JustPaste.it

„Zdrowo zmiksowani” przez cały rok

Odpowiednia dieta to klucz nie tylko do atrakcyjnego wyglądu, ale przede wszystkim do dobrego samopoczucia. W czasach,
w których posiłki często są spożywane nieregularnie, a ich proporcje i funkcje odżywcze nie zawsze są zachowane, ważne jest, aby znaleźć złoty środek. Może być nim dieta oparta na posiłkach płynnych, czyli miksie kilku prostych, bogatych w witaminy składników. „Zdrowo zmiksowani” to projekt edukacyjny, powstały z inicjatywy Electrolux, który ma pokazać, jak w błyskawiczny sposób przygotować posiłek, który spełni wszystkie kryteria dobrej diety.

 

Posiłek… w płynie?

Właściwe odżywanie się wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie, tymczasem, możliwości regularnego przyjmowania pokarmów często są ograniczone przez czas. Jedzenie w biegu nie prowadzi do niczego dobrego, a gdy dodamy do tego spożywanie potraw wątpliwej jakości, grożą nam nie tylko dodatkowe kilogramy, ale również kłopoty ze zdrowiem. Jak jeść, żeby się zdrowo najeść?

- Podstawowe zasady zdrowego żywienia najłatwiej można opisać stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia. Powinniśmy stosować diety oparte głównie na produktach roślinnych, bogatych w różnorodne warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dowody na to, że taki sposób odżywiania zapobiega lub opóźnia znaczną część niezakaźnych chorób przewlekłych, są spójne. Dieta oparta w przeważającym stopniu na produktach roślinnych ma niską gęstość energetyczną, co może chronić przed otyłością[1] - tłumaczy Jakub Sobiecki z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii „Zdrowo zmiksowani”, zainicjowanej przez Electrolux.

 

Smoothie zamiast kanapki

Przez lata śniadanie i kolacja kojarzyły się z kanapkami, a obiad z zupą i drugim daniem, w którym królowało mięso. Z biegiem czasu, menu na naszych stołach się zmieniało, włączając do diety warzywa, owoce i zamieniając biały chleb na ciemny i bogaty w składniki odżywcze. Dokładnie tak samo było z koktajlami, które jeszcze kilka lat temu podawane były tylko na wystawnych imprezach lub podczas szczególnych okazji. Dziś koktajl, coraz częściej kojarzy się z owocami i warzywami oraz ze zdrowiem, po które każdy z nas może sięgnąć. Co więcej – odpowiednio skomponowane smoothie może być nie tylko wartościowym uzupełnieniem diety, ale również jej podstawą. Posiłki w płynnej postaci są coraz bardziej popularne i są ku temu naukowe powody.

- Płynne posiłki to nieoceniona pomoc w zwiększaniu spożycia owoców i warzyw, których w naszej diecie nigdy zbyt wiele. Oficjalne zalecenia żywieniowe instytucji publicznych w wielu krajach zachęcają do spożywania co najmniej 3 porcji warzyw i 2 porcji owoców dziennie (w sumie 400g), co stanowi  absolutne minimum. Jednakże optymalne spożycie, a więc w największym stopniu związane ze zmniejszaniem ryzyka chorób cywilizacyjnych, wynosi 9-13 porcji dziennie (w sumie 700-1000g)[2]. W zmiksowanej formie automatycznie jesteśmy w stanie zjeść większe ilości warzyw i owoców, co może znacząco ułatwić osiągnięcie tego celu – dodaje Jakub Sobiecki.

 

Witaminy – dla każdego coś dobrego!

 

·         Witamina A: morele, brzoskwinia, mango, papaja, dynia, jarmuż

·         Witamina C: dzika róża, kiwi, czarna porzeczka, truskawka, ananas, pomarańcz, cytryna, grejpfrut

·         Witamina E: awokado, mango, brzoskwinia, nektarynka, papaja, czarne jagody, szpinak, boćwina, brokuły, dynia

·         Witamina K: szpinak, brokuły, jarmuż, cukinia 

 

Dzięki możliwościom przechowywania produktów nawet przez kilka miesięcy, zdrowy koktajl można przygotować o każdej porze roku. Zastrzyk owocowej i przede wszystkim zdrowej energii w środku zimy doda dużo więcej siły, niż kolejna kawa. Jakie owoce i warzywa mieszać ze sobą? To zależy od naszej fantazji i upodobań!

 

Więcej informacji: www.electrolux.pl oraz www.facebook.com/electroluxpolska

 

Electrolux jest wiodącym na świecie producentem urządzeń gospodarstwa domowego, które powstają w oparciu o wnikliwą analizę potrzeb konsumentów i są udoskonalane dzięki ścisłej współpracy z profesjonalistami. Electrolux oferuje starannie zaprojektowane i innowacyjne rozwiązania dla szerokiej gamy sprzętów, m.in. chłodziarko-zamrażarek, zmywarek, pralek, kuchni, odkurzaczy, klimatyzatorów oraz drobnych urządzeń AGD. Dbałość o detale i funkcjonalność produktów powoduje, że odpowiadają one rzeczywistym potrzebom zarówno konsumentów, jak i profesjonalistów. W skład Grupy Electrolux wchodzą marki: Electrolux, Zanussi, AEG oraz Electrolux Grand Cuisine, które każdego roku sprzedają ponad 50 milionów produktów w ponad 150 krajach. W 2013 roku wartość sprzedaży Grupy wyniosła 109 miliardów koron szwedzkich. Grupa zatrudniała 61 000 pracowników. Więcej informacji na www.electrolux.pl oraz http://newsroom.electrolux.com/pl/.

 

[1] Food and Agriculture Organization of the United Nations & World Health Organization. Vitamin and Mineral Requirements in Human Nutrition. Joint FAO/WHO Consultation on Human Vitamin and Mineral Requirements. Geneva: FAO/WHO; 2004.

[2] Liu RH. Dietary bioactive compounds and their health implications. J Food Sci; 2013, 78 Suppl 1:A18-25.