Login lub e-mail Hasło   

Kiedy kupować zdrowe warzywa?

Warzywa i owoce najwięcej właściwości zachowują wtedy, nie pokonują tysięcy kilometrów przed dotarciem do miejsca sprzedaży.
Wyświetlenia: 657 Zamieszczono 23/03/2017

Warzywa i owoce najwięcej właściwości zachowują wtedy, kiedy są świeże, nie pokonują tysięcy kilometrów przed dotarciem do miejsca sprzedaży i nie są w tym celu przetworzone czy konserwowane. Wniosek z tego taki, że powinniśmy jak najczęściej wybierać sezonowe warzywa i owoce. Poza czynnikami zdrowotnymi, mają wówczas także inne walory – są łatwiej dostępne, tańsze i smaczniejsze.

Zużyte paliwo na transport, procesy nieprzyjazne środowisku, tony chemii i substancji, które mają sprawić, aby importowane warzywa i owoce dojechały z jednego kraju do drugiego w dobrym stanie. Banany i cytrusy przed wyruszeniem w importową podróż są pryskane silnymi substancjami grzybobójczymi i bakteriobójczymi. Markety oferują nam prawie wszystkie rodzaje warzyw i owoców przez cały rok, ale czy naprawdę chcemy spożywać witaminy w takiej postaci, kiedy możemy wybierać te dopiero dojrzewające, świeże, najzdrowsze? Pory roku rządzą się własnymi prawami. Powinniśmy zatem dopasować się do ich rytmu i chcąc jeść smacznie czy zdrowo, sięgać po produkty odpowiadające trwającej porze. Warto pamiętać, że są takie warzywa i owoce, których czas jest krótki i trwa zaledwie miesiąc, a szkoda byłoby nie urozmaicić nimi naszej diety. Różnorodność pór roku i produktów pozwala na utrzymanie doskonałej, pełnowartościowej diety. Natura doskonale wie, co i kiedy powinniśmy jeść.

Jeśli nie wierzycie w sezonowość, spróbujcie porównać zapach i smak pomidorów jedzonych latem i zimą. Różnica jest łatwo zauważalna. W czasie, kiedy powinniśmy najbardziej dbać o naszą odporność, czyli zimą, poza domowymi przetworami owocowo-warzywnymi, najlepszym wyborem będzie kapusta biała, czerwona, cebula, por, czosnek, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, brukselka, buraki, pietruszka, marchewka, jarmuż, roszponka, topinambur, rzepa, seler. Jeżeli chodzi o owoce, to prócz cytrusów, najlepsze będą gruszki i jabłka.

Wiosna za pasem, więc co wiosną? Ogórki, sałata, rzodkiew, botwinka, rabarbar, szparagi, rukola, cebula dymka, pomidory, szczaw, szpinak, ziemniaki, koperek, szczypiorek oraz truskawki, czereśnie, wiśnie, agrest, malina, morele i importowane pomarańcze.

Czas jednak szybko mija i ani się obejrzymy, a nadejdzie upragniony okres obfitości, czyli lato. To ten moment, w którym przyrządzając kolorowe sałatki, najłatwiej przemycić mnóstwo witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Warzywa i owoce, które wtedy cechować się będą największą zawartością składników odżywczych, to m.in.: arbuz, aronia, brzoskwinia, jeżyny, melon, nektarynki, porzeczki, winogron, śliwki, żurawina, jagoda. A warzywa? Odpowiedni będzie kalafior, papryka, kalarepa, cukinia, czosnek, marchew, brokuł, cebula, por czy ziemniaki. Te wymienione będą wówczas tańsze, dla przykładu średnia cena ziemniaków jadalnych wynosi 0,50zł, a nie 0,70zł

Każda pora roku to inne zbiory, są jednak owoce i warzywa, które można spożywać przez cały rok. Są nimi jabłka, gruszki, brukiew, czosnek, cebula, kapusta, fasola, korzeń pietruszki, marchew, por, seler czy pieczarki.

Podobne artykuły


23
komentarze: 83 | wyświetlenia: 1181
17
komentarze: 109 | wyświetlenia: 2481
15
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1089
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 1375
14
komentarze: 22 | wyświetlenia: 1658
14
komentarze: 4 | wyświetlenia: 2319
14
komentarze: 3 | wyświetlenia: 662
14
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1476
13
komentarze: 119 | wyświetlenia: 588
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 736
13
komentarze: 65 | wyświetlenia: 2239
13
komentarze: 33 | wyświetlenia: 516
13
komentarze: 134 | wyświetlenia: 1484
13
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1237
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska