Login lub e-mail Hasło   

Wspomaganie zimą.

Nie jest tu mowa o pojazdach samochodowych. lecz o naszym zdrowiu.
Wyświetlenia: 1.743 Zamieszczono 29/01/2013

Jestem w posiadaniu dobrego przepisu wspomagającego nasz organizm i pragnę się nim podzielić!

Szczególnie zbawienny w okresach zimowych, jak i zwalczaniu wielu chorób.

Ze względu na swoje składniki, należy do bardzo zdrowych. Pod warunkiem, że lubimy na ostro.

Oczywiście jeść!

Osoby, które go znają/używają wypowiadają się w samych superlatywach, również i ja.

Jest bardo pomocny: Zwiększa odporności, zwalcza bakterię, choroby układu krwionośnego,ciśnienie, regulacje pracę jelit.

Można wymieniać w nieskończoność. Jak wszystkie ostre przyprawy, otwiera pory skóry.

   2,5  kg  pomidorów czerwonych

   1     kg  papryki czerwonej

   1     kg  cebuli

   1     kg  jabłek

   1     kg marchwi

   200 gr papryki chili 

   200 gr cukru

   200 gr oleju

   200 gr czosnku, miazga!

  1/4 szklanki soli

Wszystkie produkty zmielić, gotować 1 godz. Po wystudzeniu przełożyć do słoików i  pasteryzować.

Do przepisu dołożę kilka swoich rad:

Ilość cukru i soli, można regulować w zależności od indywidualnego smaku.

Osobiście redukuje zawartość cukru, dokładam zaś marchewki, ze względu na wzrok!

Paprykę ostrą, często zastępuję papryką w proszku. Ja daję znacznie więcej!

Nie bawię się w pasteryzowanie! Gorące nakładam do słoików, żaden jeszcze się nie zepsuł.

Ostatnio w ramach urozmaicenia, dodałem puszkę kukurydzy.

Obecnie nie wyobrażam sobie żadnej kanapki, bez tej przyprawy. Może być podawana wg własnych upodobań.

Chciałbym życzyć Wam smacznego! Lecz powiem na zdrowie!

Podobne artykuły


41
komentarze: 45 | wyświetlenia: 142673
40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 17178
39
komentarze: 33 | wyświetlenia: 222798
38
komentarze: 4 | wyświetlenia: 6298
38
komentarze: 8 | wyświetlenia: 37052
37
komentarze: 78 | wyświetlenia: 73332
37
komentarze: 33 | wyświetlenia: 356812
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 186872
33
komentarze: 8 | wyświetlenia: 79130
31
komentarze: 14 | wyświetlenia: 54281
29
komentarze: 28 | wyświetlenia: 38504
26
komentarze: 5 | wyświetlenia: 26289
26
komentarze: 13 | wyświetlenia: 41787
23
komentarze: 3 | wyświetlenia: 14416
21
komentarze: 11 | wyświetlenia: 33991
 
Autor
Dodał do zasobów: berni*
Artykuł

Powiązane tematy





  greenway,  29/01/2013

Bardzo ciekawy przepis w swoim zestawieniu i karoten w takich ilościach, że na pewno wyostrzy wzrok. :) Bernardzie czy mógłbyś wyjaśnić co to znaczy zmielić składniki. Zmiksować? :)

  berni*,  30/01/2013

greenway: Przepraszam za nieścisłość. Zmielić maszynką do mięsa. Grubość sitka uzależniona od gustu. Sitko do mięsa - konsystencja bardziej drobna. Sitko do kiełbas - konsystencja troszkę grubsza .Zawartość beta karotenu daje się zauważyć,po wzroku jak i skórze.

  grazaa,  29/01/2013

A jaki smak ma ta przyprawa? Coś przypomina? Z czymś się kojarzy? Skład mi się podoba, chyba zrobię parę słoiczków. A to mielenie, to pewnie... miksowanie :)

  berni*,  30/01/2013

@grazaa: Przypomina w smaku salsę, tylko pikantną. Wpadnijcie do Krakowa! Dam spróbować! :-)))

  ewfor  (www),  05/02/2013

Piszesz "zmielić i gotować", czy taka papkę można potem smarować chleb? Przepis ciekawy, tylko trochę jak dla mnie ta ostra papryczka :( Szkoda, że ten Kraków tak daleko...

  hussair  (www),  29/01/2013

Dziewczyny spać, a nie pichcić!

  berni*,  30/01/2013

hussair: No nie bądź pies ogrodnika! :-)))

  hussair  (www),  30/01/2013

@Bernard: No wiesz, tu chodzi o kwestię bezpieczeństwa naszych pań. ;)

hussair: Jeśli mają takiego strażnika jak Ty...;-)))

  hussair  (www),  30/01/2013

@Bernard: Ależ, Berni. Ja sam potrzebuję strażni... czki. Czasy niespokojne... ;-)

hussair: Nie mów głośno! Kto jak kto, ale Ty się nie ogonisz! :-))) Co w tedy?

  swistak  (www),  02/02/2013

Słoik zasysa się sam, jak go odwrócimy do wystygnięcia.

Na ostro?
Ty szatanie! :-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska