JustPaste.it

Dorastanie na wsi zabezpiecza przed astmą i alergiami.

Naukowcom udało się powiązać ekspozycję na tzw. kurz wiejski lub rolniczy z niepodatnością na astmę i alergie.

Naukowcom udało się powiązać ekspozycję na tzw. kurz wiejski lub rolniczy z niepodatnością na astmę i alergie.

 

 

Naukowcy z VIB - wiodącego instytutu naukowego we Flandrii, Belgia - oraz z Ghent University (Uniwewrsytet w Gandawie) z powodzeniem ustalili związek przyczynowy pomiędzy narażeniem na tzw kurz rolniczy a ochroną przed astmą i alergiami. Jest to ważny krok w kierunku opracowania szczepionki na astmę. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Science. http://www.sciencemag.org/content/349/6252/1106

Czternastoosobowy zespół naukowców pod kierownictwem Barta Lambrechta i Hamida Hammada (obydwoje związani z VIB oraz Uniwerytetem w Gandawie, Belgia) przeprowadził szeroko zakrojone badanie na myszach, które zostały wystawione na działanie pyłów gospodarczych rolnictwa z Niemiec i Szwajcarii. Wyniki ukazały, iż myszy te są w pełni zabezpieczone przeciwko roztoczom - najczęstszą przyczyną alergii na kurz u ludzi. Dodatkowo okazało się, że pod wpływem pyłu, błony śluzowe wyściełające drogi oddechowe są mniej wrażliwe na alergeny. Kluczowym jest tutaj białko A20, które organizm produkuje w odpowiedzi na ekspozycję na "kurz rolniczy", którego obecność w błonie śluzowej płuc zmniejsza podatność na alergię czy astmę. Badania na pacjentach cierpiących na alergie i astmę wykazały, że mają oni znaczący niedobór białka A20 co może tłumaczyć ich gwałtowną reakcję na alergeny. Profesor Bart Lambrecht (VIB, Uniwersytet w Gandawie, Szpital Uniwersytecki w Gandawie) przebadał grupę testową 2000 dzieci dorastających w gospodarstwach rolnych i stwierdził, że zdecydowana większość z nich rzeczywiście jest chroniona przez A20, a te które mają alergię, posiadają genetycznie uwarunkowaną dysfunkcję produkcji białka A20.

 

Na podstawie: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150903144647.htm