JustPaste.it

Przepisy na dania jednogarnkowe – inspiracje obiadowe

Zastanawiasz się , co zrobić na obiad? Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Zastanawiasz się , co zrobić na obiad? Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

 

Oto zestawienie dwóch błyskawicznych przepisów na dania jednogarnkowe. Wersja z mięsem, oraz bez mięsa, dla tych którzy są wegetarianami.

 

Są to dania, których nie możesz przegapić. Dania jednogarnkowe znaleźć można w kuchniach całego świata. Mistrzowskie pomysły znaleźć można w kuchni rosyjskiej, polskiej , czy nawet chińskiej. Na uwagę zasługuje także kuchnia węgierska.

Cassoulet z kurczakiem

Kawałki piersi drobiowej pieczone z warzywami i fasolą i boczkiem w pomidorowym sosie – czy można chcieć więcej. Danie przypomina nieco znajoma wszystkim fasolkę po bretońsku. Gotowe danie podaje się zazwyczaj z pieczywem.

Składniki:

  • 1 kilogram podudzi z kurczaka
  • 2 filety pojedyncze z kurczaka
  • 2 puszki białej fasoli lub namoczonej suchej 800 gram
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 4-5 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • ½ kilograma przecieru z pomidorów lub kilogram pomidorów zredukowany na sos.
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Przyprawy

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, usuwamy błonki i suszymy. Oprószamy je solą i pieprzem i podsmażamy na oleju używając dużego rondla lub brytfanny. Na pozostawionym tłuszczu smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy do niego pasterki marchwi, cebulę posiekaną oraz rozgnieciony czosnek. Kiedy będą zeszklone dodajemy przecier oraz pół litra wody. Gotujemy całość. Doprawiamy szczyptą soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku. Dodajemy też odrobinę papryki słodkiej w proszku. Na koniec dorzucamy do gara fasole i mięso. Przykrywamy brytfannę pokrywką i zapiekamy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.

Warzywne chili

Chili to danie pikantne i wyraziste. Zaprezentowany przepis można wykonać bardzo szybko. To dobra opcja w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.

Składniki:

  • 2 małe suszone papryczki chili
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 puszka ciecierzycy lub 200 gram wcześniej namoczonej ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 250 gram przecieru z pomidorów
  • 400 gram krojonych pomidorów
  • 100 gram jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki najlepiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ryż ugotowany na sypko

Sposób przygotowania:

Papryczkę ostrą kroimy i usuwamy ziarenka. Przekładamy do blendera. Dodajemy poćwiartowaną cebulę i przyprawy. Polewamy 2- łyżkami oliwy z oliwek i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ją do garnka. Wrzucamy do niego również czerwoną paprykę wcześniej pokrojoną w paski oraz odsączoną fasolę i ciecierzyce. Po chwili dodajemy pomidory i przecier. Dobrze mieszamy, po czym dusimy danie przez około 15 minut, aż zmięknie papryka. Od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu. Dusimy oczywiście pod przykryciem, Potem sprawdzamy konsystencję. Dusimy jeszcze 5 minut po ściągnięciu pokrywki. Podajemy z łyżką jogurtu oraz ugotowanym ryżem.