Login lub e-mail Hasło   

Menu weselne.

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://slubi.pl/blog/menu-weselne/322/
Idąc na wesele szczególną uwagę zwracamy na podawane jedzenie – jego smak, różnorodność, ilość, a nawet na sposób podawania.
Wyświetlenia: 1.523 Zamieszczono 26/01/2015

Nie jest to wcale nic dziwnego, bo w zasadzie większość z nas uważa, że dobre jedzenie i wspaniała muzyka są najważniejsze, aby wesele zaliczyć do udanych. Jednak Ci co robili takie przyjęcie wiedzą, że niestety nie da się wszystkich zadowolić. Im więcej gości, tym większy z tym problem. Przyznać trzeba w tym miejscu, że chcąc dogodzić wszystkim należałoby każdemu z osobna przygotować indywidualne menu, a to jest nierealne. Są jednak sposoby, aby weselne menu pozostawiło bardzo dobre wrażenia smakowe. Jakie?

Obecnie wybierając się na wesele nie liczymy na to, że najemy się na zapas. Dzisiaj nie liczy się ogromna ilość serwowanych potraw, a ich jakość. Oczywiście ilość jest nadal istotną kwestią, ponieważ nie można dopuścić do sytuacji, aby goście wyszli w wesela głodni, ale nadmiar jedzenia również nie jest wskazany, ponieważ zwyczajnie się ono zmarnuje, a przecież to wszystko kosztuje. Na weselu zazwyczaj spotykamy się z pięcioma lub sześcioma daniami gorącymi. Ich ilość jest uzależniona od czasu przybycia gości i pary młodej na przyjęcie. Jeżeli przybycie jest planowane na godzinę 16-tą czy 17-tą w tym wypadku serwuje się sześć dań ciepłych. A jeżeli godzina przybycia planowana jest na 18-tą czy 19-tą – serwujemy zazwyczaj pięć dań ciepłych. Oprócz tego do dyspozycji każdego z gości są przystawki, zimne przekąski, ciasta i owoce.

Wybierając weselne menu pamiętajmy o różnorodności i przede wszystkim nie kierujmy się tylko własnymi preferencjami smakowymi. Potrawa czy przekąska za którą my osobiście przepadamy większości może nie przypaść do gustu. Dlatego tak ważna jest różnorodność. Zadbajmy o kilka gatunków wędlin, ryb, sałatek, czy innych przekąsek. Pamiętajmy chociaż o jednej bezmięsnej przystawce, bo nigdy nie wiadomo czy ktoś z gości nie jest wegetarianinem.

Istotną kwestią w weselnym menu jest możliwość wyboru. Decydując się na zupę, niech będą dwie, tak aby goście mieli wybór czy na przykład zjeść tradycyjny rosół czy zupę meksykańską. To samo dotyczy dań gorących. Bądźcie odrobinę elastyczni, a Wasi goście będą zadowoleni.

Niezwykle ważną role na przyjęciu weselnym odgrywa alkohol. W tej kwestii również należy pamiętać o upodobaniach gości weselnych. Zaproponujcie zaproszonym nie tylko wódkę, zaserwujcie także białe, czerwone i różowe wino, nielicznych na pewno ucieszy piwo, a innych likier lub szampan. Zadbajcie również o inne kolorowe trunki, dla bardziej wybrednych. Nie zapominamy, że serwowany przez nas alkohol powinien pasować do podawanych przez obsługę potraw.

Coraz bardziej popularne jest drukowanie weselnego menu do wglądu gości. Wtedy każdy z nich może zobaczyć, o której będzie następny posiłek i co szef kuchni proponuje.

Bardzo ważnym elementem jest dobre czasowe rozplanowanie serwowanych gorących dań. Musimy wystrzegać się sytuacji kiedy dwa posiłki zostaną podane w odstępie czasowym nie większym niż godzina, a następne danie zaserwowane zostanie po trzech godzinach. Jest to niedopuszczalne, ponieważ goście zdążą zgłodnieć. Zazwyczaj dania gorące są podawane co 2 lub 2,5 godziny.

Istotna jest również kwestia porozumienia obsługi i orkiestry. Zespół powinien dostać z kuchni rozkład menu, tak by wiedzieć, o której godzinie zaprosić gości za stoły. Niezręczna jest sytuacja, kiedy orkiestra bawi gości na parkiecie, a obsługa w tym czasie podaje ciepły posiłek. Pamiętajmy również o kolejności podawania tychże dań. Ogólnie przyjęto zasadę, że orkiestra musi zostać obsłużona jako jedna z pierwszych. Dlaczego? Między innymi dlatego, aby móc uniknąć sytuacji kiedy goście zjedzą posiłek i z niecierpliwością czekają, aż zespół zacznie grać. Dostając posiłek jako ostatni przedłużają czas oczekiwania na zabawę, a co za tym idzie konsumują w pośpiechu.

Dodatkowymi sposobami na urozmaicenie weselnego menu są między innymi stół wiejski, drink bar (serwowanie drinków na weselu, pokaz sztuki barmańskiej), candy bar (to atrakcja dla najmłodszych, ale nie tylko, candy bar to wszystko to co słodkie), live cooking (odpowiednik drink baru tylko z jedzeniem, kucharz na oczach gości przygotowuje konkretne potrawy – np. naleśniki na ciepło, placki w patelni, itd.), fontanna czekoladowa czy alkoholowa. Należy w tym miejscu zaznaczyć, że te atrakcje to dodatkowe koszty dla pary młodej.

Podobne artykuły


31
komentarze: 69 | wyświetlenia: 8761
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1474
7
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1265
95
komentarze: 44 | wyświetlenia: 15184
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 6289
42
komentarze: 34 | wyświetlenia: 7873
36
komentarze: 12 | wyświetlenia: 5976
33
komentarze: 13 | wyświetlenia: 9942
31
komentarze: 29 | wyświetlenia: 5991
29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3892
25
komentarze: 12 | wyświetlenia: 6556
25
komentarze: 55 | wyświetlenia: 7620
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska