Login lub e-mail Hasło   

Woda smakowa = niezdrowa bomba cukrowa!

O tym, jak ważne jest nawadnianie organizmu podczas upalnej letniej pory pisałam bardzo niedawno. Mowa tam była o czystej, najczęściej niegazowanej wodzie. Tym razem spró...
Wyświetlenia: 231 Zamieszczono 04/04/2016

O tym, jak ważne jest nawadnianie organizmu podczas upalnej letniej pory pisałam bardzo niedawno.
Mowa tam była o czystej, najczęściej niegazowanej wodzie. Tym razem spróbuje obalić wszystkie mity o
wodnych dodatkach, złudnie tylko poprawiających smak wody.

Sklepowe półki aż uginają się pod naporem wielu butelek. A na etykietach kuszą nas soczyste truskawki,rumiane jabłko, żółciutka cytryna. A to tylko na pozór wydaje się być zdrowe i pożywne. Taki wybór potrafi
tylko zaszkodzić i źle wpłynąć na organizm. Wody smakowe różnią się od tych naturalnych, czerpanych z
głębi ziemi, tym, że zawierają mnóstwo konserwantów i słodzików. To właśnie dzięki nim ta bezsmakowa
staje się na przykład orzeźwiająco cytrynowa. O ile naturalne aromaty nie są źle, o ile te z grupy "E" już
tak! I to bardzo!


Woda to woda, a nie tylko polepszacze. Jednak wykreowana jako modna i smaczna woda o przeróżnym
walorze smakowym wcale nie nalezą do tych fit. To tylko niektóre z nich:


* SORBINIAN SODU
Silny konserwant, niszczy drożdże i pleśnie naturalnie występujące w organizmie, zaburzając procesy
trawienne, obciąża wątrobę, zaburza naturalną równowagę jelitową.

* ASPARTAM ACESULFAM
Substancje słodzące, źle wpływają na pracę wątroby, niewskazane dla osób na diecie, mających problemy
z wątrobą, niewskazany również dla osób cierpiących na fenyloketonurię.

* BENZOESAN SODU
Konserwant, niewskazany dla osób mających problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem,
zatrzymuje wodę w organizmie, a tym samym mogą nasilać obrzęki.

* DWUTLENEK WĘGLA
Utrudnia trawienie, niewskazany dla osób mających problemy z wątrobą, trawieniem i nadciśnieniem.

* SZTUCZNE AROMATY
Na bazie substancji zaczynających się na "E" obciążają wątrobę.

* SYROP TRUSKAWKOWY
Zawiera dużo cukru, niezależnie od tego czy jest to pochodzenia naturalnego, czy sztucznego.
Niewskazane dla osób odchudzających się i diabetyków.

Do tego, żeby organizm przyzwyczaił się do innego niż słodkie potrzebny jest okres do 2 tygodni. Po tym
czasie następuje przerejestrowanie na postrzeganie gorzkiego jako coś, co mu w pełni odpowiada, a do
tego całkiem dobrze służy!

Podobne artykuły


10
komentarze: 55 | wyświetlenia: 1079
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1213
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 762
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 262
6
komentarze: 55 | wyświetlenia: 1276
5
komentarze: 60 | wyświetlenia: 623
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141370
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 237178
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 109929
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska