Filety z pstrąga rozcinamy wzdłuż, w ten sposób otrzymujemy cztery długie płaty z pstrąga. Z każdego płatu usuwamy ewentualne ości.
Do przygotowania dania potrzebne będą:
2 filety z pstrąga, każdy około 200 g
1 średnia cukinia
kilka liści selera naciowego
70 g sera pleśniowego np. lazur
sok wyciśnięty z 1 cytryny
pieprz cytrynowy
pieprz czosnkowy
Podane proporcje wystarczą do przygotowania 4 roladek z pstrąga
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Filety z pstrąga rozcinamy wzdłuż, w ten sposób otrzymujemy cztery długie płaty z pstrąga. Z każdego płatu usuwamy ewentualne ości.
Filety przyprawiamy obficie cytrynowym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy liśćmi selera naciowego. Wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut aby ryba się zamarynowała.
Filety z pstrąga w marynacie z soku z cytryny z pieprzem cytrynowym i selerem naciowym
Cukinię myjemy i odkrajamy z niej po długości 4 cienkie plastry. Plastry cukini obsypujemy z obu stron solą i odkładamy na 10 minut aby warzywo puściło sok.
Po 10 minutach cukinię płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy lub grillujemy na niewielkiej ilości tłuszczu tak aby zmiękła.
Plastry cukinii
Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie słupki typu jelienne.
Julienne z cukinii
Na płatach pstrąga układamy plastry cukinii oraz trójkątny lub prostokątny kawałek sera pleśniowego, jak na zdjęciu poniżej.
Przyrządzanie roladki z pstrąga
Filety zwijamy i przekłuwamy jedną lub dwiema wykałaczkami. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy julienne z cukinii.
Roladka z pstrąga przed pieczeniem
Roladka z pstrąga przed pieczeniem
Roladka z pstrąga przed pieczeniem
Roladki pieczemy w temperaturze 160-180 St. C, 30-40 minut, początkowo pod przykryciem.
Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i julienne z cukinii.
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Roladki z pstrąga z cukinią i pleśniowym serem
Źródło: http://www.kulinarny-blog.pl/roladki-z-pstraga-z-cukinia-i-plesniowym-serem/