Brzmią groźnie, ale warto uwzględnić je w swojej diecie - czyli o zdrowych kwasach tłuszczowych.
Każdy wie, jak zdrowa dieta jest ważna dla prawidłowego rozwoju człowieka. Nie chodzi tu tylko o produkty spożywcze jakie stosujemy do gotowania, ale także o tłuszcze jakich do tego używamy. Świadomość potrzeby zdrowego odżywiania znacznie wzrosła w porównaniu do stanu jaki panował jeszcze 10 lat temu, ale zapadalność na choroby związane z nieprawidłowym sposobem żywienia jest coraz większa.
Choroby, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu występowały jedynie u ludzi dorosłych, dzisiaj obserwuje się także u dzieci. Powodem jednej z bardziej uciążliwych chorób cywilizacyjnych, jaką jest otyłość, są nasycone kwasy tłuszczowe, zazwyczaj zawarte w produktach pochodzenia odzwierzęcego – w tłustych mięsach, śmietanie czy serze. Oczywiście powinniśmy spożywać każde tłuszcze, a mięso i nabiał są niezbędne w naszej diecie. Warto jednak wiedzieć nieco na temat zdrowych tłuszczy, o których często mówią reklamy popularnych produktów.
Korzystne dla naszego zdrowia są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Ponieważ nie są one syntezowane w ciele człowieka muszą być dostarczane w posiłkach. Kwasy Omega-3 hamują namnażanie i rozprzestrzenianie tkanki nowotworowej.
Omega-3 wpływają również ujędrniająco na skórę i odżywiają jej koloryt. Wzmacniają także włosy i paznokcie oraz są bardzo korzystne dla rozwoju płodu, wpływają na prawidłowy rozwój noworodków i pomagają zapobiegać przedwczesnym porodom. Podstawowym źródłem tych substancji są oleje roślinne, jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, czy olej lniany.
W tłuszczach pochodzenia roślinnego, oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych, znajduje się wiele witaminy E. Nie zawsze groźne nazwy, muszą oznaczać coś niezdrowego.