JustPaste.it

Sencha - Japoński klasyk wśród herbat

Sencha – klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką.

Sencha – klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką.

 

Sencha - klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką

Sencha – klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką. 

Sencha jest japońskim odpowiednikiem chińskiej zielonej herbaty, stąd jest też najczęściej spożywaną w Japonii herbatą.  W porównaniu do zielonych herbat chińskich cechuje ją wyrazistszy smak, świeży pobudzający zapach oraz orzeźwiający, lekko słodkawy choć też odrobinę trawiasty posmak. 

Sencha, japońska zielona herbata

Sencha – japońska zielona herbata

Właściwości

Sencha szczególnie polecana jest diabetykom, gdyż reguluje poziom cukru w organizmie. Ponadto stanowi bogate żrodło przeciwutleniaczy, skutecznie walczących z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia organizmu.

Sencha - japońska zielona herbata

Napar z Senchy

Sposób parzenia

Jak każdą zieloną herbatę, tak i Senche należy parzyć w 80 stopniach, co najmniej 3 min. Najlepszym naparem jest zazwyczaj drugi napar. Przed nalaniem herbaty należy sparzyć filiżankę gorącą wodą – herbata zielona jest bardzo delikatna, a jej listki lubią ciepło – szybciej się rozwiną uwalniając swoje drogocenne właściwości.

Genmaicha - Sencha z ryże i kukurydzą

Genmaicha – Sencha z ryże i kukurydzą

Genmaicha - Sencha z ryże i kukurydzą

Genmaicha – Sencha z ryże i kukurydzą

Sencha wyjątkowo świetnie komponuje się w mieszankach z różnymi dodatkami jak owoce (maliny, poziomki, mango, banany), zbożami i ziarnami (ryż, kukurydza) oraz kwiatami.

Genmaicha - sencha z ryżem i kukurydzą. Dostępna na www.kipersmaku.pl

Genmaicha – Sencha z ryżem i kukurydzą, 

 

Sencha z maliną, dostepna na www.kipersmaku.pl

Sencha z maliną i poziomką, 

Sencha z ryżem i kukurydzą oraz z malinami i poziomką

 

Źródło: Justyna Szymańska