Jak kupować jajka?
Wielu z nas nieświadomie kupuje jajka kierując się tylko ceną.Zastanawiamy skąd biorą się różnice w cenach i czy ceny są dla nas przystępne.
Ale czy tak naprawdę wiemy co kupujemy?
Na opakowaniu jajek mamy wyszczególnioną klasę - klasa A - przeznaczona do handlu.
Poniżej rozmiar jajek oznaczający kategorię wagową jajek:
S - do 53 g
M - 54 - 63 g
L - 64-73 g
XL - powyżej 73 g
Otwórzmy opakowanie i wyjmijmy jajko.Na każdym obowiązkowo musi znajdować się pieczątka zawierająca następujące informacje:
Pierwsza cyfra 0,1,2 lub 3 oznacza sposób chowu kur:
0 - chów ekologiczny - takie jajka są najzdrowsze, zawierają najwięcej kwasów
Omega 3
1 - wolny wybieg
2 - ściółkowy
3 - klatkowy - najgorszy rodzaj jajek,najmniej wartościowe w składniki odżywcze ze
względu na warunki, w jakich żyją kury i rodzaj karmy.
Następnie symbol kraju pochodzenia, np.: PL
Po nim indywidualny weterynaryjny symbol producenta.
Czy jajka opisane przez producenta jako Omega 3 są lepsze od innych?
Kury znoszące tak opisane jajka mogły być karmione karmą wzbogaconą o kwasy Omega 3, ale w tych jajkach wcale nie ma więcej kwasów Omega 3, niż w jajkach
z chodowli ekologicznej.
Czy jajka z dwoma żółtkami są hodowlanymi mutantami?
Nie,takie jajka znoszą młode nioski.Jajka w procesie klasyfikacji są prześwietlane a te, które zawierają dwa żółtka są pakowane oddzielnie i sprzedawane jako jajka z dwoma żółtkami w chwycie reklamowym.
Źródło: http://odchudzanieodchudzanie.blogspot.com