Login lub e-mail Hasło   

Ser biały vs ser żółty, – który lepszy?

Który ser jest lepszy dla zdrowia? Oto kilka wskazówek. Przedstawiamy informacje na temat serów, po to byś mógł wybrać, które gatunki będą dobre dla Twojego zdrowia.
Wyświetlenia: 438 Zamieszczono 05/03/2016

Jak wiadomo to produkt wytwarzany w wyniku koagulacji mleka. W zależności od sposobu obróbki otrzymujemy różne rodzaje sera. Żółty ser robiony jest poprzez wytrącanie skrzepów i dodanie do nich podpuszki. Ser oddzielany jest od cieczy, tzw. serwatki, a następnie formowany jest. Na końcu poddaje się go tzw. fermentacji. Sery ego typu (podpuszkowe) dzielą się na trzy rodzaje. Są miękkie, półtwarde i twarde.

 

Miękkie zazwyczaj mają przyrost pleśni – tą kategorie reprezentują sery takie jak brie, camembert. Czasami mają też przerost, co oznacza, że pleśń tworzy charakterystyczną siateczkę na serze – do tych serów leży gorgonzola i lazur.

 

Do półtwardych zaliczamy między innymi ser tylżycki, natomiast to twardych goudę i parmezan.

 

Z kolei biały ser wytwarzany jest ze skwaszonego mleka poddawanego wrzeniu. Najczęściej wytwarzane z mleka koziego, krowiego i owczego. Niektóre tak jak, np. mozzarella produkuje się z dodatkiem mleka bawolego

 

Sery białe są zdecydowanie mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne niż żółte. Mają mniej tłuszczu. Ser żółty zawiera nawet 6 razy więcej cholesterolu niż ser biały i może mieć nawet 3 razy więcej kalorii niż gatunki np. twarożek. Z koeli sery żółte mają na ogół więcej białka niż sery białe. Jeśli chodzi o zawartość węglowodanów to tutaj sery białe wychodzą na plus.

 

Ważnym kryterium jest także zawartość laktozy. To punkt istotny zwłaszcza dla osób nietolerujących dobrze tego składnika. Sery białe mogą mieć nawet 2 razy więcej laktozy niż sery żółte. To wszystko zależy od tego, jakie gatunki sera bierzemy pod uwagę. Warto zwrócić uwagę także na zawartość wapnia. Otóż sery żółte mają około mają około 15 razy więcej wapnia niż ich odpowiedniki o białej barwie. Nie można jednak zacząć się zachwycać podobny rachunek wypada w przypadku sodu, który nie należy do zdrowych składników mineralnych.

 

 

 

 

 

 

 

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1610
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 918
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1191
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 772
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 464
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1036
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 778
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 586
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 736
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 724
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 508
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 997
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1125
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska