JustPaste.it

Jak skutecznie i bezpiecznie się odchudzić? (cz.2)

Bezpieczne i skuteczne odchudzanie... Bez efektu jo-jo... To może jakieś głodówki, specjalne diety, cudowne pigułki czy ziółka? Warto o tym porozmawiać.

Nieprawidłowo przeprowadzane głodówki lub diety mogą spowodować poważne problemy w organizmie. Jeżeli w dodatku podłożem otyłości są zaburzenia hormonalne (np. kłopoty z tarczycą), to sprawa wyjątkowo mocno się komplikuje i nie pomogą tu żadne głodówki ani inne typowe sposoby regulacji masy ciała. Takim problemem powinni zająć się specjaliści, a zagadnienie wykracza poza ramy tego opracowania. Dlatego będziemy mówić o typowej otyłości spowodowanej przede wszystkim stylem życia. Wróćmy jednak na chwilę do głodówek. Czy to, co wcześniej o nich powiedzieliśmy oznacza, że są niecelowe czy szkodliwe? Absolutnie nic z tych rzeczy. W tej chwili nie mówimy jednak o głodówkach zdrowotnych, tylko o regulacji masy ciała. W wyniku nieprawidłowo przeprowadzanego odchudzania może dojść nawet do anoreksji. Reasumując: chcąc się skutecznie i bezpiecznie odchudzić absolutnie nie musimy, a nawet nie powinniśmy rezygnować z jedzenia. JEDZMY JEDNAK MĄDRZE!

JEDZENIE  BYWA  PRZYJEMNOŚCIĄ,

ODŻYWIANIE  JEST  KONIECZNOŚCIĄ.

Zależy nam z pewnością na bezpiecznym i skutecznym odchudzaniu. Jeśli tak, to nastawmy się na dłuższą kurację i bądźmy cierpliwi. W ciągu roku możemy zrzucić bezpiecznie maksymalnie ok. 20÷30 kg masy ciała (miesięcznie więc ok. 1,5÷2,5 kg). Tylko w szczególnych przypadkach może to być nieco więcej. Jak to zrobić? Przecież naszym celem jest osiągnięcie maksimum zdrowia i funkcjonowania organizmu. Mamy więc uzyskać równowagę pomiędzy masą ciała, wzrostem i kształtem sylwetki. Nadmierny ubytek masy prowadzi do niedożywienia i problemów z metabolizmem, skutkiem czego jest osłabienie systemu odpornościowego.

Powtórzmy więc pytanie: „Jak skutecznie i bezpiecznie się odchudzić?” Jednym z proponowanych zwykle sposobów może być odżywianie zgodne z grupą krwi. Oprócz tego na rynku jest mnóstwo środków odchudzających, wiele firm proponuje swoje recepty na zrzucenie niepotrzebnych kilogramów. Mała zwykle skuteczność tych środków, nie zawsze bezpieczne odchudzanie oraz efekt tzw. „jo-jo” powodują często dezorientację oraz zniechęcenie konsumenta. „Tyle razy próbowałem! O nie. Nikt już nie namówi mnie na żadną kurację odchudzającą. Te wszystkie środki nie działają. Ktoś znowu chce wyrwać ode mnie pieniądze”. Tak myśli wiele osób, prawda? I mają zupełną rację, ponieważ spotykali do tej pory takie właśnie złe doświadczenia.

Zanim zabierzemy się poważnie za odchudzanie, to najpierw warto poznać pewne mechanizmy. Co dzieje się z kaloriami w organizmie? Służą one jako źródło energii. Nadmiar kalorii nie zużytkowany przez organizm zamienia się w tłuszcz. Co z tym fantem robić? Najlepiej mniej jeść i mniej pić, więcej spalać poprzez ruch. Jednak nie zawsze jest to takie proste. Kiedy do pożywienia dołączymy takie czynniki jak stres czy problemy zdrowotne, to okaże się, że redukcja wagi staje się sprawą dość skomplikowaną. W dodatku organizm może łatwo przyzwyczaić się do zmniejszonego poziomu kalorii i każda ilość ponad ten zmniejszony poziom będzie powodowała dalsze tycie. Przy proponowanych do tej pory sposobach redukcji nadwagi traci się zazwyczaj tłuszcz, ale i mięśnie. Ulega również osłabieniu system odpornościowy. Jest to zazwyczaj odchudzanie jednostronne. I im bardziej ludzie chudną jednostronnie, tym bardziej może wystąpić efekt „jo-jo”. Skutki podobnego odchudzania nie spełniają więc oczekiwań. Chudnie się niewiele, stajemy się jednocześnie drażliwi i rozkojarzeni, jesteśmy osłabieni i nieodporni na infekcje.

Drastyczne ograniczenie dowozu składników pokarmowych powoduje jedynie to, że organizm wytłumia przemianę materii (metabolizm) dostosowując ją do obniżonych porcji energii i w ten sposób oszczędza tłuszcz zapasowy. Tym niemniej organizm ma funkcjonować, potrzebuje energii, więc zaczyna rozkładać tłuszcz. Produktem ubocznym skomplikowanych procesów rozszczepiania tłuszczów jest woda, którą organizm wydala. Pozornie powinniśmy schudnąć, tymczasem dochodzi do wysychania. Skóra wiotczeje, marszczy się, zmniejsza się również masa tkanki mięśniowej. Nie zanikają natomiast komórki tłuszczowe, które są jak gąbka – mogą chłonąć wodę, mogą ją również tracić, ale z tym jest gorzej. Pojawiają się również dodatkowe kłopoty. Jesteśmy osłabieni, dają się często we znaki bóle głowy, żołądka i wątroby. Zaczynamy zadawać sobie pytanie: „I po co to wszystko?” W końcu dajemy za wygraną i zaczynamy znowu JEŚĆ. Komórki tkanki tłuszczowej chłoną wodę z pożywienia jak gąbka i ponownie gwałtownie przybieramy na wadze. Typowy efekt „jo-jo”.W dodatku niedobór składników pokarmowych, których nie dostarczaliśmy, obniżył odporność, co sprzyja pojawianiu się chorób.

Wnioski nasuwają się same. W trakcie odchudzania mamy jeść, ale pożywienie powinno być ubogie w składniki energetyczne, a jednocześnie obfitować w składniki energochłonne (potęgujące metabolizm) i prozdrowotne. Węglowodany proste (cukry) hamują rozpad i nasilają gromadzenie tłuszczów. Należy więc drastycznie ograniczyć udział prostych węglowodanów w diecie (nie dotyczy kasz – gryczanej, jęczmiennej, jaglanej) w postaci cukru, wszelkich słodyczy oraz produktów z pszenicy, bowiem obecne twarde pszenice, o wysokiej zawartości glutenu, niszczą kosmki jelitowe stanowiące powierzchnię wchłaniania wszelkich pokarmów.

Tłuszcze pokarmowe nie nasilają gromadzenia tłuszczu przy niedostatku węglowodanów, natomiast mogą utrudniać jego rozpad. Należy więc wyeliminować z diety tłuszcze, zwłaszcza rafinowane oleje niskiej jakości i margaryny.  Białka nasilają rozpad tłuszczów, utrudniają ich gromadzenie i budują mięśnie. Skuteczna dieta odchudzająca powinna obfitować więc w produkty wysokobiałkowe. Pamiętajmy jednak, że może to prowadzić do zakwaszenia organizmu. Białko powinno więc być spożywane w obecności m.in. naturalnej witaminy C oraz minerałów (sód, potas, wapń, magnez, krzem, chrom) zapewniających rezerwę alkaliczną. Warto wiedzieć, że im więcej mięśni, tym szybszy jest metabolizm organizmu i szybsze spalanie tłuszczu.

Warto wiedzieć, że im więcej mięśni, tym szybszy jest metabolizm organizmu i szybsze spalanie tłuszczu. Człowiek dobrze umięśniony może zjeść więcej i nie przytyje. Dlatego niezwykle ważne jest przyjmowanie colostrum, czyli siary (młodziwa) – gęstej żółtej wydzieliny gruczołów mlecznych samic ssaków, w tym człowieka. Jest to substancja wytwarzana przez samice ssaków na krótko przed porodem oraz podczas pierwszych 24÷72 godzin po porodzie. Stanowi wyjątkowy koncentrat pokarmowy niezwykle bogaty w przeciwciała i czynniki wzrostu, posiadający właściwości odżywcze, energetyczne i ochronne. Składniki zawarte w colostrum nie występują w tak wysokim skoncentrowaniu w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego. Ta niezwykła substancja przede wszystkim wyrównuje w organizmie poziom cukru, stabilizuje poziom insuliny, zmniejsza poczucie głodu, umożliwia spalanie tłuszczu i odbudowuje mięśnie. Pamiętajmy – przyrost masy mięśniowej jest jednym z warunków redukcji masy ciała. Oprócz tego colostrum zwiększa odporność, zwiększa masę kości, likwiduje plamy wątrobowe, odmładza organizm, działa wybitnie antynowotworowo (dzięki obecności m.in. laktoferryny i laktoalbuminy). Najbardziej cenne jest colostrum pozyskiwane od krów do 12 godzin po porodzie (obywa się to bez szkody cielęcia, ponieważ krowa produkuje dwa razy więcej siary, niż wynosi zapotrzebowanie).

Wpływ na rozwój mięśni oraz przyśpieszenie spalania tłuszczu ma umiarkowany wysiłek fizyczny – w postaci prac w ogrodzie, jazdy rowerem, pieszych spacerów, pływania, tańca, gimnastyki – wszystko przynajmniej 2 razy w tygodniu przez min. 30 minut ze szczególnym uwzględnieniem ćwiczeń rozciągających osiem głównych grup mięśni. Z kolei aktywność fizyczna dzieci powinna być bardziej zróżnicowana i trwać co najmniej 60 minut dziennie.

Wskazane jest zwrócenie uwagi na błonnik – powinno być go w diecie bardzo dużo (plus woda – pamiętajmy o wypijaniu ok. 2÷2,5 l dziennie czystej, niskomineralizowanej wody!). Uniemożliwia on wchłanianie substancji energetycznych i nasila pracę układu trawiennego. Zapewnia również dobrą przyswajalność przez oczyszczenie układu pokarmowego i regenerację kosmków jelitowych.

Warto także, aby w składzie pożywienia znalazły się naturalne suplementy zawierające najwyższej jakości szczepy bakterii kwasu mlekowego, tzw. laktobakterii. Prawidłowa flora bakteryjna jelit wnosi bowiem istotny wkład do obrony przed zakażeniami oczyszczając kosmki, wpływając na ich regenerację, przeszkadzając chorobotwórczym zarazkom w zagnieżdżaniu się w jelicie i hamując powstawanie infekcji. Dzięki temu jelito służy jako organ odtruwający i usuwający produkty przemiany materii, które wydalane są z żółcią. Przy zaburzeniach trawienia produkty te mogą zostać wchłonięte i obciążać organizm. Bakterie kwasu mlekowego na wiele sposobów przeciwdziałają powstawaniu i rozrostowi nowotworów jelit i sutka. Aktywizują system odpornościowy i obronę antyrakową. Powstrzymują enzymy kałowe uczestniczące w aktywacji czynników rakotwórczych oraz wiążą substancje mutagenne (m.in. metabolity pleśni) oraz znaczne ilości toksyn pokarmowych w jelicie. Pełnią ważną funkcję przy ograniczaniu przemiany pierwotnych kwasów żółciowych we wtórne, które są czynnikami rakotwórczymi. Wpływając na przemiany cholesterolu chronią organizm przed niedoborami hormonów płciowych.

Prawidłowo działające jelito jest więc podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia. W związku z tym powinno być czyste, o znormalizowanej kwasowości i prawidłowej perystaltyce. Warunkiem tego jest dbałość o prawidłowe funkcjonowanie przyjaznej flory bakteryjnej, bez której nie możemy się obyć.

Wskazane jest regularne przyjmowanie koenzymu Q10 w połączeniu z witaminą E, C i L-karnityną, bowiem wspomaga on odchudzanie i doenergetyzowuje serce i inne narządy. Brak witamin B1, B2, B3, C, żelaza, cynku i wspomnianego koenzymu Q10 wpływa na przyrost masy ciała, więc nie może zabraknąć tych składników w diecie człowieka pragnącego zrzucić zbędne kilogramy. Dodajmy do tego sprzężony kwas linolowy C.L.A. blokujący wchłanianie tłuszczu przez komórki tłuszczowe i stymulujący przemianę tłuszczów w energię (w mięśniach).

Tyciu sprzyja zakwaszenie powodowane przez długotrwały stres pozbawiający organizm zasobów adrenaliny, nieprawidłowe odżywianie i styl życia z niewielką ilością dotleniającego organizm ruchu. Stres osłabia dodatkowo gruczoły produkujące hormony: kortyzol i tyroksynę, które są niezbędne do uwolnienia nagromadzonego w organizmie tłuszczu. Należy zwrócić również uwagę na prawidłową pracę tarczycy. Braki jodu upośledzają produkcję hormonów tarczycy, a to z kolei może prowadzić do otyłości.

Największy błąd żywieniowy sprzyjający tyciu – to zjadanie obfitych kolacji po godz. 18-tej. Pamiętać należy również o wczesnym okresie naszego życia – niemowlęta długo karmione piersią będą w dorosłym życiu szczuplejsze od rówieśników odżywianych sztucznie. Poza tym – jeśli pracowało się całe lata na swoją otyłość, to nie należy od nikogo żądać cudów w postaci chociażby przysłowiowej pigułki umożliwiającej schudnięcie w dwa tygodnie.

Jak widzimy – nie ma wyjątkowo łatwych i prostych sposobów regulacji masy ciała. Należy spojrzeć prawdzie w oczy i zadać proste pytanie: „Czy naprawdę chcę bezpiecznie i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, wrócić do zdrowia i jaką cenę (czas, samodyscyplina, wytrwałość, pieniądze itp.) zamierzam za to zapłacić?”

Warto przemyśleć…

Obniżenie masy ciała o 5÷10% obniża śmiertelność:

  • tzw. całkowitą o 20%,
  • sercowo-naczyniową o 9%,
  • na nowotwory o 37%,
  • na cukrzycę o 44%.

OBNIŻENIE  MASY  CIAŁA  O  10%

WYDŁUŻA  STATYSTYCZNIE  ŻYCIE  O  6÷9 LAT.

Jeśli prawidłowa masa Twojego ciała powinna wynosić np. 80 kg, a jest większa o 10%, tj. o 8 kg (pozornie niewiele, ale wyobraź sobie, że przez 24 godziny na dobę nosisz na sobie 8 litrowych butli z wodą…) – czyli obecnie ważysz 88 kg, to przyznasz, że warto bezpowrotnie stracić te 8 kg, aby znacznie wydłużyć Twoje życie i poprawić jego jakość. Jak bardzo Ci na tym zależy?

*********************************************************************************************************************************************

Kompleksowy Program Bezpiecznego Odchudzania i Odkwaszania Organizmu:

janusz_dabrowski@tlen.pl

 


Autor: Janusz Dąbrowski ©
Wszelkie prawa zastrzeżone
All rights reserved