Czy można gotować szybko i smacznie? Oto zestawienie kilku tricków, które ułatwią życie każdej osobie, która spędza czas na przygotowywaniu posiłków.
- Każdego z nas denerwuje, gdy chcemy obrać ugotowane jajka, a one się rozwala Pozbędziesz się tego problemu dodając do wody odrobinę sody.
- Chcesz, aby kostki lody do drinków był przejrzyste. Jeśli przygotujesz je z pomocą przegotowane wody będą zupełnie jasne jak kryształ.
- Zdarza Ci się przypalić garnek? Na brudne ślady jest sposób! Wlej do garnka Coca cole i podgrzej. Następnie wlej i umyj garnek.
- Jeżeli chcesz szybki podgrzać ugotowany makaron, włóż go do mikrofalówki uprzednio formując go w kształt obwarzanka. Tm samym będzie się równomiernie grzał zarówno w środku jak i na brzegach. Dodaj podsmażane pomidory z bazylią. W ten sposób przygotujesz szybki obiad.
- Masło zostawiłeś w lodówce i jest zbyt twarde? Nic prostszego! Zetrzyj je za pomocą tarki do warzyw.
- Męczysz się z obieraniem imbiru i innych korzeniowych warzyw? Użyj łyżeczki zamiast noża. Będzie o wiele szybciej.
- Chcesz szybko przekroić biszkopt, muffinki lub inny miękki wypiek – użyj bezzapachowej nici dentystycznej – cięcie będzie precyzyjne. To samo zrobisz z miękkim serem.
- Nie chcesz by ryż zmieniał kolor po ugotowaniu? DO gotującej się wody dodaj niewielką ilość soku z cytryny. Ryż pozostanie biały.
- Twoje pojemniki na żywność chłoną zapachy – wyłóż je kawałkiem papieru do pieczenia lub gazety i przechowuj zamknięte. Gazeta pochłonie zapach.
- Ziemniaki gotują się zbyt długo? Możesz prostym sposobem przyśpieszyć ten proces dodając do garnka odrobinę masła.
- Woda kipi z garnka? Połóż na rancie rondla drewnianą łyżkę. Dzięki temu przestanie kipieć.
- Jeżeli chcesz aby sałata do sałatki zachowała świeżość przed podaniem nakryj ją papierowym ręcznikiem. Dodatkowo możesz ją zabezpieczyć folią spożywczą. Dzięki temu nie zwiędnie i pozostanie chrupka przez kila dni.
- Masz problem z larwami owadów, mrówkami i molami spożywczymi? Możesz je prostym sposobem odpędzić wkładając do ryżu, kasz i makaronów liście laurowe.
- Chcesz podać wino lub drinki w ciekawy sposób? Nie musisz używać kostek lodu – spróbuj podać je z mrożonymi owocami np. winogronami lub jagodami, cytryną.
- Przechowujesz dużo bananów? Trzymaj je razem – jeśli przechowujesz je osobno szybciej staną się brązowe.