JustPaste.it

Ciekawostki o przyprawach świata

Czego jeszcze nie wiecie o przyprawach, ich zastosowaniu i właściwościach?

Czego jeszcze nie wiecie o przyprawach, ich zastosowaniu i właściwościach?

 

 

12bd604276019a13bd8e5a0745568368.jpgBazylia, znana nam z przyjemnego, korzennego smaku i zapachu, jest, na Haiti ziołem, poświęconym bogini miłości Erzulie, a Hindusi na tę roślinę składają przysięgę w sądzie.

Według dawnych wierzeń lubczyk, wykopany wraz z nacią 1 października o 6. rano miał przynosić szczęście w małżeństwie, a, upięty we włosach panny młodej, miał gwarantować pomyślność w małżeństwie.

Kozieradka była kiedyś używana, jako pasza dla bydła. Zrezygnowano z tego, ponieważ jej intensywny zapach przenikał do mleka.

Rozmarynu i tymianku używano kiedyś, jako środka odmładzającego. W tym celu tworzono specjalne alkoholowe wyciągi z tych roślin.

Niektóre gatunki mięty są uprawiane, jako rośliny ozdobne.

Główki czosnku znajdują się na malowidłach, wewnątrz piramidy Cheopsa.

Różne gatunki szałwii występują na całej kuli ziemskiej, poza obszarami o klimacie polarnym i tropikalnym.

Trwają badania nad zastosowaniem kurkumy w leczeniu cukrzycy i choroby Alzheimera. Dotychczasowe wyniki badań są pozytywne i wskazują, że kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.

Kardamon jest uważany za najdroższą przyprawę świata. W starożytnym Egipcie dodawano go do perfum. Obecnie stosuje się go m.in. jako afrodyzjaku. Działa też leczniczo- zwalcza dolegliwości trawienne. Wzbogaca też smak kawy i herbaty.

W medycynie chińskiej używa się goździków, jako środków łagodzących bóle zębów.

Napar z kopru włoskiego jest używany do przemywania tłustej skóry. Działa łagodząco i zmniejsza wydzielanie łoju.

Ziele angielskie jest głównym składnikiem sosu barbecue.

Cząber był znany i uprawiany już w starożytnym Rzymie.

Właściwa nazwa oregano to lebiodka pospolita. Oregano nazywane jest też dzikim majerankiem. W średniowieczu wierzono, że chroni przed złymi czarami.

 

 

Więcej informacji o przyprawach, ich zastosowaniu w kuchni i właściwościach leczniczych można znaleźć na stronie: www. encyklopediaprzypraw.pl