Login lub e-mail Hasło   

10 powodów dla których warto jeść kiszonki.

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://nektarnik.pl/?p=69
Wiadomo że owoce i warzywa powinno się jeść codziennie. Ale co mamy zrobić w zimę, gdy dostęp do nich jest ograniczony? Należy pomyśleć o tym wcześniej i… przygotować kiszonki!
Wyświetlenia: 8.809 Zamieszczono 28/12/2010

kiszonkiW sezonie letnim, gdy mamy swobodny dostęp do “darów ziemi” warto poświęcić trochę czasu i ukisić część z nich, z myślą o nadchodzącej zimie. Do kiszenia najlepiej nadają się: kapusta, ogórki, buraki, kalafiory, marchew, rzodkiew, cebula. Możemy również pokusić się o kiszenie owoców, np. jabłek, gruszek czy śliwek.

A o to 10 powodów dla których warto jeść kiszonki:
1. Podczas kiszenia spada ilość cukrów obecnych w warzywach i owocach. Dzięki temu są lżej strawne i oczywiście mniej kaloryczne. Poza tym możemy zajadać się kiszonkami nie myśląc tak bardzo o naszym cukrze

2. Kiszonki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, E, K, PP, C i witaminy z grupy B oraz wiele związków mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Warto zaznaczyć, że podczas procesu kiszenia, przetwory nie tracą żadnych z tych związków. Wręcz przeciwnie! Ilość wit. C i wit. z grupy B ulega podwojeniu.

3. Przywracają równowagę kwasowo – zasodową w organizmie. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który posiada właściwości oczyszczające i odtruwające organizm.

4. Posiadają właściwości antynowotworowe. Jakiś czas temu amerykańscy naukowcy dowiedli tego zadziwiającego faktu. Podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo.

5. Zwiększają odporność na infekcję i wzmacniają nasz organizm. Nic dodać, nic ująć

6. Wspomagają trawienie oraz pobudzają jelita do prawidłowej pracy. Głównie dzięki dużej zawartości błonnika i kwasu mlekowego.

7. Regulują ciśnienie krwi. Taki stan rzeczy powoduje obecna w kiszonkach acetylocholina.

8. Pomagają na stany depresyjne. Podobnie jak osławione już rybki .

9. Dzięki nim będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. Co sprawia, że wspaniale wspomagają odchudzanie.

10. Na koniec warto wspomnieć, że szklanka soku z kiszonej kapusty wspaniale pomaga na kaca.  

Oczywiście nie możemy zapomnieć o złotej zasadzie umiaru. Kiszonki zawierają dużo soli, przez co nie możemy przesadzać z zajadaniem się tymi pysznościami.


Pozdrawiam i życzę smacznego,

Albert Czajkowski

Podobne artykuły


109
komentarze: 47 | wyświetlenia: 158530
78
komentarze: 113 | wyświetlenia: 29882
39
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49159
37
komentarze: 11 | wyświetlenia: 20561
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 181973
23
komentarze: 6 | wyświetlenia: 12979
37
komentarze: 8 | wyświetlenia: 35854
20
komentarze: 3 | wyświetlenia: 4766
36
komentarze: 21 | wyświetlenia: 286727
17
komentarze: 6 | wyświetlenia: 85658
43
komentarze: 98 | wyświetlenia: 56385
16
komentarze: 11 | wyświetlenia: 160740
 
Autor
Artykuł



Co do izotiocyjanianów to warto wspomnieć, że całkiem spore ich ilości znajdują się kapuście:D

Fajny artykuł, dobre treści

  memnik  (www),  29/12/2010

Sok z kiszonej kapusty na kaca. Owszem, a w trakcie spożycia - kiszony ogórek :)

  ulmed,  29/12/2010

Bardzo fajnie napisałeś. Dodam jeden punkt, ponieważ robale nie lubią kiszonek: http://eiba.pl/1seo

Jeden komentarz wcięło, dlaczego?

  fela,  28/01/2011

Kiszonki po prostu dobre sa na wszystko .

Jak soku z kiszonej kapusty wypić nie jestem w stanie to kiszony ogórek jest rzeczą pierwszorzędną <3 Nieco reklamą zajedzie ale najzajebistsze jakie jadłem są z http://witpol-kiszonki.pl/ babcine wymiękają :D



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska