We Francji istnieje ponad 400 gatunków serów i od wieków zjada się je w towarzystwie wina. Bogata oferta obu produktów produktów pozwala na szaleństwo i eksperymentowanie.
Oto kilka rad dotyczących i wina. łączenia serów
Należy zawsze pamiętać o tym, aby przy wybieraniu serów kierować się ich różnorodnością i smakiem, ponieważ sery powinny się uzupełniać. Dzięki temu mogą zapewnić nam inspirujące wręcz doświadczenie kubków smakowych. Nie należy ograniczać się jednego rodzaju sera przyrządza ego z mleka krowiego.
Nie ograniczajmy się jedynie do serwowania serów z mleka krowiego. Doskonale pasować będą też te wykonane z mleka owczego i koziego. Warto wróci uwagę na różnorodną fakturę serów i konsystencje. Kawałki układamy na kwadratowej lub okrągłej drewnianej desce i dekorujemy kawałkami gruszek, jabłek, winogron i orzechów. Taka deska to idealna przekąska na przyjęcie w domu, na bankiecie, szkolenie, targi czy też spotkania biznesowe. Jest elegsancka i stonowana. Przypadnie do gustu różnym osobom.
Kawałki serów układamy tak by obok siebie były po kolei delikatne, i bardziej ostre okazy. Ułożenie menu degustacyjnego wedle zasady od najbardziej łagodnego do intensywnego pozwoli stopniować doznania gości.
Jakie wino wybrać? Jeśli nie jesteś pewny najlepszą wskazówką będzie kupienie wina z tego samego regionu lub kraju – do won włoskich preferowane są włoskie sery, do fracuskich serów podaje się francuskie wina. Działą to także na poziomie . Do miękkich śmietankowych wręcz serów z pleśnią poleca się lekkie, wytrawne białe wino musujące. Przykłady serów: mozzarella, riccota, brie, camembert, czy też feta.
Twarde długo-dojrzewające sery świetnie pasują w towarzystwie lekkich trunków – białe półwytrawne słodkie wino lub czerwone wytrawne nada się idealnie. Przykłady: gouda, cheddar.
Sery bogate w aromat – szlachetne podaje się z mocno zaakcentowanymi winami czerwonymi. Przykłady: rokfor, gorgonzola. Warto jednak eksperymentować, po to by poznać swój ulubiony serowo-winarski duet.