Login lub e-mail Hasło   

7 superfoods, które warto mieć zawsze pod ręką w swojej kuchni.

Czyli produkty naturalne, które, niczym nie wzbogacone, odgrywają w ludzkim organizmie niezmiernie istotne role, dostarczając mu sporo wartości odżywczych.
Wyświetlenia: 379 Zamieszczono 28/02/2016

Wraz z dokonującym się ciągle rozwojem cywilizacji zauważyć można coraz większą liczbę zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne. Cukrzyca, miażdżyca, udar/zawał serca, otyłość czy depresje to jednak choroby, którym można, a nawet należy zapobiegać. I tu swoją role odgrywają superfoods, produkty naturalne, które, niczym nie wzbogacone, odgrywają w ludzkim organizmie niezmiernie istotne role, dostarczając mu sporo wartości odżywczych. Tym samym za supefoods uznaje się ogromne ilości produktów. Poniżej lista, siedmiu wybranych superfoods, które warto mieć w swoim domu.

 

Zielony jęczmień 

Zielony jęczmień, powstający z soku z siedmiodniowych łodyg jęczmienia, to produkt niezwykle bogaty w błonnik, chlorofil, aminokwasy egzogenne, witaminy i antyoksydanty. Przypisuje mu się silne właściwości odchudzające, a także oczyszczające organizm z toksyn i odkwaszające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w lepszej koncentracji i odporności na stres. Regeneruje komórki i dotlenia krew. Jest idealny dla osób zmagających się z anemią, przemęczonych, diabetyków czy z chorobami krążenia.

Zielony jęczmień występuje w postaci proszku, który rozpuszcza się w letniej wodzie lub soku i pije raz bądź dwa razy dziennie, lub tabletek.

 

Nasiona chia - źródło kwasów Omega 3 

Nasiona chia to owoce szałwii hiszpańskiej, rośliny, która już w starożytności była znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawierają więcej kwasów Omega- 3 niż atlantycki łosoś hodowlany czy dziki, więcej magnezu niż brokuły i więcej żelaza niż szpinak. Nasiona chia to także więcej wapnia niż dostępne jest w mleku czy błonnika dostępnego w otrębach. Dzięki takiemu składowi te niewielkie nasionka poprawiają ogólną kondycje całego organizmu, przemianę materii i pomagają usunąć toksyny. Uzupełniają w organizmie witaminy i minerały i wzmacniają układ kostny. Ponadto pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają wątrobę i obnażają cholesterol.

Nasiona chia można dodawać do deserów, koktajli, naleśników, musli, owsianki, a zmielone jako zagęszczacz do sosów lub alternatywa dla bułki tartej.

 

Olej kokosowy - jeden z najzdrowszych olejów

Olej kokosowy uważany jest obecnie za jeden z najzdrowszych olejów. Pozyskuje się go z miąższu kokosa, a najbardziej wartościowy jest ten z zimnego tłoczenia miąższu. W składzie oleju kokosowego znajdziemy kwas laurynowy, który w takiej ilości, tj. ok 44-51% znajduje się tylko w mleku matki, a także kwasy: mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy i stearynowy. Ponadto nienasycone kwasy Omega-9 i Omega-6. Dzięki takiemu składowi olej kokosowy jest idealny w walce z nadwagą czy dla sportowców. Pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i cukrzycy, a przy tym ma silne właściwości grzybobójcze, wirusobójcze i antybakteryjne. Wspomaga leczenie chorób jak np. choroba Parkinsona czy Alzheimera.

Olej kokosowy, dzięki swoim właściwościom, znalazł zastosowanie w kuchni, gdzie można go używać zamiast masła, jako dodatek do napojów czy jako tłuszcz do smażenia. Ponadto jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce.

 

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, czyli quinoa czy też ryż peruwiański, należy do jednorocznych roślin szkarłowatych. W jej składzie znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, magnez, żelazo miedź, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu komosa jest idealnym produktem dla osób walczących z nadwagą i cukrzycą. Może być stosowana przez osoby z celiakią, bowiem nie zawiera glutenu. Oczyszcza, chroni przed zaparciami, miażdżycą i może mieć działanie antynowotworowe. W tradycyjnej chińskiej medycynie uważano, że komosa wzmacnia żołądek, trzustkę i śledzionę, może wspomóc zajście w ciążę i regenerację organizmu po porodzie czy osób osłabionych chorobą.

Komosa ryżowa jest idealna do deserów (fantastycznie sprawdza się jako składnik ciasteczek) i głównych dań, jako alternatywa dla ziemniaków czy kasz.

 

Jagody goji

Jagody goji to odmiana czerwonej jagody pochodząca z Chin, Tybetu i Mongolii. Znane już od 2500 lat zawierają w sobie witaminy, mikroelementy, aminokwasy, poli- i monosacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy oraz witaminę C, ryboflawinę, selen, żelazo, cynk, potas i wapń. Dzięki takiemu połączeniu jagody goji opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wzrok, wspomagają leczenie cukrzycy, regulują trawienie i oczyszczają organizm z toksyn. Pozytywnie wpływają także na stan skóry i, jak wierzą Chińczycy, przedłużają życie.

Jagody goji można jeść samodzielnie, tak jak inne suszone owoce, lub jako dodatek do jogurtów, musli, zup, ryżu, a nawet mięs. Z goji produkuje się także wina i nalewki.

 

Spirulina - niesamowita alga

Spirulina - alga o spiralnej budowie, którą można znaleźć w stawach czy jeziorach na całym świecie. Już Aztekowie wykorzystywali ją jako główne źródło białka. A czym jeszcze zaskakuje? Mianowicie spirulina zawiera duże stężenie białka, kwasu gamma linolenowego, 18 aminokwasów, ponadto chlorofil, fikocyjaninę i łatwo przyswajalne żelazo, magnez i potas oraz makro- i mikroelementy. To wszystko sprawia, że spirulina ma silne działanie oczyszczające, antyoksydacyjne i antyalergiczne, przeciwzapalne i skutecznie zwiększa sprawność układu immunologicznego, krwionośnego czy trawiennego. Dostępna jest w postaci tabletek lub proszku.

 

Jagody acai - tropikalny pomocnik

Jagody acai pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej. Są nieocenionym źródłem Omega-3, witamin, w tym wszystkich z grupy B, a także wapna, potasu, cynku, miedzi i magnezu i błonnika. Ponadto zawarte w nich flawonoidy oraz antocyjany są niezwykle silnym przeciwutleniaczami, spowalniają procesy starzenia się. Ponadto zmniejszają apetyt, objawy alergii, obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Dodają energii i mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Ze względu na to, że są to niezwykle delikatne owoce, nienadające się do transportu, zazwyczaj można je kupić w formie tabletek lub soku.

 

Reasumując..

Lista superfoods może być znacznie dłuższa, na świecie występuje bowiem mnóstwo produktów zawierających naturalne składniki odżywcze służące ludzkiemu organizmowi - więcej z nich znajdziesz w serwisie Naturalnemetody.pl. Dlatego też wybierając super jedzenie, przede wszystkim kierujmy się swoimi przekonaniami, smakami i doświadczeniem. Niemniej zadbajmy, by kilka produktów znalazło w ogóle zastosowanie w naszej kuchni.

Podobne artykuły


17
komentarze: 107 | wyświetlenia: 2239
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1133
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1074
13
komentarze: 53 | wyświetlenia: 804
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 568
11
komentarze: 137 | wyświetlenia: 629
11
komentarze: 70 | wyświetlenia: 686
11
komentarze: 34 | wyświetlenia: 992
11
komentarze: 92 | wyświetlenia: 650
11
komentarze: 37 | wyświetlenia: 498
10
komentarze: 9 | wyświetlenia: 512
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska