JustPaste.it

Ser biały vs ser żółty, – który lepszy?

Który ser jest lepszy dla zdrowia? Oto kilka wskazówek. Przedstawiamy informacje na temat serów, po to byś mógł wybrać, które gatunki będą dobre dla Twojego zdrowia.

Który ser jest lepszy dla zdrowia? Oto kilka wskazówek. Przedstawiamy informacje na temat serów, po to byś mógł wybrać, które gatunki będą dobre dla Twojego zdrowia.

 

Jak wiadomo to produkt wytwarzany w wyniku koagulacji mleka. W zależności od sposobu obróbki otrzymujemy różne rodzaje sera. Żółty ser robiony jest poprzez wytrącanie skrzepów i dodanie do nich podpuszki. Ser oddzielany jest od cieczy, tzw. serwatki, a następnie formowany jest. Na końcu poddaje się go tzw. fermentacji. Sery ego typu (podpuszkowe) dzielą się na trzy rodzaje. Są miękkie, półtwarde i twarde.

 

Miękkie zazwyczaj mają przyrost pleśni – tą kategorie reprezentują sery takie jak brie, camembert. Czasami mają też przerost, co oznacza, że pleśń tworzy charakterystyczną siateczkę na serze – do tych serów leży gorgonzola i lazur.

 

Do półtwardych zaliczamy między innymi ser tylżycki, natomiast to twardych goudę i parmezan.

 

Z kolei biały ser wytwarzany jest ze skwaszonego mleka poddawanego wrzeniu. Najczęściej wytwarzane z mleka koziego, krowiego i owczego. Niektóre tak jak, np. mozzarella produkuje się z dodatkiem mleka bawolego

 

Sery białe są zdecydowanie mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne niż żółte. Mają mniej tłuszczu. Ser żółty zawiera nawet 6 razy więcej cholesterolu niż ser biały i może mieć nawet 3 razy więcej kalorii niż gatunki np. twarożek. Z koeli sery żółte mają na ogół więcej białka niż sery białe. Jeśli chodzi o zawartość węglowodanów to tutaj sery białe wychodzą na plus.

 

Ważnym kryterium jest także zawartość laktozy. To punkt istotny zwłaszcza dla osób nietolerujących dobrze tego składnika. Sery białe mogą mieć nawet 2 razy więcej laktozy niż sery żółte. To wszystko zależy od tego, jakie gatunki sera bierzemy pod uwagę. Warto zwrócić uwagę także na zawartość wapnia. Otóż sery żółte mają około mają około 15 razy więcej wapnia niż ich odpowiedniki o białej barwie. Nie można jednak zacząć się zachwycać podobny rachunek wypada w przypadku sodu, który nie należy do zdrowych składników mineralnych.