Czego jeszcze nie wiecie o przyprawach, ich zastosowaniu i właściwościach?
Bazylia, znana nam z przyjemnego, korzennego smaku i zapachu, jest, na Haiti ziołem, poświęconym bogini miłości Erzulie, a Hindusi na tę roślinę składają przysięgę w sądzie.
Według dawnych wierzeń lubczyk, wykopany wraz z nacią 1 października o 6. rano miał przynosić szczęście w małżeństwie, a, upięty we włosach panny młodej, miał gwarantować pomyślność w małżeństwie.
Kozieradka była kiedyś używana, jako pasza dla bydła. Zrezygnowano z tego, ponieważ jej intensywny zapach przenikał do mleka.
Rozmarynu i tymianku używano kiedyś, jako środka odmładzającego. W tym celu tworzono specjalne alkoholowe wyciągi z tych roślin.
Niektóre gatunki mięty są uprawiane, jako rośliny ozdobne.
Główki czosnku znajdują się na malowidłach, wewnątrz piramidy Cheopsa.
Różne gatunki szałwii występują na całej kuli ziemskiej, poza obszarami o klimacie polarnym i tropikalnym.
Trwają badania nad zastosowaniem kurkumy w leczeniu cukrzycy i choroby Alzheimera. Dotychczasowe wyniki badań są pozytywne i wskazują, że kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.
Kardamon jest uważany za najdroższą przyprawę świata. W starożytnym Egipcie dodawano go do perfum. Obecnie stosuje się go m.in. jako afrodyzjaku. Działa też leczniczo- zwalcza dolegliwości trawienne. Wzbogaca też smak kawy i herbaty.
W medycynie chińskiej używa się goździków, jako środków łagodzących bóle zębów.
Napar z kopru włoskiego jest używany do przemywania tłustej skóry. Działa łagodząco i zmniejsza wydzielanie łoju.
Ziele angielskie jest głównym składnikiem sosu barbecue.
Cząber był znany i uprawiany już w starożytnym Rzymie.
Właściwa nazwa oregano to lebiodka pospolita. Oregano nazywane jest też dzikim majerankiem. W średniowieczu wierzono, że chroni przed złymi czarami.
Więcej informacji o przyprawach, ich zastosowaniu w kuchni i właściwościach leczniczych można znaleźć na stronie: www. encyklopediaprzypraw.pl