Przycinanie drzewek rozpoczyna się już pod koniec lutego i trwa do jesieni. Zobacz które drzewka przycinamy wczesną wiosną, a które muszą jeszcze poczekać.
Pierwsze cięcie już w lutym:
Na końcówce lutego powinniśmy przyciąć takie drzewka jak: jabłonie, śliwy i grusze.
Przy przycinaniu jabłoni i grusz, warto skracać wierzchołki. Dzięki temu, roślina nie będzie rosła zbyt wysoko. Optymalną wysokością dla tych drzew są 2-3 metry.
W kolejce na cięcia czekają:
Drzewka brzoskwiniowe i nektarynki – przycinamy je dopiero wtedy, gdy na gałązkach już pojawiają się pąki.
Brzoskwinie – Przycinamy tylko stare pędy, gałęzie połamane i chore. Nie przycinamy ich przy samym konarze, ale około 1 cm od niego, gdyż w tym miejscu wyrośnie nowa gałąź.
Nektaryny – Przy przycinaniu trzeba pamiętać o usunięciu pędów krzyżujących się, chorych, uschniętych, połamanych, rosnących zbyt blisko siebie. Do połowy przycinamy zeszłoroczne przyrosty.
Wiśnie, morele, czereśnie – przycinamy po owocowych zbiorach. W tym czasie drzewa są bardziej odporne i mniej narażone na bakteryjne choroby.
Cięcie wiśni – wykonujemy cięcia prześwietlające, aby słońce i powietrze bez problemów docierało do wszystkich gałęzi. Tutaj wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz rosnące do środka korony. Wycinamy również gałęzie wyrastające z ziemi.
Cięcie moreli – Tak jak w przypadku wiśni, usuwamy gałęzie krzyżujące się i te rosnące do środka. Tutaj również można przycinać wierzchołki. Najważniejsze jest to, aby morela miała jeden główny konar.
Cięcie czereśni – Usuwamy z niej wilki, chore gałęzie, z których wycieka żywica oraz przycinamy jej wierzchołki.
Zalety prawidłowego przycinania drzew i krzewów owocowych:
- regularny wzrost
- nadawanie odpowiedniego kształtu
- wysoka jakość owoców
- obfitsze plony
O czym należy pamiętać przy przycinaniu drzew?
Oczywiście o tym, że każde drzewko ma inne wymagania. A sekatory, którymi wykonujemy cięcia powinny być zdezynfekowane i odpowiednio naostrzone. Nie wykonujemy cięć brudnym i tępym narzędziem. Rany po usunięciu gałęzi, warto posmarować maścią ogrodniczą, która zapobiegnie rozwojowi bakterii i grzybów wywołujących różne choroby drzew.