsza kobieta sprzedawała, a młoda przede mną wzięła kilka kolorowych kwadracików osypanych cukrem pudrem.

Bohemian Street.

Przecież to Rachatłukum pomyślałam! Jak można nie kupić słodyczy, które jadane są na tych terenach od XV wieku? Ze szklanego słoja starsza kobieta wyciągała kostki i przekładała do papierowego worka, za 100gram zaplacilam tylko 100 denarów...

Kostki oprószone cukrem pudrem wytwarzane są ze skrobi lub maki pszennej, czasem dodawane są bakalie, wiórki kokosowe, czy polewane są woda różana.

Oczywiście znaleźć słodycz ten można w rożnych krajach pod rożna nazwa np. w Albanii należy szukać  "llokum", w Rumunii  należy rozglądać się za "rahat", a w Macedonii należy pytać  o "локум" czyli również "lokum"...już wiadomo czemu pytać:)

Rachatłukum.

Jezeli chcecie przyzadzic sobie  na swieta slodki deser rodem z Turcji to podaje przepis ze strony MojeGotowanie.pl

Składniki

  • 45 dag cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 duża łyżka aromatu cytrynowego
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 4 łyżek zimnej wody
  • olej
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  1. Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop . Zdjąć z ognia.
  2. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną.
  3. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta  masa
  4. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
  5. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 638
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 666
10
komentarze: 7 | wyświetlenia: 735
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 635
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 649
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 876
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 424
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 417
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 688
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 577
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 668
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 590
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 469
9
komentarze: 18 | wyświetlenia: 502
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 440
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Lata temu, gdzieś na Węgrzech zapragnąłem skosztować miejscowego przysmaku. Była to, wielce zachwalana, zupa z liści winogron. Po ekscytującym oczekiwaniu na stół wjechały "kotilki" wypełnione zielonawą breją. Na niej pływała, rzucona łyżką, śmietana, na której unosiło się surowe, całe jajko....
Tfuj...
A ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie:-)
Ukłony przesyłam.

"A ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie:-)" ale się uśmiałam... pozdrawiam i życzę pomyślnych wyborów jedzonka:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska