Login lub e-mail Hasło   

Błonnik i jego wpływ na zdrowie

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://nektarnik.pl/?p=50
Według encyklopedii błonnik to nic innego jak “kompleks heterogennych substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka.”
Wyświetlenia: 1.844 Zamieszczono 26/12/2010

Nektarnik.pl - pamiętnik cukrzyka | BłonnikCzyli?

Czyli najprościej mówiąc, są to substancje wykorzystywane do budowy roślin, takie jak celuloza, pektyny, śluzy, gumy, hemicelulozy i ligniny. Co najlepsze, nie posiadają one żadnych wartości odżywczych dla człowieka oraz nie są przez nas w ogóle trawione. Pomimo tego… są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety!

1. Niezastąpiony w walce z otyłością. Głównie dzięki temu, że wchłania wodę, zwiększając swoją objętość oraz wypełniając żołądek. Niwelując tym samym uczucie głodu.

2. Radzi sobie również z zaparciami. Polepsza perystaltykę jelit. Wypełnia je, pobudza ich ruchy oraz przyspiesza wydalanie. I po co komu środek przeczyszczający?

3. Obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit, które są wykorzystywane przez wątrobę do produkcji cholesterolu. Obniża również poziom trójglicerydów, podobnie jak ryby

4. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

5. No i przede wszystkim stabilizuje poziom glukozy we krwi. Ten efekt odczułem na własnej “skórze”. Błonnik jest naprawdę pomocny w utrzymywaniu odpowiednich poziomów cukru. Dzieje się tak głównie dlatego, że spowalnia on przemianę węglowodanów. Czyli tak jakby obniża indeks glikemiczny zjedzonych produktów. Poza tym wzrost spożycia błonnika wpływa pozytywnie na system hormonalny częściowo odpowiedzialny za wydzielanie insuliny. Na podstawie tych informacji możemy wywnioskować, że regularne spożywanie błonnika może działać tak samo jak regularne uprawianie sportu, czyli zmniejszać nasze zapotrzebowanie na insulinę. Zresztą do podobnego wniosku doszli naukowcy z UT Southwestern Medical Center w Dallas. Zastosowali oni dietę bogatą w błonnik (50g dziennie) u osób chorych na cukrzycę typu 2. Po 6 tygodniach zauważyli spadek poziomu glukozy we krwi o około 10%. Pełne wyniki badań zostały opublikowane w New England Journal of Medicine.

Najlepszym rozwiązaniem jest zjadanie od 30 do 40 gram błonnika dziennie. Ale skąd go tyle wziąć? Najwięcej błonnika znajdziemy w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Poniżej kilka produktów z przedstawioną zawartością błonnika (na 100g):

otręby pszenne 42,4

fasola czerwona 25

groch (ziarno suche) 17,0

soja 15,7

chleb pszenny razowy graham 5,0

chleb żytni razowy 6,2

kasza gryczana 5,9

jabłko 2

Na koniec musimy pamiętać o zasadzie umiaru :) Wszystko jest dobre ale w odpowiednich ilościach. Pamiętajmy aby starać się nie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia błonnika. Na dłuższą metę może to skutkować nieprzyjemnymi efektami.

Pozdrawiam z uśmiechem :D

Albert Czajkowski

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1597
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 917
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1181
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1199
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 766
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 761
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 461
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1031
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 585
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 733
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 508
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 723
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 995
 
Autor
Artykuł



Fajne przydatny w miarę artykuł

Jednak warto pamiętać o tym, że błonnik zmniejsza wchłanianie wapnia w jelitach, dlatego najlepiej nie łączyć np. mleko z otrębami pszennymi lub dodać niewiele "białego płynu", aby można było przebrnąć przez suchą masę otrębów.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska