Login lub e-mail Hasło   

Szybkie gotowanie – tricki ułatwiające życie

Czy można gotować szybko i smacznie? Oto zestawienie kilku tricków, które ułatwią życie każdej osobie, która spędza czas na przygotowywaniu posiłków.
Wyświetlenia: 475 Zamieszczono 05/03/2016
  1. Każdego z nas denerwuje, gdy chcemy obrać ugotowane jajka, a one się rozwala Pozbędziesz się tego problemu dodając do wody odrobinę sody.
  2. Chcesz, aby kostki lody do drinków był przejrzyste. Jeśli przygotujesz je z pomocą przegotowane wody będą zupełnie jasne jak kryształ.
  3. Zdarza Ci się przypalić garnek? Na brudne ślady jest sposób! Wlej do garnka Coca cole i podgrzej. Następnie wlej i umyj garnek.
  4. Jeżeli chcesz szybki podgrzać ugotowany makaron, włóż go do mikrofalówki uprzednio formując go w kształt obwarzanka. Tm samym będzie się równomiernie grzał zarówno w środku jak i na brzegach. Dodaj podsmażane pomidory z bazylią. W ten sposób przygotujesz szybki obiad.
  5. Masło zostawiłeś w lodówce i jest zbyt twarde? Nic prostszego! Zetrzyj je za pomocą tarki do warzyw.
  6. Męczysz się z obieraniem imbiru i innych korzeniowych warzyw? Użyj łyżeczki zamiast noża. Będzie o wiele szybciej.
  7. Chcesz szybko przekroić biszkopt, muffinki lub inny miękki wypiek – użyj bezzapachowej nici dentystycznej – cięcie będzie precyzyjne. To samo zrobisz z miękkim serem.
  8. Nie chcesz by ryż zmieniał kolor po ugotowaniu? DO gotującej się wody dodaj niewielką ilość soku z cytryny. Ryż pozostanie biały.
  9. Twoje pojemniki na żywność chłoną zapachy – wyłóż je kawałkiem papieru do pieczenia lub gazety i przechowuj zamknięte. Gazeta pochłonie zapach.
  10. Ziemniaki gotują się zbyt długo? Możesz prostym sposobem przyśpieszyć ten proces dodając do garnka odrobinę masła.
  11. Woda kipi z garnka? Połóż na rancie rondla drewnianą łyżkę. Dzięki temu przestanie kipieć.
  12. Jeżeli chcesz aby sałata do sałatki zachowała świeżość przed podaniem nakryj ją papierowym ręcznikiem. Dodatkowo możesz ją zabezpieczyć folią spożywczą. Dzięki temu nie zwiędnie i pozostanie chrupka przez kila dni.
  13. Masz problem z larwami owadów, mrówkami i molami spożywczymi? Możesz je prostym sposobem odpędzić wkładając do ryżu, kasz i makaronów liście laurowe.
  14. Chcesz podać wino lub drinki w ciekawy sposób? Nie musisz używać kostek lodu – spróbuj podać je z mrożonymi owocami np. winogronami lub jagodami, cytryną.
  15. Przechowujesz dużo bananów? Trzymaj je razem – jeśli przechowujesz je osobno szybciej staną się brązowe.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1585
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 906
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1174
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1192
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 757
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 731
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 454
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1024
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 574
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 726
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 501
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 716
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 985
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Jak gotuje się ryż, to wrzuca się go do wrzątku, ale wody jest dużo, jak do makaronu, a potem odcedza przez durszlak i mamy ryż, który się nie klei i nie musimy odmierzać ilości wody
.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska