Młody zielony jęczmień w formie suszu lub chlorofil w płynie na bazie jęczmienia są ostatnio hitem wśród osób dbających o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę.
Młody jęczmień w formie suszu lub chlorofil w płynie na bazie jęczmienia są ostatnio hitem wśród osób dbających o swoje zdrowie i zgrabną sylwetkę. Młody jęczmień to bogactwo witamin i minerałów, przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia, vit. B12, beta-karotenu, błonnika i żelaza. Głównym składnikiem leczniczym jest chlorofil, zielony barwnik roślin. Cząsteczka chlorofilu zbudowana jest podobnie jak cząsteczka hemoglobiny - składnika ludzkiej krwi. Chlorofil zawarty w jęczmieniu nie tylko oczyszcza i regeneruje organizm, ale działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, obniża stężenie cholesterolu i ma korzystne działanie w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych. Jednym z głównych powodów wielu chorób, także nadwagi jest nadmierne zakwaszenie organizmu. Chlorofil w płynie powoduje odkwaszanie organizmu a tym samym wspomaga nasz organizm w walce z chorobami i nadwagą. Regularne picie chlorofilu wpływa także korzystnie na poziom cukru u diabetyków.
Trzy główne funkcje chlorofilu w płynie:
Oczyszczanie:
- oczyszcza przewód pokarmowy
- wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn
- eliminuje bakterie, dezynfekuje i odtruwa organizm
Przywracanie równowagi:
- oczyszcza utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- usprawnia jego funkcjonowanie,
Odżywianie:
- wspomaga regenerację czerwonych krwinek,
- pobudza proces utleniania i stymuluje regenerację komórek naszego ciała,
- upiększa skórę, pomaga zachować młodość,
- skutecznie kontroluje problemy skórne, poprzez eliminację wolnych rodników,
- skóra staje się gładsza, cera czystsza i wyglądamy młodziej.
Młody jęczmień w formie suszu można dodawać np. do jogurtu. Ja polecam wyciąg z jęczmienia w formie chlorofilu w płynie. W okresie zimowym picie chlorofilu pomaga nam zwalczyć infekcje i uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Łyżka stołowa chlorofilu rozpuszczonego w wodzie np. mineralnej równa się spożyciu 1 kg zielonych warzyw. W okresie letnim można stosować go jako ożywczy napój z dodatkiem lodu. Ja dodaję go także do jogurtu. W okresie przeziębień można płukać nim jamę ustną i gardło, co złagodzi objawy przeziębienia. Osoby cierpiące na refluks żołądkowy, zgagę mogą pić go w formie mniej rozcieńczonej, złagodzi to objawy choroby. Ja stosuję także chlorofil przy biegunce, bardzo szybko ustępuje ból brzucha. Jeśli nie tolerujesz jęczmienia w formie napoju, w sprzedaży są też tabletki.
Kto powinien pić Chlorofil w płynie?
- osoby bardzo szczupłe,
- osoby cierpiące na zatwardzenia,
- osoby cierpiące na bóle menstruacyjne,
- osoby często jedzące poza domem,
- osoby o jasnej karnacji,
- palacze i osoby często spożywające alkohol,
- osoby wrażliwe na zimno,
- osoby o nieprzyjemnym zapachu ciała i nieświeżym oddechu,
- osoby nie lubiące warzyw,
- osoby z zaburzeniami wagi,
- osoby zajęte i zestresowane,
- osoby które łatwo się męczą,
- osoby z zaburzeniami wątroby, osoby z zaburzeniami oddechowymi,
- osoby cierpiące na reumatyzm,
- osoby z niedokrwistością i anemią,
- osoby cierpiące na częste bóle gardła,