Login lub e-mail Hasło   

Sekrety kuchni greckiej

Uważa się, że typowa grecka kuchnia jest jedną z najbardziej zdrowych na świecie. Wpływ na to ma sposób przyrządzania potraw jak i składniki wykorzystywane do tworzenia dań.
Wyświetlenia: 708 Zamieszczono 14/07/2014

Tym samym, kuchnię grecką charakteryzują tylko świeże produkty, znakomita oliwa oraz prostota ich wykonania. Trzeba również zwrócić uwagę na fakt, że potrawy są najczęściej gotowane bądź pieczone – rzadko kiedy smażone.

W Grecji popularne są biesiady przy stołach, wiąże się to z pradawnymi tradycjami, zgodnie z którymi do posiłków zasiadało się wspólnie wraz z rodziną i przyjaciółmi. Na samych stołach króluje ogromna ilość potraw a w dobrym guście jest skosztowanie każdej z nich chociaż w małej ilości.
Wizytówką Grecji są oczywiście smakowite owoce morza i ryby, wszystko za sprawą długiej linii brzegowej (otaczają ją aż cztery morza). Domeną tutejszych kucharek są także różnego rodzaju sery w tym najbardziej popularny – Feta (co ciekawe Grecy są społecznością, która w ciągu roku zjada najwięcej tego rodzaju produktu biorąc pod uwagę wszystkie narodowości świata), oliwki oraz najwyższej jakości oliwa z oliwek oraz warzywa, które hodowane są w rozległych dolinach.

Co najczęściej znajdziemy na talerzu tradycyjnego Greka?

Grecy najchętniej zajadają jagnięcinę bądź cielęcinę – bardzo rzadko na ich talerzach można zobaczyć drób bądź wieprzowinę chociaż w niektórych regionach Grecji również i ten rodzaj mięsa jest popularny.
Do mięsiwa mieszkańcy tego słonecznego kraju zajadają zawsze warzywa i trzeba przyznać, że tak naprawdę to właśnie one są podstawą praktycznie każdej potrawy przyrządzanej w greckiej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się pomidory, cukinię, bakłażany, ziemniaki, soczewicę, fasolę, ogórki, cebulę czy czosnek. Nierzadko składnikami głównych potraw są liście winogron, figi oraz pigwy czy orzechy. Oczywiście nieodzownym elementem są również przyprawy i zioła, które sprawiają, że grecka kuchnia jest tak charakterystyczna. Najczęściej wykorzystuje się tu słodką i ostrą paprykę, kolendrę, rozmaryn, bazylię czy oregano.
Dodatkiem do potraw jest najczęściej ryż, do którego także dodawane są przyprawy – właśnie dzięki temu można spotkać na talerzu różne barwy tych drobnych ziarenek. Oprócz ryżu popularna jest też kasza kus kus oraz makaron.
Grecy są też miłośnikami wszelkich sosów – na stołach króluje przede wszystkim tzatziki i inne, które wyrabiane są na bazie gęstego jogurtu z koziego mleka.
Dodatkiem do każdej potrawy są rzecz jasna owoce – Grecy lubują się z pomarańczach, melonach, cytrynach, jabłkach oraz gruszkach.
Warto zaznaczyć, że Grecy stawiają na prostotę także w swojej kuchni, dlatego większość ich potraw jest łatwa w przygotowaniu, nierzadko są to smakowite potrawy „jednogarnkowe”.

Do tradycyjnych dań kuchni greckiej zaliczyć można:

- musaka: to zapiekanka z jagnięciny z dodatkiem bakłażana i ziemniaków. Według greków najlepiej smakuje, kiedy jest przygotowana na dwa dni przed skosztowaniem,
- tzatziki: to sos wykonany z gęstego jogurtu z koziego mleka z dodatkiem ogórka. Podawany jest zarówno do mięs jak i warzyw,
- gemista: to nadziewane różnorodnym farszem warzywa – najczęściej papryka bądź pomidory,
- souvlaki: to potrawa niezwykle podobna do tureckiego kebaba. Mięso jest na ten sam sposób zawijane w picie, z dodatkiem sosów i warzyw,
- fakes: to bezmięsna zupa z soczewicy, doprawiona sola i pieprzem.

Tradycja spożywania potraw w Grecji

O tym, że Grecy często biesiadują w gronie najbliższych już wspomnieliśmy. Warto jednak jeszcze dodać, iż najważniejszym i największym posiłkiem jest dla nich kolacja. Co ciekawe zwyczaje w Grecji dotyczące jedzenia różnią się od naszych rodzimych nie tylko biorąc pod uwagę porę jedzenia czy główne składniki, ale także patrząc na sam sposób ich spożywania. Grecy praktycznie nie jedzą potraw gorących lub bardzo ciepłych, na ich stołach najczęściej goszczą te letnie lub całkowicie zimne.

Więcej informacji o Grecji znajdziesz na http://greckiewycieczki.pl

Podobne artykuły


11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 4839
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 94074
6
komentarze: 119 | wyświetlenia: 829
43
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3921
14
komentarze: 7 | wyświetlenia: 2221
32
komentarze: 12 | wyświetlenia: 34899
27
komentarze: 38 | wyświetlenia: 155526
24
komentarze: 19 | wyświetlenia: 18129
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 39256
19
komentarze: 6 | wyświetlenia: 2380
18
komentarze: 1 | wyświetlenia: 10219
18
komentarze: 5 | wyświetlenia: 9552
17
komentarze: 3 | wyświetlenia: 11222
16
komentarze: 3 | wyświetlenia: 54754
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska