JustPaste.it

Domowe maseczki nawilżające – naturalna pielęgnacja twarzy w upalne dni!

Za oknem prawdziwy upał, a słońce coraz bardziej daje się we znaki naszej skórze. Wypróbuj przepisy na naturalne maseczki nawilżające, które wykonasz sam w domu.

Za oknem prawdziwy upał, a słońce coraz bardziej daje się we znaki naszej skórze. Wypróbuj przepisy na naturalne maseczki nawilżające, które wykonasz sam w domu.

 

Maseczka z miodu i zarodków pszennych

Maseczka doskonale koi, głęboko nawilża i nawadnia. Świetna dla skóry suchej, odwodnionej, wrażliwej i zniszczonej warunkami atmosferycznymi.

Jakich składników użyć? 1 łyżka stołowa świeżego, surowego miodu, 1 łyżeczka mączki z nasion słonecznika, 1 łyżeczka świeżych, surowych zarodków pszennych.

Jak przygotować? Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w miseczce i odstaw na kilka minut. Czas przygotowania – 5 minut. Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję maseczki.

Jak stosować? Palcami nanieś papkę na twarz i szyję, delikatnie oklepując skórę, a następnie połóż się na 30 minut i rozluźnij. Spłucz maseczkę, pomagając sobie ciepłym, wilgotnym ręcznikiem. Miód stanie się rzadszy i będzie spływał w miarę rozgrzewania się do temperatury ciała, a zatem przed nałożeniem maseczki zepnij włosy, aby się nie pozlepiały. Pod głowę podłóż ręcznik.

 

Maseczka z musu jabłkowego i zarodków pszennych

Maseczka silnie nawilża i koi cerę spieczoną, oparzoną słońcem lub spierzchniętą od wiatru. Jest zalecana do cery normalnej, suchej, dojrzałej, wrażliwej, zniszczonej warunkami atmosferycznymi, spieczonej słońcem lub spierzchniętej od wiatru.

Jakich składników użyć? 2 łyżeczki świeżego musu jabłkowego, 2 łyżeczki surowych zarodków pszennych, 1/2 łyżeczki oleju bazowego z jojoby, orzechów laskowych, pestek moreli lub migdałów.

Jak przygotować? W miseczce dokładnie wymieszaj mus jabłkowy i zarodki pszenne. Odstaw na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała lub do czasu, gdy zarodki wchłoną część soku jabłkowego. Po zmyciu mieszanki możesz użyć oleju bazowego. Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję maseczki.

Jak stosować? Palcami nanieś maseczkę na twarz oraz (w razie potrzeby) na szyję i dekolt. Maseczka może skapywać, więc zwiąż włosy, połóż stopy wysoko. Po 20-30 minutach spłucz maseczkę, nawet jeśli nie wyschnie. Następnie wykonaj masaż twarzy, używając olejku – 5 minut wmasowuj go łagodnymi, okrężnymi ruchami w skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Nadmiar oleju usuń, delikatnie oklepując skórę chusteczką higieniczną lub wmasuj go w ramiona, kolana, stopy. Twarz będzie nawilżona, ciepła i promienna.

 

Maseczka bananowo-śmietankowa

Banany i śmietanka nawilżają, nawadniają i koją nawet najbardziej suchą skórę. Niech stosowanie tej maseczki stanie się dla ciebie zdrowym, smacznym nawykiem, którym twoja skóra będzie się rozkoszować. Maseczka polecamy dla skóry normalnej, suchej, odwodnionej, wrażliwej, spieczonej słońcem, spierzchniętej od wiatru, dojrzałej lub podrażnionej.

Jak przygotować?  Weź 1 pięciocentymetrowy kawałek dojrzałej banana oraz śmietankę tłustą lub półtłustą. Używając tłuczka, miseczki i widelca rozgnieć banana z taką ilością śmietanki, aby uzyskać gładką pastę nadającą się do rozsmarowania.

Jak stosować? Zepnij włosy i zabezpiecz ubranie, zanim nałożysz tę maseczkę, gdyż może ściekać z twarzy. Palcami nanieś ją na twarz, szyję oraz dekolt i połóż się na 20-30 minut. Następnie spłucz.

Opracowanie na podstawie:

„Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe” Stephanie Tourles. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2016.