JustPaste.it

Syropy roślinne zamiast cukru...

oraz przepis na ciasto dyniowe z syropem daktylowym...

oraz przepis na ciasto dyniowe z syropem daktylowym...

 

CUKIER jest to słodka substancja, która nas kusi i nęci swoim smakiem. Używa swoich wszystkich wdzięków, aby móc zwrócić na siebie uwagę. Zrobi wszystko, aby dostać się do naszego zdrowego organizmu i zburzyć jego spokój. Niestety jest to taka podstępna słodycz, której jak już otworzymy swoje drzwi, to przeleci przez nas jak tornado i zrobi spustoszenie w całym naszym systemie. Nie dość, ze zakwasi go i nie dostarczy nam żadnych witamin to, na dodatek, część minerałów i witamin zostanie zużyta do jego strawienia. Jest wspaniałą energetyczną pożywką, nie tylko dla nas, ale także dla grzyba Candida albicans, który przy przeroście w naszym organizmie jest przyczyną wielu chorób, między innymi: objawiającym się osłabieniem organizmu, obniżeniem odporności, grzybicy, bólu głowy, suchości skóry, bóli żołądka, katarów, a także ma wpływ na nasz układ nerwowy i metaboliczny.

Do cukru, a zwłaszcza tego białego, rafinowanego należy podejść z wielką ostrożnością i z umiarem go stosować, a najlepiej byłoby z niego całkiem zrezygnować. W zastępstwie można stosować syropy/słody zbożowe i roślinne - otrzymujemy je przez odparowanie nadmiaru wody.

Używamy je do słodzenia herbaty, napojów, pieczenia, kanapek, deserów, musli, naleśników itp

Poniżej krótkie opisy klika syropów.

 

SYROP Z AGAWY – jest słodką substancją o 5 krotonie niższym indeksie glikemicznym od miodu. Produkowany jest ze specjalnej odmiany kaktusa rosnącego w Meksyku. Znajduje się w nim wiele witamin i mikroelementów.

Lemoniada z syropem z agawy: woda, sok z cytryny i syrop z agawy.

 

SYROP DAKTYLOWYuzyskiwany jest ze zmielonych suszonych daktyli. Bogaty jest w sacyliany działające podobnie jak aspiryna. W skład syropu wchodzą naturalne cukry proste, witaminy A, B1, B2, C i PP, potas, żelazo, magnez i fosfor.

Daktyle w medycynie chińskiej są bardzo cennym owcem wzmacniającym krew.

Nalewka na wzmocnienie krwi, zwłaszcza cenna dla kobiet:

250 g Da Zao (czerwone chińskie daktyle) zalać butelką czerwonego wytrawnego wina na 7 dni.
Po tym czasie pić codziennie jeden kieliszek, można zjadać owoce.

 

SYROP Z ORKISZU - otrzymywany jest z pszenicy orkisz. Zawiera aminokwasy, kwas krzemowy, nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

SYROP Z RYŻU – zrobiony jest z ryżu, najczęściej brązowego. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

 

SYROP Z JĘCZMIENIA – pozyskiwany z jęczmienia. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

 

SYROP Z KAMUTU – robiony jest z pszenicy kamut – najstarsza odmiana pszenicy o dużych ziarnach. Składa się ze złożonych węglowodanów – wolniej się wchłaniają.

 

 

SYROP Z KUKURYDZY – produkt uzyskiwany z kukurydzy. Należy zwrócić uwagę czy kukurydza z której jest ten syrop otrzymywany jest z upraw ekologicznych i nie jest GMO.

 

SYROP KLONOWY – wytwarzany jest z soku klonowego, pobieranego z pnia klonu. Aby uzyskać jeden litr syropu klonowego potrzebne jest aż 40 litrów soku. Ma mniejszą kaloryczność niż miód i syrop kukurydziany. Zawiera wiele cennych pierwiastków, mikroelementów i substancji odżywczych, niektórzy uważają go za wspaniały afrodyzjak.

 

MELASA - produkt uboczny przy produkcji cukru, może być pozyskiwana z buraka lub z trzciny cukrowej. Bogata jest w sole i substancje mineralne, witaminy i kwas foliowy (wit.B9). Jest wspaniałą słodyczą na nasz układ nerwowy. Pomocna jest przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi, dlatego wskazana jest dla osób z anemią. Niezastąpiona jest tam, gdzie mamy do czynienia z osobami w stanie wyczerpania psychicznego i fizycznego. Zalecana jest dla kobiet w ciąży, matek karmiących, sportowców i dzieci.

 

MIÓD – wytwarzany jest przez pszczoły. Zawiera w sobie wiele witamin, enzymów, mikroelementów i wiele innych substancji korzystnych dla naszego organizmu, ma delikatne właściwości antybiotyczne. Miodu nie należy stosować w temperaturach powyżej 70ºC jeśli nie chcemy, aby zawarte w nim substancje odżywcze zostały zniszczone. Należy na niego uważać, ponieważ może działać alergizująco.

 

KSYLITOL – cukier pozyskiwany z drzew liściastych, głównie z brzozy i z kukurydzy (tutaj należy uważać, aby niebyła to kukurydza z upraw GMO), znajduje się też w włóknistych owocach i warzywach. Ksylitol nie tylko jest w konsystencji podobny do cukru i jest tak samo słodki, ale także ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, hamujące rozwój drożdżaków, Helicobacter pylori, Candida albicans. Bardzo często polecany jest przez dentystów w walce z próchnicą, ponieważ przywraca właściwe pH śliny w jamie ustnej. Ma niższy indeks glikemiczny niż glukoza (czternastokrotne) i sacharoza (ośmiokrotnie), przez co polecany jest w diecie niskocukrowej. W organizmie daje odczyn zasadowy.

 

STEWIA – roślina o słodkich liściach, bezpieczna dla organizmu. Jej kaloryczność jest równa prawie zero. Osoby z cukrzycą mogą używać jej do słodzenia napoi i potraw, ponieważ nie podnosi cukru we krwi. Jest bezpieczna dla jamy ustnej, gdyż nie powoduje próchnicy zębów. Stosujemy ją wszędzie tam, gdzie nie można użyć zwykłego cukru.

 

POLECAM CIASTO DYNIOWE POLANE SYROPEM DAKTYLOWYM!

Składniki:
2 szklanka maki orkiszowej
2 szklanki startej dyni np. hokaido

2-3 jajka
0,5 szklanka brązowego lub trzcinowego cukru. Cukier można zastąpić ksylitolem, ale wtedy należy zmniejszyć jego ilość o 1/3
0,5 (ok 100g) szklanki oleju
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli

Wykonanie:
Zmiksować lub energicznie wymieszać jajka z cukrem i olejem. 
Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sól, a na końcu
startą dynię oraz bakalie. Wszystkie dobrze połączone składniki wlać do
wysmarowanej tłuszczem małej brytfanny. Najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni, a później zmniejszyć do 180 stopni przed wsadzeniem do środka piekarnika ciasta.
Po upieczeniu można polać ciasto syropem daktylowym.

 

cdc1e83d69e0a62818858bfc6ba961da.jpg

Życzę smacznego i pozdrawiam!