JustPaste.it

Smak zabawy

Małe, kolorowe kanapeczki nie tylko wyglądają bardzo apetycznie, ale przede wszystkim są smaczne.

Małe, kolorowe kanapeczki nie tylko wyglądają bardzo apetycznie, ale przede wszystkim są smaczne.

 

Dużą popularnością cieszą się szwedzkie stoły, przy których goście częstują się rozmaitymi przekąskami.
Ważne, żeby były smaczne i lekkie. Dania przygotowywane na przyjęcia muszą być też przyjemne dla oka.
Zawsze i wszędzie królują koreczki, a możliwości na ich przyrządzanie jest całe mnóstwo. Na ostro, na
słodko, warzywne, owocowe, obowiązkowe są też kolorowe sałatki, tarty, tartinki, grzanki z masłem
czosnkowym, paluszki, krakersy, chipsy, orzeszki.


Smaki Słowacji


Bryndza, knedle - przyrządzane na słodko, aromatyczna śliwowica - to właśnie te smakołyki są dumą i
chlubą naszych sąsiadów Słowaków. Wystarczy przyjrzeć się położeniu tego kraju i jego historii, aby
przekonać się, że kuchnia tego regionu najwięcej zawdzięcza swoim chłopskim i pasterskim korzeniom.
Ważne było też sąsiedzkie wpływy Czechow, Węgier, Ukraińców, Austriaków, a nawet Polaków. Podstawą słowackiej kuchni jest mleko i jego przetwory.


Wykwintnym przysmakiem są owcze sery. Jada się tu spore ilości ziemniaków czy kapusty.
Bryndzove haluaky - danie narodowe, pyszne niewielkie ziemniaczane kluseczki obficie posypane owczym
serem, bryndzą i okraszone słoniną.
Strapacky - to również ziemniaczane kluseczki, ale podawane z kiszonką.
Pierogi nadziewane bryndzą.
Kapustnica – z dodatkiem tłustej kiełbaski.
Parene buchty - gotowane na parze kluski przyrządzane z maki, jajek i drożdży. Nadziewane słodkim
dżemem śliwkowym z makiem, posypką cukru pudru.
Stalicky trotelnik - odmiana słodkiego sękacza.


W krainie sajgonek


Wietnamczycy to mistrzowie gotowania. Ich menu jest urozmaicone i wyrafinowane. Kuchnia wietnamska
łączy w sobie różnorodne smaki kuchni chińskiej, francuskiej, oraz tajskiej, z zachowaniem narodowej
oryginalności. Różnią ją tylko regiony. Podstawowym składnikiem tej kuchni jest ryż i makaron - fasolowy,
ryżowy, sojowy czy maniokowy. Przysmakami są też sałatki i surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw.
Przyrządza się je z ogórków, marchewek, kalarepek, selera. Ich domeną są ekskluzywne dania duszone
lub gotowane na parze, przyprawiane obficie sosem sojowym lub rybnym.


Zajadają się również zupami, a do tej najpopularniejszej należy bambusowa lub pho, ze stuletnią
recepturą. Rarytasem kulinarnym są jednak sajgonki, czyli zawijasy z papieru ryżowego, ze smakowitym
farszem mięsnym i warzywami. Dania kuchni wietnamskiej to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również
dla oczu, ponieważ serwowane potrawy są zawsze bardzo estetyczne, ładnie podawane.


Kuchnia molekularna


Na świecie zyskuje coraz większe rzesze zwolenników. Choć sama nazwa kojarzy się bardziej z fizyką,
chemią czy sterylnym laboratorium. Wywodzi się z wiedzy chemicznej, od molekuł czyli "rozbijanie" na
cząsteczki. Zachodzące reakcje fizyczno – chemiczne są przeprowadzane celowo i świadomie.
Gotowanie w azocie czy smażenie w wodzie jest tu powszechną normą. Używanie ciekłego azotu,
pozwala w bardzo krótkim czasie na schłodzenie produktu, co rzutuje na zachowanie aromatów i wartości
odżywczych. Lody schłodzone w azocie są bardziej kremowe, bo kryształki lodu są drobniejsze niż
podczas tradycyjnego mrożenia.


Restauracje serwujące nowatorskie dania znajdziemy w Gdańsku, Warszawie czy Bydgoszczy. Wybór
potraw jest duży, od lodów ogórkowych, galaretkę z morwy czy herbatka wołowa z truflami. Są czaso i
pracochłonne.


A może kanapeczkę?


Mają same zalety, są łatwe w przyrządzaniu, smaczne, pożywne i bardzo praktyczne. Służą nam w pracy,
w szkole, w podroży. Historia tej przekąski jest długa i bogata.
Legenda głosi, że pierwszą na świecie kanapkę przyrządził żyjący w I w. p.n.e. rabin Hillel Starszy. To
właśnie on umieścił miedzy dwoma kawałkami macy mieszankę orzechów, jabłka, przyprawy, wina,
gorzkich ziół. Taki zestaw składników miał przypomnieć o cierpieniu Żydów, jakiego doznali pod egipskim
panowaniem. W średniowieczu pojawił się zamysł, aby pomiędzy dwa kawałki chleba zamoczonego w
sosie wkładać kawałki mięsa.


Dopiero wiek XVIII w Anglii przyniósł przepis przypominający współczesną kanapkę. A zaczęło się od
Earla Sandwicha, który zasiedział się do późno w kasynie. Zgłodniał, dlatego poczęstowano go soczystym
mięsiwem, wetkniętym między dwie kromki chleba. Stąd późniejsza nazwa - Sandwich.
Rzeczone kanapki podbiły Stany Zjednoczone, następnie cały świat. Do wyboru są jeszcze burgery, hot
dogi, kebaby. Smacznego!