Sencha – klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką.
Sencha – klasyczna, z ryżem i kukurydzą oraz z maliną i poziomką.
Sencha jest japońskim odpowiednikiem chińskiej zielonej herbaty, stąd jest też najczęściej spożywaną w Japonii herbatą. W porównaniu do zielonych herbat chińskich cechuje ją wyrazistszy smak, świeży pobudzający zapach oraz orzeźwiający, lekko słodkawy choć też odrobinę trawiasty posmak.
Sencha – japońska zielona herbata
Właściwości
Sencha szczególnie polecana jest diabetykom, gdyż reguluje poziom cukru w organizmie. Ponadto stanowi bogate żrodło przeciwutleniaczy, skutecznie walczących z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia organizmu.
Napar z Senchy
Sposób parzenia
Jak każdą zieloną herbatę, tak i Senche należy parzyć w 80 stopniach, co najmniej 3 min. Najlepszym naparem jest zazwyczaj drugi napar. Przed nalaniem herbaty należy sparzyć filiżankę gorącą wodą – herbata zielona jest bardzo delikatna, a jej listki lubią ciepło – szybciej się rozwiną uwalniając swoje drogocenne właściwości.
Genmaicha – Sencha z ryże i kukurydzą
Genmaicha – Sencha z ryże i kukurydzą
Sencha wyjątkowo świetnie komponuje się w mieszankach z różnymi dodatkami jak owoce (maliny, poziomki, mango, banany), zbożami i ziarnami (ryż, kukurydza) oraz kwiatami.
Genmaicha – Sencha z ryżem i kukurydzą,
Sencha z maliną i poziomką,
Źródło: Justyna Szymańska