Login lub e-mail Hasło   

Syropy roślinne zamiast cukru...

oraz przepis na ciasto dyniowe z syropem daktylowym...
Wyświetlenia: 6.516 Zamieszczono 28/11/2012

CUKIER jest to słodka substancja, która nas kusi i nęci swoim smakiem. Używa swoich wszystkich wdzięków, aby móc zwrócić na siebie uwagę. Zrobi wszystko, aby dostać się do naszego zdrowego organizmu i zburzyć jego spokój. Niestety jest to taka podstępna słodycz, której jak już otworzymy swoje drzwi, to przeleci przez nas jak tornado i zrobi spustoszenie w całym naszym systemie. Nie dość, ze zakwasi go i nie dostarczy nam żadnych witamin to, na dodatek, część minerałów i witamin zostanie zużyta do jego strawienia. Jest wspaniałą energetyczną pożywką, nie tylko dla nas, ale także dla grzyba Candida albicans, który przy przeroście w naszym organizmie jest przyczyną wielu chorób, między innymi: objawiającym się osłabieniem organizmu, obniżeniem odporności, grzybicy, bólu głowy, suchości skóry, bóli żołądka, katarów, a także ma wpływ na nasz układ nerwowy i metaboliczny.

Do cukru, a zwłaszcza tego białego, rafinowanego należy podejść z wielką ostrożnością i z umiarem go stosować, a najlepiej byłoby z niego całkiem zrezygnować. W zastępstwie można stosować syropy/słody zbożowe i roślinne - otrzymujemy je przez odparowanie nadmiaru wody.

Używamy je do słodzenia herbaty, napojów, pieczenia, kanapek, deserów, musli, naleśników itp

Poniżej krótkie opisy klika syropów.

SYROP Z AGAWY – jest słodką substancją o 5 krotonie niższym indeksie glikemicznym od miodu. Produkowany jest ze specjalnej odmiany kaktusa rosnącego w Meksyku. Znajduje się w nim wiele witamin i mikroelementów.

Lemoniada z syropem z agawy: woda, sok z cytryny i syrop z agawy.

SYROP DAKTYLOWYuzyskiwany jest ze zmielonych suszonych daktyli. Bogaty jest w sacyliany działające podobnie jak aspiryna. W skład syropu wchodzą naturalne cukry proste, witaminy A, B1, B2, C i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor.

Daktyle w medycynie chińskiej są bardzo cennym owcem wzmacniającym krew.

Nalewka na wzmocnienie krwi, zwłaszcza cenna dla kobiet:

250 g Da Zao (czerwone chińskie daktyle) zalać butelką czerwonego wytrawnego wina na 7 dni.
Po tym czasie pić codziennie jeden kieliszek, można zjadać owoce.

SYROP Z ORKISZU - otrzymywany jest z pszenicy orkisz. Zawiera aminokwasy, kwas krzemowy, nienasycone kwasy tłuszczowe.

SYROP Z RYŻU – zrobiony jest z ryżu, najczęściej brązowego. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

SYROP Z JĘCZMIENIA – pozyskiwany z jęczmienia. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

SYROP Z KAMUTU – robiony jest z pszenicy kamut – najstarsza odmiana pszenicy o dużych ziarnach. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

SYROP Z KUKURYDZY – produkt uzyskiwany z kukurydzy. Należy zwrócić uwagę czy kukurydza z której jest ten syrop otrzymywany jest z upraw ekologicznych i nie jest GMO.

SYROP KLONOWY – wytwarzany jest z soku klonowego, pobieranego z pnia klonu. Aby uzyskać jeden litr syropu klonowego potrzebne jest aż 40 litrów soku. Ma mniejszą kaloryczność niż miód i syrop kukurydziany. Zawiera wiele cennych pierwiastków, mikroelementów i substancji odżywczych, niektórzy uważają go za wspaniały afrodyzjak.

MELASA - produkt uboczny przy produkcji cukru, może być pozyskiwana z buraka lub z trzciny cukrowej. Bogata jest w sole i substancje mineralne, witaminy i kwas foliowy (wit.B9). Jest wspaniałą słodyczą na nasz układ nerwowy. Pomocna jest przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi, dlatego wskazana jest dla osób z anemią. Niezastąpiona jest tam, gdzie mamy do czynienia z osobami w stanie wyczerpania psychicznego i fizycznego. Zalecana jest dla kobiet w ciąży, matek karmiących, sportowców i dzieci.

MIÓD – wytwarzany jest przez pszczoły. Zawiera w sobie wiele witamin, enzymów, mikroelementów i wiele innych substancji korzystnych dla naszego organizmu, ma delikatne właściwości antybiotyczne. Miodu nie należy stosować w temperaturach powyżej 70ºC jeśli nie chcemy, aby zawarte w nim substancje odżywcze zostały zniszczone. Należy na niego uważać, ponieważ może działać alergizująco.

KSYLITOL – cukier pozyskiwany z drzew liściastych, głównie z brzozy i z kukurydzy (tutaj należy uważać, aby niebyła to kukurydza z upraw GMO), znajduje się też w włóknistych owocach i warzywach. Ksylitol nie tylko jest w konsystencji podobny do cukru i jest tak samo słodki, ale także ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, hamujące rozwój drożdżaków, Helicobacter pylori, Candida albicans. Bardzo często polecany jest przez dentystów w walce z próchnicą, ponieważ przywraca właściwe pH śliny w jamie ustnej. Ma niższy indeks glikemiczny niż glukoza (czternastokrotne) i sacharoza (ośmiokrotnie), przez co polecany jest w diecie niskocukrowej. W organizmie daje odczyn zasadowy.

STEWIA – roślina o słodkich liściach, bezpieczna dla organizmu. Jej kaloryczność jest równa prawie zero. Osoby z cukrzycą mogą używać jej do słodzenia napoi i potraw, ponieważ nie podnosi cukru we krwi. Jest bezpieczna dla jamy ustnej, gdyż nie powoduje próchnicy zębów. Stosujemy ją wszędzie tam, gdzie nie można użyć zwykłego cukru.

POLECAM CIASTO DYNIOWE POLANE SYROPEM DAKTYLOWYM!

Składniki:
2 szklanka maki orkiszowej
2 szklanki startej dyni np. hokaido

2-3 jajka
0,5 szklanka brązowego lub trzcinowego cukru. Cukier można zastąpić ksylitolem, ale wtedy należy zmniejszyć jego ilość o 1/3
0,5 (ok 100g) szklanki oleju
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli

Wykonanie:
Zmiksować lub energicznie wymieszać jajka z cukrem i olejem. 
Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sól, a na końcu
startą dynię oraz bakalie. Wszystkie dobrze połączone składniki wlać do
wysmarowanej tłuszczem małej brytfanny. Najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni, a później zmniejszyć do 180 stopni przed wsadzeniem do środka piekarnika ciasta.
Po upieczeniu można polać ciasto syropem daktylowym.


Życzę smacznego i pozdrawiam!

Podobne artykuły


41
komentarze: 31 | wyświetlenia: 57101
37
komentarze: 25 | wyświetlenia: 59919
35
komentarze: 21 | wyświetlenia: 2522
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 185872
31
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1748
31
komentarze: 7 | wyświetlenia: 59042
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83192
29
komentarze: 65 | wyświetlenia: 2882
23
komentarze: 23 | wyświetlenia: 2430
15
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1860
13
komentarze: 2 | wyświetlenia: 12798
5
komentarze: 0 | wyświetlenia: 7906
23
komentarze: 14 | wyświetlenia: 9905
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Grażka, mam dynię i wypróbuję przepis w weekend:)

  GRussia,  28/11/2012

Jest pycha ;-)

Super. - Dzięki za art. A czy można zastosować zmieloną w domu pełnoziarnistą mąkę z pszenicy? Jeśli tak, to bierzemy się za pieczenie :)

  GRussia,  01/12/2012

Adam, oczywiście, że możesz użyć innej mąki, a zwłaszcza świeżo mielonej ;-)
P.S.
Odpisuje dopiero teraz, bo miałam bana od eioby....

  hussair  (www),  29/11/2012

Ten cholerny cukier. :)

  eugen,  29/11/2012

Sama słodycz - pewnie, że spróbuję wszystkich przepisów.
Do czego nasz organizm potrzebuje cukier a raczej lepiej, glukozę? W uproszczeniu - na pierwszym miejscu i to dużo mózg, serce a następnie komórki naszego ciała. Białko to mięśnie.
Szklaneczka wody z miodem z gatunku który zwiera więcej glukozy niż fruktozy rano po obudzeniu szybko uruchomi nasz mózg i doda energii sercu. Glukoza wchłonięta w jamie ustnej działa już po paru minutach.

  Marcin P,  29/11/2012

Osobiście używam cukru jako "paliwa" w stresowych sytuacjach. Na przykład przed publicznym wystąpieniem, kiedy to czasami organizm jest osłabiony przez stres, zimną pogodę czy brak obiadu. Przychodzi czas że trzeba wyjść z prezentacją przed kilkuset osobami VIP. Ręce się trzęsą i występuje "sraczka mysli".

Wtedy stosuję dwie łyżeczki cukru trzcinowego na kubek gorącej wody i po ok 20 minut

...  wyświetl więcej

  eugen,  29/11/2012

Cukier trzcinowy nie rafinowany OK. Moja piorunująca mieszanka to syrop zrobiony własnoręcznie z kłączy imbiru w tym cukier trzcinowy nierafinowany, glukoza krystaliczna,miód lipowy. To jest dopiero torpeda, nawet Amerykanie i Rosjanie takiej nie mają. Doping energetyczny i co najważniejsze likwidacja z "marszu" toksyn a w tym każdego alkoholu. Idealny na imprezki i konferencje...

  Elba,  29/11/2012

Twój syropek imbirowy Eugenie jest cudowny. Rozgrzewa w try miga... a i zabezpiecza przed infekcjami. Pali jak spirytusik, więc można używać go zamiast alkoholu... a i humorek po nim lepszy niż po truciznach wyskokowych -:)

  Marcin P,  29/11/2012

Jak robisz cukier z imbiru? ;)

  eugen,  29/11/2012

To nie cukier tylko piorunujący "wymiatacz" , (pomaga krwi dotlenić mięsień sercowy, jest afrodyzjakiem) przepis znajdziesz w internecie.

  eugen,  30/11/2012

Elba - dziękuję, że go doceniłaś to jest więcej jak syrop - naturalne lekarstwo i odtrutka (wątroba) na wszelkie paskudztwo które pakują do żywności . Podstawą jest szlachetniejsza odmiana syropu, jako utrwalacz pewnego związku leczniczego zawartego w imbirze i kurkumie. Połączenie ich na bazie syropu to jest właśnie odpowiedź na
modyfikowaną żywnośc, środki odurzające, usypiające (np. kobi ...  wyświetl więcej

Eugen, jesteś kopalnią wiedzy o zdrowiu - wdzięcznam:)

  eugen,  30/11/2012

Skalny Kwiecie - dziękuję, że doceniłaś. Moja droga w życiu to związek z naturą. Dzięki temu dostrzegam i odczuwam więcej. Obok takich jak ja poruszają się też "spłaszczone umysły o zdeformowanych różnymi ideologiami spostrzeżeniach i odczuciach" , nie potrafią w żaden sposób zrozumiec natury w której żyją.

  Elba,  30/11/2012

Z dobrych rad korzystam od razu - czyli przymierzam do siebie... Jak mi pasują - to przyjmuję, jak nie - szukam dalej... dziękując i błogosławiąc dobrym duszom już za ich samą szczerą chęć pomocy. Ale to, czy skorzystam z niej, czy nie - to już tylko mój wybór, moja odpowiedzialność oraz praktyka stosowania...
Dzięki Eugenie za podsyłanie pomysłów i gotowych rozwiązań, które twórczo zastoso ...  wyświetl więcej

  eugen,  30/11/2012

Elba - doskonale da się odczuc co prezentujesz. Może też Adnemara stosujesz? połącz go razem z zagęszczonym wywarem z koniczyny czerwonej oraz z olejem nieoczyszczonym uzyskanym z ziaren lnu oleistego metodą "domową". Będzie to balsam naturalny do całego ciała - skóry nie powodujący alergii, dożywiający i regenerujący skórę nie tylko kobiecą ale i męską . W przypadku suchości w "kontaktcie d/m" idealny do tych celów, również regeneruje i to.

  Elba,  30/11/2012

Jeszcze Adnemara nie stosowałam... ale używam balsam krzemowy na skórę prof.Tuszyńskiego. Jak mi się skończy - zrobię Adnemara wg Twojej receptury. Skrzypu nasuszyłam sobie latem, będzie jak znalazł... Od Fukusimy uzupełniam też sobie Kelpem poziom jodu w organiźmie, by nie chłonął tego radioaktywnego z powietrza. Tarczyca mi się uspokoiła, już nie chrząkam przełykając ślinę... Jak nasze Porsche zadbane i ma dobre paliwo dostarczone, to dopiero jest jazda!

  eugen,  30/11/2012

Elbo - Adnemar brzmi bardzo ponuro pewnie dlatego jego unikasz, że coś w nim dźwięczy jak "mara".
Odczucie z dreszczykiem ale to tylko pozory, jest bardzo subtelną , aromatyczną i przyjazną substancją zbierającą upadającą na mary osobę z powrotem do życia "Ad ne mara." Jod - najprościej kupic sól jodowaną wsypac do szklanego szczelnego słoja i przechowywac w chłodzie. Gdy potrzeba - otworzy ...  wyświetl więcej

  ewfor  (www),  29/11/2012

Szkoda, że kawy syropem słodzić nie można, a gorzkiej nie lubię. Ciasto wygląda apetycznie, tylko, że ja jestem "noga" z pieczenia ciast, ale podrzucę przepis córce albo synowej.

Ewfor, kawę w okresie jesienno zimowym powinno się gotować przez 3 minuty w garnuszku z dodatkiem łyżeczki kardamonu mielonego. Do tak przygotowanej kawy dodaj 4 krople cytryny i małą łyżeczkę miodu. Nie jest wówczas szkodliwa i wspaniale rozgrzewa:) Polecam, bo sama piję w ten sposób, chociaż przedtem nigdy nie słodziłam, a zalecenie takie dostałam od lekarza ze specjalizacją w medycynie chińskiej. Smacznego:)

  eugen,  30/11/2012

Skalny Kwiecie - dodaj , kardamon mielony w swoim młynku po wyłuskaniu ziaren z osłonki. Osłonka nasiona w pewnym stopniu osłabia efekt kardamonu.

  Noemi*,  30/11/2012

Ja mój sposób na rozgrzewającą i dającą „energetycznego kopa” herbatę, zapożyczyłam od zaprzyjaźnionych hindusów:-)
• 10 g czarnej herbaty,
• 350 ml wody,
• 250 ml mleka,
• kilka goździków,
• 1 kwiatek anyżu gwiaździstego
• kawałek laski wanilii
• kilka ziaren kardamonu
• 10 g (po posiekaniu:1łyżka) świeżego imbiru,
• 7 łyżeczek cukru. ...  wyświetl więcej

  Elba,  30/11/2012

Herbatka gotowana na hinduski sposób pewnie smakowo jest super, tylko to mleko... najlepsze rękami dojone od krowy. Wypróbuję dziś! Dzięki Noemi za przepis! Lecę do krowy po mleko!

Ja nie mogę mleka... nabiał wyziębia organizm i go "zaśluzowuje"... :(

  Noemi*,  30/11/2012

@Kwiatku; Elbo: Może dodaj mleczka kokosowego, ja czasami też stosuję taki zamiennik, jak nie mam mleka od wiejskiego dostawcy:-)

No, to jest myśl:)

  hussair  (www),  30/11/2012

Zapraszacie, dziewczéta? Zimá eliksiry majá podwójne znaczenie. Jestem chétny na testowanie, nawet ryzykowne. ;)

  Elba,  30/11/2012

Z nami ryzyko...? Niemożliwe! Co najwyżej dobra zabawa!
Np. Andrzejkowa z wróżbami i syropami od wszelkich boleści...:)
Humor murowany!

  GRussia,  01/12/2012

Uwielbiam herbatkę Yogi Tee, nie używam mleka, bo mnie za śluzowuje i uczula...ale mleko ryżowe, sojowe lub z innego ziarna także daje radę ;-)

  eugen,  30/11/2012

GRussia, wprowadziłem trochę zamieszania za co przepraszam . Baza Twoich super syropów idealnie pasuje do moich specjałów leczniczych, czyżby intuicja?

  eugen,  30/11/2012

Mnie się ten artykuł bardzo podoba , baza syropów - to jest podstawa kompozycji wielu bardzo wartościowych dla zdrowia produktów.
Jakiej "mafii banów" to się nie podoba - producentom? - nie muszą tego czytac.
Na eiobie dotąd była wolnośc wyboru artykułów do czytania czy komentowania - to prowokowało do twórczej konstruktywnej dyskusji.
Czyżby to początek końca eioby?

  Elba,  30/11/2012

A wszystko to zawdzięczamy tym miłościwie nam panujacym:
http://www.yarrok.republika.pl(...)t2.html

  Elba,  30/11/2012

No wiesz Eugen, wszystko się zmienia, ewoluuje (phanta rei)... Z czasem Eioba może wyglądac i tak: http://www.babskieforum.pl/top(...)543.htm
albo tak: http://www.babyboom.pl/forum/p(...)29.html

  eugen,  30/11/2012

Elba - Tą stronkę można z całym spokojem zaproponowac tym co opanowali w stopniu doskonałym "mieszanie w garze gotującej się na wolnym ogniu repety ludzkiej tak aby potakiwała i klaskała z zachwytu a nie zajmowała się brakiem środków do przeżycia, miejsc pracy i chylącą się ku upadkowi opieką medyczną.
Jest tam bardzo dużo miejsca czekającego na kolejne darmowe portrety i dokonane chwalebn ...  wyświetl więcej

  Robert R,  01/12/2012

Proponuję jedynie uważać na syropy zamiast cukru w wyrobach przemysłowych typu soki, czy co tam. Ogólnie są dodawane ze względu na koszty - są tańsze niż cukier. Pochodzą z jakiejś reakcji chemicznej, niestety nie jestem chemikiem, kiedyś mi to tłumaczył fachowiec chemik - który dostarcza analizatory do badania . Oczywiście nie jest to jakoś toksyczne ale kupując jakiś wyrób w sklepie lepiej aby zawierał cukier a nie jakiś magiczny syrop.

  GRussia,  01/12/2012

Robert bardzo słuszna uwaga, często używany jest syrop kukurydziany, albo glukozowo-fruktozowy... niestety bomba kaloryczna.....

  GRussia,  01/12/2012

Widzę, piękną dyskusję pod moim artykułem bardzo dziękuję...niestety miałam zablokowane konto do dzisiaj i nie mogłam uczestniczyć w Waszej rozmowie.
Dziękuje Eugenie za opiekę pod artykułem i cenne rady.... ;-)))

To lubię! Pożyteczna wiedza i w artykule i w komentarzach.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska