JustPaste.it

Gotuj z Kuroniem. I nie marnuj jedzenia!

Jan Kuroń. Ma talent do gotowania oraz znane nazwisko po ojcu Maćku kucharzu i dziadku Jacku społeczniku.

Jan Kuroń. Ma talent do gotowania oraz znane nazwisko po ojcu Maćku kucharzu i dziadku Jacku społeczniku.

 

Po świętach i długich weekendach pozostaje nam cała masa jedzenia, na które szczególnie nie mamy już ochoty. Nie bardzo
wiemy, co z nim dalej zrobić. Główny problem polega też na tym, że nie wiemy co i jak przechowywać, by
dłużej zachowało swoją świeżość. Powodem takiego stanu rzeczy jest niepodważalny fakt, że kupujemy
wszystko na potęgę.


Ostatnie doniesienia w mediach prezentują najnowsze dane dotyczące marnowania żywności. W Polsce
jest to aż 9 milionów ton. Ten podział rozkłada się bardzo nierównomiernie. 2 miliony ton żywności
marnują gospodarstwa domowe a resztę marnujemy na etapie jej produkcji. Dlatego nasz kraj zajmuje
niechlubne 5 miejsce pod tym właśnie względem. Najlepiej było by zacząć od małych kroków napraw tej
przykrej sytuacji.


Marnujemy nie tylko jedzenie, ale również wodę i energię potrzebną do jej wyprodukowania, generowanie
przy tym dużej ilości odpadów.


Powody, dla których wyrzucamy produkty spożywcze są wprost banalne:
brak pomysłu na jego wykorzystanie
niewłaściwy sposób przechowywania
przyrządzanie zbyt dużych porcji
utrata daty ważności


Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można
przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.


Książka kucharsko - poradnikowa Jana Kuronia jest zbiorem najpotrzebniejszych informacji, by gotowanie
było czystą przyjemnością dla duszy i ciała, oraz by ta pasja nie kosztowała zbyt wiele. Są takie produkty -
zapasy, które każdy dom "must have". Właśnie to z nich przyrządza się pyszne, a zarazem niedrogie
potrawy, tak by ekonomia i zdrowe odżywianie zamknęło się w jednym daniu, co jak udowadnia autor jest
możliwe. W dużej mierze Janowi Kuroniowi zależy na tym, żeby zastopować lawinowo rosnący proces
marnowania żywności.


To przyjemna i pożyteczna publikacja dla wszystkich sympatyków dobrej kuchni w jeszcze lepszej cenie.
Dlatego nie muzę zabraknąć jej na polce każdego z nas bo na pewno każdy znajdzie coś dla siebie - jest w
czym wybierać.