W dniu pizzy – 9.02 – prezentuję kilka faktów na jej temat.
Podbiła cały świat, chociaż wcześniej należała do dań dla najbiedniejszych Włochów. W ciągu jednej minuty zjadanych jest 21 tysięcy kawałków! Cóż za oszałamiający wynik. Najpopularniejsze składniki stosowane w tym południowym rarytasie to pomidory, szynka i ser. Obecnie traktowana jako kulinarny fenomen. Uwielbiana przez wszystkich na świecie. Znanych jest aż 50 różnych możliwych kombinacji tej potrawy.
Dobre złego początki
Pizzę, a raczej potrawę w podobnym stylu podawali już starożytni Grecy. Dopiero stamtąd przekąska trafiła do Włoch. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku w Neapolu. Kiedy miasto miała odwiedzić królowa Małgorzata Sabaudzka, tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć specjalną potrawę. Była to pizza składająca się z 3 składników:
* pomidory – czerwień
* ser mozarella – biel
* bazylia – zieleń
reprezentujące barwy flagi Włoch.
A oto uniwersalny przepis na ciasto
- Litr wody
- 2 kg mąki
- ¼ część drożdży
Po zagnieceniu ciasta potrzebne jest 24 godzinne leżakowanie, po to, żeby późniejszy wypiek nikomu nie zaszkodził.
Tradycyjnie wypieka się ją z w piecach opalanych drewnem w temperaturze 300 – 400oC przez trzy minuty. Najprostszą i najtańszą pizzą jest Facaccia, jej składnikami są tylko oliwa i rozmaryn. Ale do najczęstszych składników pizzy nalezą sery, wieprzowina, wołowina, kurczak, pomidory, tuńczyk, cebula, oliwki i pieczarki. Albo zrobione całkowicie na słodko.
Przez długie lata uważana była potrawą najuboższych, upieczony placek zbożowy, z dowolnych składników na wierzchu, nie był daniem ani wyszukanym, ani wymagającym. To Amerykanie zaczęli rozpowszechniać jej produkcję na większą skalę. Ale największą popularność zdobyła dopiero w drugiej połowie XX wieku.