Login lub e-mail Hasło   

Kasza jaglana

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.sztukaodzywiania.pl/component(...)jaglana
Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennie diety powinny być produkty zbożowe. O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walor&...
Wyświetlenia: 2.538 Zamieszczono 04/01/2013

 

 

Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennie diety powinny być produkty zbożowe. O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często, pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych, nie doceniamy ich. Najbardziej zapomniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz!

Bomba witaminowa

Dlaczego akurat kasza jaglana? Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu. Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.

Dieta oczyszczająca

Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie - gotowaną na wodzie, najlepiej z bakaliami. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny! Kasza ta świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny. Dlatego jest też doskonałym produktem oczyszczającym. Warto zastosować choć kilkudniową dietę oczyszczającą na bazie kaszy jaglanej. Zawarte w niej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Kaszę jaglaną można jeść na słodko np. gotowaną z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Można ją też podawać na słono – na obiad zamiast ziemniaków lub ryżu. Może być też dodatkiem do zup i farszu na gołąbki czy kotlety. Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. O jej cennych właściwościach możemy się również przekonać przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Kasza ta, jak żadna inna, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają). Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być ponad dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę kaszy używamy 2,5-3 szklanki wody. Wrzątek lekko solimy i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 łyżeczkę masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy co się dzieje - normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już prawie gotowa, a czasem już to kaszy wystarcza i jest sypka i świetna, wszystko zależy od gatunku. Jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła. Można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, powinna dojść do siebie. Wszystkie te zabiegi wynikają z tego, że zostawienie jej dłużej na gazie spowoduje przypalenie. Poniższy przepis to tylko przykład, warto poeksperymentować samemu z ulubionymi bakaliami i rożnymi pestkami. Dobra jest też najprostsza po wstępnym gotowaniu zapieczona z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem.

Kasza jaglana z jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w plasterki,  dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem.

Pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • cebula,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • łyżka śmietany 12-proc (niekoniecznie),
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • sól.

Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj masło. Wszystko posól i gotuj około 35 minut. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem.

 

Autor: Paulina Rzepińska

www.sztukaodzywiania.pl/

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1686
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 976
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1246
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 907
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 828
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 497
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 627
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1102
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 791
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1037
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 925
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1163
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 537
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 758
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  hussair  (www),  07/01/2013

Czcibor jadł dużo kaszy i pod Cedynią miecz mu z ręki nie wypadł. :)

  gnostyk,  07/01/2013

@hussair: Ale Dzika nam ubili ;)) A nie był na diecie;)))

  hussair  (www),  07/01/2013

@gnostyk: Wniosek? :)

  gnostyk,  07/01/2013

@hussair: No właśnie wstawiłem poniżej;)))

  hussair  (www),  07/01/2013

@gnostyk: A rozbudowując wniosek - jedz pieczyste, a kaszą bombarduj oblegających? ;-))

  gnostyk,  07/01/2013

@hussair: Ale to była tylko głęboko zakamuflowana myśl na własny użytek ;))))

  hussair  (www),  07/01/2013

@gnostyk: A jednak dobrze Cię znam. :)

  gnostyk,  07/01/2013

@hussair: No właśnie miałem zapytać skąd Ty to wiedziałeś ;))))

  hussair  (www),  07/01/2013

@gnostyk: Jesteśmy w jednym zastępie. Ciężko o sekrety. :)

  gnostyk,  07/01/2013

@hussair: Racja;))))

Wydrukowałam sobie przepisy - w mojej diecie kasza jaglana oprócz ryżu jest jedynie dozwoloną, i już powoli zaczęłam być zdesperowana jej monotonnym smakiem, choć wiem, jak ważna zdrowotnie jest dla mnie z powodu usuwania wilgoci z organizmu... dzięki za ten art:) Moją ulubiona potrawą jest soczewica z kaszą jaglaną z cebulką, marchewką i w sosie curry :)

  gnostyk,  07/01/2013

@Skalny Kwiat: No nie wiem... , czytając Placówkę" zauważyłem że jagły wyraźnie
zaszkodziły Ślimakowi ;)))

  eugen,  07/01/2013

Do autora - jest to stara ale orginalna sztuka odrzywiania. Choroby za zwyczaj gnębiły "mieszczuchów". Wieś odrzywiająca się tradycyjnie była zdrowa do czasu kiedy przestało się wszystko opłacac z chwilą przemian ustrojowych. Kasza na sypko, płatki owsiane , chleb domowy z dodatkiem mąki owsianej i płatków owsianych to jest podstawa zdrowia w miejsce wybielanego chemicznie ryżu, czipsów na odnawia ...  wyświetl więcej

  Elba,  07/01/2013

Kaszę przed zagotowaniem warto uprażyć, czyli usunąć wilgoć z ziaren. Prażenie kaszy jaglanej powoduje, że kasza ma właściwości ocieplające i wysuszające. Oznacza to, że po jej spożyciu czujemy ciepło w całym ciele. Pomaga usunąć z naszego organizmu śluz, który mamy np. w postaci kataru, czy mokrego kaszlu. Kasza nieprażona ma właściwości lekko ochładzające i nawilżające.
Garnek lub patelni ...  wyświetl więcej

@Elba: Tak właśnie robię przed wrzuceniem kaszy do potraw czy do wrzątku. Medycyna Chińska jest super:)

  Elba,  07/01/2013

Jaglanka to moja ulubiona zupa śniadaniowa z owocami świeżymi i/lub suszonymi.
Składniki:
Rodzynki − 2-3 łyżki
Daktyle − 5-7 sztuk
Figi − 1-2 sztuki
Świeże owoce sezonowe − np. jabłka, gruszki, śliwki, morele, wiśnie, truskawki, porzeczka, agrest, malina, itp.
Kasza jaglana − ¾ szklanki
Siemię lniane − 3-4 łyżki (stołowe)
Wiórki kokosowe − 5 ...  wyświetl więcej

@Elba: Brzmi smakowicie - wypróbuję :)

  hussair  (www),  10/01/2013

Kasza zyskuje na popularności, społeczeństwo zdrowieje. ;)

Skrzydlate uwielbia kaszkę jaglankę.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska