Okazuje się, że przyjmowanie wyciągu z Garcinia cambogia może dawać spektakularne efekty w redukcji oraz utrzymaniu wagi u osób odchudzających się, ale owoce mają również inne właściwości zdrowotne.
Składnikiem aktywnym Garcinii jest kwas hydroksycytrynowy, pozyskiwany ze skórki owocu, kształtem przypominającego małą dynię. W krajach orientalnych bezwonny, bezsmakowy proszek ze skórki tamaryndowca wykorzystywany jest od wielu lat jako przyprawa do curry, wędlin oraz napojów smakowych. Poza tym, Garcinia jest ceniona i wykorzystywana w hinduskiej medycynie naturalnej "ayurveda", jako zioło podnoszące poziom witalności całego organizmu - wszystkich narządów i układów. Tradycyjnie stosowana jest w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka oraz zaburzeń jelitowych, jak również jako środek zmniejszający gazy i wzdęcia.
Wątroba to narząd w naszym organizmie, który magazynuje nadmiar energii (kalorii) w postaci glikogenu. Jeśli przyjmujemy z pożywieniem więcej kalorii niż nasze zapotrzebowanie, wątroba gromadzi te zapasy przez kilka godzin. Jeśli kalorii jest naprawdę dużo, część z nich przekształcana jest w kwasy tłuszczowe, a następnie tłuszcz gromadzony jest w organizmie. I na tym właśnie etapie, działa kwas hydroksycytrynowy - hamuje produkcję tłuszczu, podczas gdy wątroba jest w stanie zmagazynować więcej energii. W konsekwencji tego, wysyłany jest sygnał "jestem najedzony" do ośrodka sytości w mózgu, my mamymniejszy apetyt i łaknienie, a posiłki stają się bardziej sycące.
W wielu badań klinicznych udowodniono, że Garcinia zwiększa produkcję ciepła przez organizm, przyspieszając przemianę materii i tempo spalania kalorii. Dodatkowo, jeśli ćwiczymy, proces ten jest jeszcze bardziej aktywny, a więc sport wspomaga dodatkowo działanie owocu.
Poza tym, Garcinia zmniejsza tendencję do produkcji kwasów tłuszczowych, obniżając poziom złego cholesterolu LDL w naszym organizmie.
W 2000 r. w czasopiśmie naukowym "Journal of International Medical Research" opublikowano bardzo ciekawe badanie dotyczące właściwości odchudzających Garcinii cambogia. Otyłym ochotnikom podawano 300 mg ekstraktu z rośliny dziennie przez okres 12 tygodni. W grupie osób otrzymujących suplement odnotowano znaczną różnicę utraty wagi w porównaniu do grupy kontrolnej (3,5 kg vs 1,2 kg).
Garcinia może mieć pozytywne działanie w profilaktyce cukrzycy. Zgodnie z badaniem opublikowanym w 2005 r. w "American Journal of Physiology", kwas hydroksycytrynowy - aktywny składnik Garcinia, opóźniał oraz zmniejszał wchłanianie glukozy po posiłkach, poprawiając jej metabolizm. W 2003 r. w czasopiśmie "Fitoterapia" stwierdzono także, że Garcinia poprawiła metabolizm glukozy, obniżając poziom insuliny u myszy które otrzymały suplement, w porównaniu do grupy placebo.
Celem badań z 2003 r. opublikowanych w "Current Therapeutic Research" było sprawdzenie wpływu kwasu hydroksycytrynowego na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w ciele. Wyniki były bardzo interesujące! Uczestnicy badania bez zmian w diecie i aktywności fizycznej, spożywając 1000 mg Garcinia cambogia dziennie w ciągu 3 miesięcy odnotowali znaczny spadek ilości zgromadzonej brzusznej tkanki tłuszczowej.
Maksymalna dawka Garcinii na dzień to 1500 mg (www.drugs.com). Nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz diabetyków.
Według aktualnej wiedzy, stosowanie Garcinia cambogia u osób odchudzających się jest bezpieczne - roślina nie wchodzi w interakcje z lekami i nie wywołuje efektów ubocznych.
Podsumowując - Garcinia cambogia blokuje odkładanie się tłuszczu na brzuchu, zwiększa jego spalanie, dodaje energii i hamuje apetyt ... może warto spróbować?