Login lub e-mail Hasło   

Poproszę o kawę… Ale jaką?

Sympatyczna kawiarnia, miła atmosfera, smaczny sernik i… to niezręczne pytanie kelnera: - „Jaka dokładnie ma być ta kawa?”.
Wyświetlenia: 2.621 Zamieszczono 16/08/2012

Jaką kawę wybrać?

W Polsce, zgodnie z trendem, pochodzącym z Europy Południowej i Zachodniej, pojawia się coraz więcej kawiarni, w których w sympatycznym, często sielskim klimacie, przy aromatycznej kawie, można spędzić wolny czas i spotkać się z przyjaciółmi. Gdy kelner podchodzi do stolika, pytając co podać, zazwyczaj tradycyjnie odpowiadamy - „Poprosimy dwie kawy”. I tu pojawia się kolejne pytanie – „Ale dokładnie o jaką kawę Państwo proszą?”. Cóż…, patrzymy wtedy pospiesznie w kartę i tam widzimy zagranicznie brzmiące słowa - Americano, Espresso Macchiato czy Caffe Latte, jak wyglądają i przede wszystkim jak smakują te kawy?

Kultura picia kawy w Polsce jest nadal bardzo młoda i tworzy się na bieżąco na naszych oczach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, jaki gatunek kawy pijemy, skąd ona pochodzi i w jaki sposób jest przetwarzana. Oto kilka porad, które mogą okazać się niezwykle cenne przy kolejnych spotkaniach przy kawie.

ESPRESSO

Espresso charakteryzuje się wyraźną orzechowo-brązową cremą, która jest cechą rozpoznawalną dobrze przygotowanego naparu. Podawane jest w niewielkich, uprzednio podgrzanych, ok. 70 ml porcelanowych filiżankach. Często serwowane jest razem z kieliszkiem wody, co ma na celu przepłukiwanie kubków smakowych, dzięki czemu smak kawy jest głębszy i mocniejszy. Co ciekawe, wbrew powszechnemu przekonaniu, zawartość kofeiny w ekstrakcie Espresso, jest stosunkowo niewielka.

Prawidłowo przygotowane Espresso powinno być zaparzone w ekspresie pod ciśnieniem 9 barów, w temperaturze ok. 90°C. Czynność ta powinna trwać 25 sekund, w wyniku czego otrzymuje się 25 ml naparu.

ESPRESSO MACCHIATO

Espresso Macchiato bazuje na tradycyjnym Espresso, do którego dodaje się niedużą ilość spienionego, ciepłego lub zimnego, mleka. W praktyce proporcje tych dwóch składników często stanowią 1:1. Tradycyjnie, Espresso Macchiato podawane jest podobnie, jak Espresso, w małych porcelanowych filiżankach, ale można również podać je w niewielkich szklaneczkach z białego szkła.

AMERICANO

Americano, jest nieco mniej popularnym w Polsce, sposobem podawania kawy. Przygotowuje się je na bazie świeżego naparu Espresso i uzupełnia o gorącą wodę, co gwarantuje złagodzenie mocy kawy. Jeżeli chcemy, aby nasza kawa pomimo dolewki wody była nadal intensywnie wyrazista, możemy poprosić o przygotowanie jej na bazie podwójnego Espresso.

Prawidłowo przygotowane Americano powinniśmy otrzymać w większych, pękatych filiżankach.

CAFFE LATTE

Caffe Latte to jeden z bardziej lubianych sposobów serwowania kawy. Tłumacząc na język polski, jest to po prostu „kawa z mlekiem”. Podaje się ją w wysokich, przezroczystych szklankach, co daje niezwykle przyjemny widok dla oka, bo kawa i mleko rozwarstwiają się, tworząc smaczną dwukolorową kompozycję.

Caffe Latte przygotowuje się najczęściej w proporcjach 1/3 espresso oraz 2/3 ciepłego, spienionego mleka lub w wersji nieco mniej mlecznej - pół na pół.

CAPPUCCINO

Kawa z kapturkiem, bo tak popularnie zwane jest Cappuccino, to napój, składający w  3 równych częściach z: ciepłego mleka, espresso i mlecznej pianki. Na wierzchu, dla ozdoby, posypywane jest odrobiną kakao, wanilii, cynamonu lub tartej czekolady. Często popełnianym błędem przy piciu Cappuccino jest zjadanie pianki przed rozpoczęciem picia samego napoju. Aby Cappuccino w pełni oddało swój smak, przed spożyciem należy je wymieszać. Kawa podawana jest w porcelanowych filiżankach o lekko pękatym kształcie.

W przygotowaniu Cappuccino ważnym elementem jest prawidłowe spienienie mleka, za pomocą dyszy parowej, w całej jego objętości, a następnie pozbycie się pęcherzyków powietrza poprzez popukiwanie dzbanuszkiem.

LATTE MACCHIATO

Kolejnym sposobem serwowania mlecznej kawy jest Latte Macchiato. Czym się charakteryzuje i jak je rozpoznać? Otóż Latte Macchiato wyróżnia się trójwarstwowością - na dole szklanki znajduje się warstwa ciepłego mleka, kolejno warstwa espresso i na wierzchu mleczna piana. Latte Machiato, dzięki dużej zawartości mleka, jest kawą niezwykle łagodną. Tak przygotowaną kawę otrzymamy w wysokich przezroczystych szklankach z uszkiem o pojemności ok. 250 ml.

Moc, równowaga i kwaskowatość kawy – cóż to takiego?

W dobrych kawiarniach, oprócz różnych sposobów serowania kawy, możemy spotkać się także z bogatym asortymentem gatunków kawy. Kawy różnią się nie tylko krajem pochodzenia, ale również walorami smakowymi i aromatycznymi. Są kawy łagodne, subtelne, ale równie kawy pikantne czy wytrawne.

Każda z kaw posiada charakterystyczną dla niej moc, równowagę oraz kwaskowatość. Co jednak oznaczają te nieco zagadkowo brzmiące właściwości kawy?

Moc, inaczej body, to doznanie smaku kawy. Określając ją, chodzi o wyczucie bogactwa smakowego, które jest obecne w chwili, gdy kawa jest już na końcu języka. Szczególną uwagę na moc kawynależy zwrócićwtedy, kiedy pijemy ją z mlekiem, a to dlatego, żeby biała kawa nadal zachowała swoje walory smakowe.

Kwaskowatość jest wysoko cenionym walorem kawy, choć często, zupełnie bezpodstawnie, bywa mylona z kwaśnością czy goryczą kawy. To doznanie smakowe, wyczuwalne jest na bocznych krawędziach języka i przypomina delikatny posmak cytryny. Kwaskowatość jest cechą charakterystyczną Arabik i to ona nadaje im indywidualny, szlachetny charakter. 

Równowaga, czy inaczej zbalansowanie kawy,to ogół doznań, związanych z jej piciem, bez wybijającej się na przód jednej, charakterystycznej cechy. Jest to całościowe odczucie, jakie wywierają wszystkie atrybuty kawy.

 

Na postawione przez kelnera pytanie - „Co podać?”, nie odpowiadajmy po prostu - „Kawę”, ale bądźmy świadomymi smakoszami, którzy wiedzą, jaką kawę pić i jak powinna być nam podana.

Niech niezręczne sytuacje przy kawiarnianym stoliku już nigdy więcej nam się nie zdarzą, a dobra, świeżo palona kawa towarzyszy kolejnym rozmowom z bliskimi.

 

 

Podobne artykuły


11
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1788
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 527
11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 529
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 565
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1000
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 784
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 206
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 208
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 677
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 623
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 609
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 525
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 510
9
komentarze: 10 | wyświetlenia: 684
9
komentarze: 18 | wyświetlenia: 444
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Zawsze mam z tym problem i pytanie kelnera faktycznie jest nieco "niezręczne";) Ale cóż może i dobrze, że mamy tyle kaw, po prostu najwyższa pora się tego nauczyć:)

  hussair  (www),  20/08/2012

Mimo wszystko nic mi nie przebije smaku kawy, którą podawano na PRL-owskich koloniach. :) Czyli: zbożowej z cykorią, o ile się nie mylę, bo tego aromatu do dziś nie odnalazłem.

  Dariaw,  02/11/2017

Ciekawy artykuł, ostatnio piłam po raz pierwszy kawę zamówioną prosto od importera kaw ziarnistych Kawa Fogo.
Plus to aromat i czuc tą świeżosc ziaren, nie tak jak w kupionych w markecie gdzie nie wiadomo ile stoją. Zamówiłam też u nich młynek i sama zmieliłam ziarenka, młynek super wygodny.
Pomyślę może jeszcze później o kawiarce jakiejś.

@Dariaw: pomyśl koniecznie!



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska