Login lub e-mail Hasło   

Dobre, bo polskie! Spróbuj oryginalnych dań z dodatkiem jabłek

Jesienią na straganach królują jabłka. Nic dziwnego – to nasz towar eksportowy! Postarajmy się wyjść poza sprawdzone sposoby ich wykorzystania i przygotować nietypowe dania.
Wyświetlenia: 361 Zamieszczono 13/11/2015

Jesienią na straganach dominują jabłka. To najbardziej polski z krajowych owoców,
a jego jakość jest naszą dumą narodową! Wybieramy zatem przede wszystkim odmiany rodzime: papierówki, antonówki czy kosztele, które na co dzień goszczą w naszych domach. Wielowiekowa tradycja upraw jabłoni skłania nas do powrotu do domowych przepisów, które wykorzystywały jeszcze nasze babcie. Kompot, pieczone i faszerowane jabłka, szarlotka czy kaczka z jabłkami to typowe polskie przepisy. Tej jesieni postarajmy się jednak nieco ożywić klasyczne receptury i przygotować także wykwintne dania z dodatkiem jabłek. Jak to zrobić, podpowiada marka WINIARY.

Buraczki i jabłko? To połączenie na pewno się uda! W chłodne jesienne wieczory zdecydujmy się na rozgrzewający barszcz czerwony, a tradycyjny smak spróbujmy urozmaicić soczystym owocem prosto z polskich sadów. Niecodzienny składnik wzbogaci smak barszczu, który w szybki sposób przygotujemy z Barszczem Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Zaczynamy od obrania buraczków, które następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko dzielimy na cząstki ze skórką, czosnek czyścimy, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy wszystko 15 minut. Dodajemy niewielką ilość octu i zostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut. Następnie przecedzamy wszystko i łączymy z gorącym rosołem drobiowym. Dodajemy Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY i dokładnie mieszamy. Takiej nowej odsłonie tradycyjnego barszczu nie oprze się żaden z domowników!

Uroczyste, domowe obiady kojarzą się nam z wykwintną pieczenią. Typowo polską wersją odświętnego dania jest oczywiście kaczka z jabłkami. Sprawdzony przepis wykorzystajmy do przygotowania dla odmiany pieczonej gęsi polanej aromatycznym Sosem Pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY. Na początek dokładnie myjemy mięso i odcinamy lotki od skrzydełek. Od strony piersi nacieramy gęś solą i tymiankiem. Jabłka i gruszki kroimy w ósemki i wykrajamy gniazda nasienne. Pamiętajmy, by nie pozbywać się skórki. Owoce mieszamy z bułką tartą i śliwkami, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Gęś wypełniamy farszem, wkładamy do środka laskę cynamonu i zaszywamy. Tak przygotowaną gęś pieczemy w brytfannie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2-2,5 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z gęsi. Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać sos. Smakowity dodatek przyrządzamy, łącząc Sos Pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY z 150 ml wody i taką samą ilością cydru. Całość gotujemy przez ok. 3 minuty, często mieszając. Pieczona gęś z jabłkami polana aromatycznym sosem z pewnością uświetni każdą rodzinną uroczystość. A może także niedzielny obiad?

Doskonałą przystawką na spotkanie z przyjaciółmi czy propozycją na nietypową kolację okażą się natomiast śledzie z jabłkami. Polacy kochają ryby, dlatego z pewnością zasmakują w sałatce śledziowej z szarą renetą z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Przygotowania potrawy najlepiej zacząć dzień wcześniej – śledzie powinny moczyć się w mleku przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy rybę wedle uznania, jabłka (2 sztuki) pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę razem ze skórką. Następnie drobno siekamy szczypiorek, a dwie czerwone cebule kroimy w krążki. Majonez Dekoracyjny WINIARY mieszamy z musztardą. Na koniec mieszamy śledzia z majonezem, cebulą i jabłkami. Całość posypujemy szczypiorkiem i mielonym pieprzem. Oryginalna potrawa gotowa!

Więcej inspiracji do przyrządzenia wykwintnych potraw z dodatkiem jabłek znajdziemy na www.winiary.pl.

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 1752
17
komentarze: 50 | wyświetlenia: 1703
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1119
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1044
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 955
13
komentarze: 16 | wyświetlenia: 966
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1030
12
komentarze: 53 | wyświetlenia: 675
12
komentarze: 8 | wyświetlenia: 876
11
komentarze: 37 | wyświetlenia: 408
11
komentarze: 70 | wyświetlenia: 569
11
komentarze: 92 | wyświetlenia: 567
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 593
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska