Login lub e-mail Hasło   

Przygotuj się do sezonu – Kiedy sięgnąć po sekator?

Przycinanie drzewek rozpoczyna się już pod koniec lutego i trwa do jesieni. Zobacz które drzewka przycinamy wczesną wiosną, a które muszą jeszcze poczekać.
Wyświetlenia: 1.108 Zamieszczono 11/01/2016

Pierwsze cięcie już w lutym:

Na końcówce lutego powinniśmy przyciąć takie drzewka jak: jabłonie, śliwy i grusze.

Przy przycinaniu jabłoni i grusz, warto skracać wierzchołki. Dzięki temu, roślina nie będzie rosła zbyt wysoko. Optymalną wysokością dla tych drzew są 2-3 metry.

W kolejce na cięcia czekają:

Drzewka brzoskwiniowe i nektarynki – przycinamy je dopiero wtedy, gdy na gałązkach już pojawiają się pąki.

Brzoskwinie – Przycinamy tylko stare pędy, gałęzie połamane i chore. Nie przycinamy ich przy samym konarze, ale około 1 cm od niego, gdyż w tym miejscu wyrośnie nowa gałąź.

Nektaryny – Przy przycinaniu trzeba pamiętać o usunięciu pędów krzyżujących się, chorych, uschniętych, połamanych, rosnących zbyt blisko siebie. Do połowy przycinamy zeszłoroczne przyrosty.

Wiśnie, morele, czereśnie – przycinamy po owocowych zbiorach. W tym czasie drzewa są bardziej odporne i mniej narażone na bakteryjne choroby.

Cięcie wiśni – wykonujemy cięcia prześwietlające, aby słońce i powietrze bez problemów docierało do wszystkich gałęzi. Tutaj wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz rosnące do środka korony. Wycinamy również gałęzie wyrastające z ziemi.

Cięcie moreli – Tak jak w przypadku wiśni, usuwamy gałęzie krzyżujące się i te rosnące do środka. Tutaj również można przycinać wierzchołki. Najważniejsze jest to, aby morela miała jeden główny konar.

Cięcie czereśni – Usuwamy z niej wilki, chore gałęzie, z których wycieka żywica oraz przycinamy jej wierzchołki.

Zalety prawidłowego przycinania drzew i krzewów owocowych:

- regularny wzrost

- nadawanie odpowiedniego kształtu

- wysoka jakość owoców

- obfitsze plony

O czym należy pamiętać przy przycinaniu drzew?

Oczywiście o tym, że każde drzewko ma inne wymagania. A sekatory, którymi wykonujemy cięcia powinny być zdezynfekowane i odpowiednio naostrzone. Nie wykonujemy cięć brudnym i tępym narzędziem. Rany po usunięciu gałęzi, warto posmarować maścią ogrodniczą, która zapobiegnie rozwojowi bakterii i grzybów wywołujących różne choroby drzew.

 

Podobne artykuły


29
komentarze: 21 | wyświetlenia: 4025
26
komentarze: 22 | wyświetlenia: 2471
21
komentarze: 6 | wyświetlenia: 3189
7
komentarze: 6 | wyświetlenia: 929
33
komentarze: 65 | wyświetlenia: 2892
23
komentarze: 5 | wyświetlenia: 3898
110
komentarze: 47 | wyświetlenia: 159638
19
komentarze: 39 | wyświetlenia: 2001
14
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1332
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 39646
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 72882
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 34071
10
komentarze: 4 | wyświetlenia: 53261
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  dzialka  (www),  17/04/2019

W przypadku cięcia starych zaniedbanych drzew, należy cięcie rozłożyć na kilka lat. Zbyt mocne cięcie może osłabić drzewo. Więcej o prześwietlaniu drzew można przeczytać tu: http://dzialka.bazafirmy.pl/sa(...)ych.php



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska