Zastanawiasz się , co zrobić na obiad? Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Oto zestawienie dwóch błyskawicznych przepisów na dania jednogarnkowe. Wersja z mięsem, oraz bez mięsa, dla tych którzy są wegetarianami.
Są to dania, których nie możesz przegapić. Dania jednogarnkowe znaleźć można w kuchniach całego świata. Mistrzowskie pomysły znaleźć można w kuchni rosyjskiej, polskiej , czy nawet chińskiej. Na uwagę zasługuje także kuchnia węgierska.
Cassoulet z kurczakiem
Kawałki piersi drobiowej pieczone z warzywami i fasolą i boczkiem w pomidorowym sosie – czy można chcieć więcej. Danie przypomina nieco znajoma wszystkim fasolkę po bretońsku. Gotowe danie podaje się zazwyczaj z pieczywem.
Składniki:
- 1 kilogram podudzi z kurczaka
- 2 filety pojedyncze z kurczaka
- 2 puszki białej fasoli lub namoczonej suchej 800 gram
- 50 gram wędzonego boczku
- 4-5 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- ½ kilograma przecieru z pomidorów lub kilogram pomidorów zredukowany na sos.
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- Przyprawy
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, usuwamy błonki i suszymy. Oprószamy je solą i pieprzem i podsmażamy na oleju używając dużego rondla lub brytfanny. Na pozostawionym tłuszczu smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy do niego pasterki marchwi, cebulę posiekaną oraz rozgnieciony czosnek. Kiedy będą zeszklone dodajemy przecier oraz pół litra wody. Gotujemy całość. Doprawiamy szczyptą soli, łyżką cukru i pieprzem do smaku. Dodajemy też odrobinę papryki słodkiej w proszku. Na koniec dorzucamy do gara fasole i mięso. Przykrywamy brytfannę pokrywką i zapiekamy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
Warzywne chili
Chili to danie pikantne i wyraziste. Zaprezentowany przepis można wykonać bardzo szybko. To dobra opcja w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki:
- 2 małe suszone papryczki chili
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 duże czerwone papryki
- 1 puszka ciecierzycy lub 200 gram wcześniej namoczonej ciecierzycy
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 250 gram przecieru z pomidorów
- 400 gram krojonych pomidorów
- 100 gram jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki najlepiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ryż ugotowany na sypko
Sposób przygotowania:
Papryczkę ostrą kroimy i usuwamy ziarenka. Przekładamy do blendera. Dodajemy poćwiartowaną cebulę i przyprawy. Polewamy 2- łyżkami oliwy z oliwek i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ją do garnka. Wrzucamy do niego również czerwoną paprykę wcześniej pokrojoną w paski oraz odsączoną fasolę i ciecierzyce. Po chwili dodajemy pomidory i przecier. Dobrze mieszamy, po czym dusimy danie przez około 15 minut, aż zmięknie papryka. Od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu. Dusimy oczywiście pod przykryciem, Potem sprawdzamy konsystencję. Dusimy jeszcze 5 minut po ściągnięciu pokrywki. Podajemy z łyżką jogurtu oraz ugotowanym ryżem.