Login lub e-mail Hasło   

Ciekawostki o przyprawach świata

Czego jeszcze nie wiecie o przyprawach, ich zastosowaniu i właściwościach?
Wyświetlenia: 2.173 Zamieszczono 02/10/2013

Bazylia, znana nam z przyjemnego, korzennego smaku i zapachu, jest, na Haiti ziołem, poświęconym bogini miłości Erzulie, a Hindusi na tę roślinę składają przysięgę w sądzie.

Według dawnych wierzeń lubczyk, wykopany wraz z nacią 1 października o 6. rano miał przynosić szczęście w małżeństwie, a, upięty we włosach panny młodej, miał gwarantować pomyślność w małżeństwie.

Kozieradka była kiedyś używana, jako pasza dla bydła. Zrezygnowano z tego, ponieważ jej intensywny zapach przenikał do mleka.

Rozmarynu i tymianku używano kiedyś, jako środka odmładzającego. W tym celu tworzono specjalne alkoholowe wyciągi z tych roślin.

Niektóre gatunki mięty są uprawiane, jako rośliny ozdobne.

Główki czosnku znajdują się na malowidłach, wewnątrz piramidy Cheopsa.

Różne gatunki szałwii występują na całej kuli ziemskiej, poza obszarami o klimacie polarnym i tropikalnym.

Trwają badania nad zastosowaniem kurkumy w leczeniu cukrzycy i choroby Alzheimera. Dotychczasowe wyniki badań są pozytywne i wskazują, że kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.

Kardamon jest uważany za najdroższą przyprawę świata. W starożytnym Egipcie dodawano go do perfum. Obecnie stosuje się go m.in. jako afrodyzjaku. Działa też leczniczo- zwalcza dolegliwości trawienne. Wzbogaca też smak kawy i herbaty.

W medycynie chińskiej używa się goździków, jako środków łagodzących bóle zębów.

Napar z kopru włoskiego jest używany do przemywania tłustej skóry. Działa łagodząco i zmniejsza wydzielanie łoju.

Ziele angielskie jest głównym składnikiem sosu barbecue.

Cząber był znany i uprawiany już w starożytnym Rzymie.

Właściwa nazwa oregano to lebiodka pospolita. Oregano nazywane jest też dzikim majerankiem. W średniowieczu wierzono, że chroni przed złymi czarami.

Więcej informacji o przyprawach, ich zastosowaniu w kuchni i właściwościach leczniczych można znaleźć na stronie: www. encyklopediaprzypraw.pl 


Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 646
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 956
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 378
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 896
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 960
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 505
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1647
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 731
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 497
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 430
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 450
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 444
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 989
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 917
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 779
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska