JustPaste.it

Dlaczego warto posiadać własną wędzarnię?

W przydomowej wędzarni można z łatwością przyrządzić domowej roboty wędliny, kiełbasy, a nawet sery i ryby.

W przydomowej wędzarni można z łatwością przyrządzić domowej roboty wędliny, kiełbasy, a nawet sery i ryby.

 

Taką wędzarnie jesteśmy w stanie wybudować samodzielnie, chociaż możemy skorzystać z oferty gotowych wędzarni, jakie są dostępne na rynku. Taką wędzarnie można zamontować na stałe w ogrodzie, można też zdecydować się na mobilne urządzenie, które na co dzień przechowamy w garażu.

Właściwie jest kilka rodzajów wędzarni, różnią się one nie tylko samym systemem, ale również typem przyrządzanych w nich potraw oraz produktów. W domowych wędzarniach na specjalnych palach zawiesza się potrawy, które umieszcza się w komorze wędzarniczej. Takie pale lub pręty można również co pewien czas obracać. Najmniej skomplikowane wędzarnie składają się z paleniska, kanału dymnego i komory wędzarniczej.

Warto mieć własną wędzarnie, bo wędzenie nie tylko nadaje potrawom zapach i smak, ale również wspaniale je konserwuje. Jednocześnie pomaga także zabić grzyby i bakterie, ma również walory dietetyczne, czyli w przypadku tłustych potraw, część tłuszczu wytapia się podczas wędzenia.

Smak potraw nie tylko jest zależny od metody wędzenia, ale również od rodzaju użytego drewna. Do wędzenia więc najlepiej stosować drewno jabłoni, wiśni, klonu, winorośli i dębu. Różne rodzaje drewna mogą nadać produktom nie tylko wspaniały smak, lecz również barwę.

Najlepiej jak drewno jest suche, bez jakichkolwiek oznak pleśni czy próchnicy. Żeby wzmocnić i urozmaicić smak wędzonych potraw, można dodać do drewna trochę gałązek wrzosu lub liście laurowe. Sprawdź, jak zbudować wędzarnię.