JustPaste.it

Jak świadomie wybierać i kupować najlepsze jajka?

1e18e883300ba8ab8535c0094933f39e.jpg

Jak kupować jajka?

 

Wielu z nas nieświadomie kupuje jajka kierując się tylko ceną.Zastanawiamy skąd biorą się różnice w cenach i czy ceny są dla nas przystępne.

Ale czy tak naprawdę wiemy co kupujemy?

 

Na opakowaniu jajek mamy wyszczególnioną klasę - klasa A - przeznaczona do handlu.

Poniżej rozmiar jajek oznaczający kategorię wagową jajek:

S - do 53 g

M - 54 - 63 g

L - 64-73 g

XL - powyżej 73 g

 

Otwórzmy opakowanie i wyjmijmy jajko.Na każdym obowiązkowo musi znajdować się pieczątka zawierająca następujące informacje:

 

Pierwsza cyfra 0,1,2 lub 3 oznacza sposób chowu kur:

 

0 - chów ekologiczny - takie jajka są najzdrowsze, zawierają najwięcej kwasów

          Omega 3

1 - wolny wybieg

2 - ściółkowy

3 - klatkowy - najgorszy rodzaj jajek,najmniej wartościowe w składniki odżywcze ze

         względu na warunki, w jakich żyją kury i rodzaj karmy.

 

Następnie symbol kraju pochodzenia, np.: PL

Po nim indywidualny weterynaryjny symbol producenta.

 

 

Czy jajka opisane przez producenta jako Omega 3 są lepsze od innych?

 

Kury znoszące tak opisane jajka mogły być karmione karmą wzbogaconą o kwasy Omega 3, ale w tych jajkach wcale nie ma więcej kwasów Omega 3, niż w jajkach

z chodowli ekologicznej.

 

 

Czy jajka z dwoma żółtkami są hodowlanymi mutantami?

 

Nie,takie jajka znoszą młode nioski.Jajka w procesie klasyfikacji są prześwietlane a te, które zawierają dwa żółtka są pakowane oddzielnie i sprzedawane jako jajka z dwoma żółtkami w chwycie reklamowym.

 

Źródło:  http://odchudzanieodchudzanie.blogspot.com