JustPaste.it

Capellini alla marinara

Italia to kraj słynący nie tylko z wykwintnej kuchni, ale także wyjątkowego szacunku do jedzenia i zasad panujących przy stole.

Italia to kraj słynący nie tylko z wykwintnej kuchni, ale także wyjątkowego szacunku do jedzenia i zasad panujących przy stole.

 

Składniki:

200 g makaronu Malma Capellini Nidi

Oliwa z oliwek

Pół puszki pomidorów pelati

150 g krewetek

150 g fileta z dorsza lub halibuta

25 g masła

2 ząbki czosnku

3 szalotki

25 g natki pietruszki

25 ml białego wina

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron i podajemy gorący.