Login lub e-mail Hasło   

Smakowite przyjęcie, które scala więzi

Sposobem na miłe spędzenie czasu w gronie przyjaciół jest fondue party.
Wyświetlenia: 266 Zamieszczono 19/04/2016

Przyrządzanie jedzenia w większej grupie jest niesamowitą przygodą z mnóstwem zabawy i uśmiechu oraz rozluźniających żartów.

XVII wiek, szwajcarski kanton Neuchatel. Tamtejsi górale zbierali się przy ognisku, nad żeliwnym
garnkiem, nazywanym caquelon, by z resztek wysuszonego sera z dodatkiem białego wina przyrządzić
przepyszny sos, w którym maczali cząstki czerstwego chleba. Istna poezja smaków. Od tego wszystko się
zaczęło. Ale i wiele zmieniło.


Geneza nazwy fondue wywodzi się od francuskiego słowa fondre, co oznacza
rozpuścić, roztopić, zmiękczyć. Z biegiem lat powstało kilka wersji fondue, w zależności od zastosowanych
produktów spożywczych:


Serowe – procedura przyrządzania jest banalna. Doprowadza się do rozpuszczenia głównych
składników, by moczyć chlebek czy inne produkty. Do rozpuszczonego sera dodaje się też odrobinę
mąki ziemniaczanej po to, żeby serowy sos nie przywarł do dna garnka. Klasyczne, sycące choć
bardzo kaloryczne. Czasem warto zgrzeszyć kulinarnie.


Czekoladowe – w garnuszku rozpuszcza się ulubiony afrodyzjak z odrobiną śmietanki, by w
słodkim sosie zamoczyć kilkudniowe ciasto, czy świeże owoce sezonowe. Wersja idealna na
romantyczne wieczory we dwoje.


Burgundzkie(mięsne) – dość ekskluzywne, bowiem można użyć polędwicy, podsmażyć w
gorącym oleju. Podajemy z ulubionym sosem na bazie majonezu czy keczupu. Dodatkiem do
mięsnego fondue mogą być zblanszowane warzywa.


Bulionowe – jest to najbardziej dietetyczny rodzaj fondue. We wrzącym bulionie warzywnym gotuje
się dowolne rodzaje mięsiwa pokrojone w regularne kawałki, po czym moczy się w sosach. Wersja
ta najbardziej rozpowszechniona w krajach azjatyckich.


Przez żołądek do serca. Tak było, jest i będzie, że wspólne biesiadowanie przy wykwitnie zastawionym
stole wzmacnia ludzkie relacje. Nie tylko damsko – męskie.


11. kwietnia odchodzi się święto szwajcarskiego fondue.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1584
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 906
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1174
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1191
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 757
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 727
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 453
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1024
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 572
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 726
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 501
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 716
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 985
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska