JustPaste.it

Rusza plebiscyt VIII. Małopolski Smak

Hasłem VIII edycji plebiscytu jest „Posmakuj z nami już ósmy raz” małopolskie przysmaki.

Hasłem VIII edycji plebiscytu jest „Posmakuj z nami już ósmy raz” małopolskie przysmaki.

 

   1abb2b7bee495af2dfdc6c237c6ee5a8.jpg Organizatorem plebiscytu „VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku”, jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie i tam należy składać zgłoszenia.

W ramach regulaminu konkursu, publiczność przychodząca na kiermasze półfinałowe w poszczególnych regionach oraz finale, będzie mogła głosować na producenta i wystawiane tam produkty.

Tradycyjnie finał odbędzie w Krakowie. Podczas tych kiermaszów będą wybierane najlepsze regionalne produkty żywnościowe.

Produkty w ramach konkursu podzielone zostały na :

- „Ekologiczne przysmaki” – przetwory i potrawy zawierające produkty wytwarzane      w gospodarstwach oraz przetwórniach podlegających certyfikacji na zgodność z zasadami rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa ekologicznego.

- „Tradycyjne specjały” – produkty z małopolskiej „Listy Produktów Tradycyjnych” „Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi” lub przetwory i potrawy zawierające te produkty, a także produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej.  cf05935b341b0a62893c7d2c97b28302.jpg

- „Smakołyki z legendą” - inne produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię dotyczącą ich tradycji wytwarzania, procesu produkcji, itp. Historia taka powinna zostać dostarczona razem ze zgłoszeniem udziału na kiermaszu w formie pisemnej.

- „Jak u mamy” - związane z tradycją kulinarną, małopolskie przetwory i potrawy prezentowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne, stowarzyszenia i inne organizacje regionalne.

Plebiscyt prowadzony będzie w ośmiu etapach, na terenie Województwa Małopolskiego.

Inauguracja półfinałów odbędzie się w niedziele 3 czerwca  na Rynku w Oświęcimiu, a następnie: Krakowie , Tarnowie, Wadowicach, Nowym Sączu, Nowym Targu, Miechowie.       

Organizatorzy zapraszają na finał plebiscytu i podsumowujący kiermasz  w dniach25-26 sierpnia 2012 roku na plac Wolnica w Krakowie. Udział w tej imprezie wezmą laureaci konkursu i plebiscytu wyłonieni podczas kiermaszów półfinałowych oraz laureatów Małopolskiego Festiwalu Smaku z 2011 roku.

Imprezą towarzysząca zawsze będą występy artystyczne lokalnych zespołów i konkursy dla publiczności.

Małopolska słynie na cały świat z ekologicznej produkcji żywnościowej. A takie produkty jak oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, obwarzanek krakowski i inne produkty.