"Melisa" oznacza, z greckiego, "pszczoła". Melisa, w starożytności, była, bowiem ulubionym ziołem pszczelarzy.
W nazewnictwie ludowym melisę nazywa się pszczelnikiem.
Obecnie melisa kojarzy się głównie jako lek na uspokojenie.
Zastosowanie w kuchni:
Melisa używana jest w kuchni głównie do przyrządzania herbat, a niekiedy też sałatek. Nadaje im delikatnego zapachu, przypominającego woń cytryny.
Listkami melisy dekoruje się potrawy.
Właściwości lecznicze:
Melisa jest bardzo popularnym ziołem, stosowanym w celu uspokojenia i wyciszenia, oraz łagodząco w stanach napięcia nerwowego. Melisa łagodzi nudności i wymioty oraz pobudza apetyt.
Stosowana jest na bezsenność i niecierpliwość oraz nadpobudliwość.
Melisę stosuje się też w przypadku leczenia dolegliwości dziecięcych, w tym przeziębienia, grypy, kaszlu i kataru. Herbata z melisy powoduje obfite pocenie się, co pozwala zmniejszyć wysoką temperaturę.
Melisa zmniejsza nadmiar flegmy i jest stosowana w leczeniu oskrzeli oraz męczącego kaszlu.
Melisa łagodzi bóle miesiączkowe, bóle i zawroty głowy. Działa łagodząco na alergie i opryszczki.
Wywar z melisy i lipy pomaga obniżyć ciśnienie.
Tekst pochodzi ze strony: encyklopediaprzypraw.pl