Wątroba pełni jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie m.in. usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje, magazynuje i filtruje. W ten sposób chroni narządy przed poważnymi chorobami.
Jednym ze znanych i naturalnych sposobów na oczyszczanie wątroby jest burak.
Buraki są korzystne dla zdrowia z wielu powodów. Są źródłem witaminy C, B1, posiadają wiele makro- i mikroelementów. Jest w nich dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Zawierają przeciwutleniacze i szereg ważnych składników, w tym: betainę, błonnik, żelazo, kwas foliowy. Pektyna (błonnik znajdujący się w burakach) pomaga przy oczyszczaniu toksyn z wątroby, dzięki czemu są one usuwane z systemu, zamiast wchłaniane przez organizm. Zaleca się jedzenie buraków surowych, pieczonych, gotowanych lub jako soki.
Sok z buraków ma również wiele właściwości leczniczych, gdyż pozwala betainie pozostać nienaruszoną. Co to jest betaina? Betaina jest substancją, która zachęca komórki wątroby, aby pozbyły się toksyn. Dodatkowo chroni wątrobę i drogi żółciowe, które są ważne ze względu na prawidłowe funkcjonowanie wątroby. W ten sposób przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób wieńcowych i miażdżycy. Obniża stan zapalenia w ciele, a tym samym pozwala na pracę wielu narządów w sposób ciągły.
Buraki uzdrawiają wątrobę również poprzez spadek homocysteiny oraz poprawę produkcji kwasu żołądkowego. Codzienne spożywanie buraka może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory: płuc, wątroby, skóry, śledziony i jelita grubego. Korzyści te wprawdzie nie są związane bezpośrednio z detoksykacją wątroby, jednak pozwalają organizmowi pracować bardziej wydajnie.
Wprowadzając je do diety można zacząć od dodawania startych buraków do sałatek, surówek, lub pieczone jako dodatek do obiadu.
Przepis na zupę z pieczonych buraków
Składniki:
- 2 buraki
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 1 główka czosnku
- 500 ml gorącej wody
- 3 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Buraki i ziemniak obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Polej oliwą i przypraw. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni razem z całą, nieobraną główką czosnku. Kromki chleba zrumień na patelni. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupinek (zostaw 2 ząbki). Gorące warzywa zmiksuj z wodą, przypraw do smaku, dodaj ocet. Kroki posmaruj odłożonym czosnkiem, pokrój w kostkę. Zupę rozlewaj na talerze. Ułóż w każdym grzanki natkę pietruszki.
Polecamy również naturalną bombę witaminową. Jeszcze można ją nastawić:
Sok z warzyw kiszonych-megawitamina
Ilość wystarcza na 10-dniową kurację.
Zetrzeć na tarce:
- 250 g marchwi
- 250 g buraków
- 250 g korzenia pietruszki
- 250 g selera
- drobno pokroić :
- 250 g pora
- 250 g białej kapusty
Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku
Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą
Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.
Działanie:
- uzupełnienie witamin
- poprawa kondycji
- wzmocnienie odporności
- łagodne oczyszczenie organizmu
- zwiększenie sił witalnych
Przeznaczony dla osób :
- wycieńczonych, bez energii
- cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
- z anemią
- po operacjach
- po naświetlaniu
- po kuracji antybiotykowej
Autor: Marta Skrzydłowska