Login lub e-mail Hasło   

Wyspa w kuchni, czyli od projektowania do gotowania

Wyspa w kuchni to bardzo wygodny i funkcjonalny mebel, który staje się obecnie coraz popularniejszy w polskich domach.
Wyświetlenia: 238 Zamieszczono 22/06/2017

Chyba każda osoba przymierzająca się do kupna domu lub mieszkania, marzy o nowoczesnej kuchni z usytuowaną po jej środku wyspą. Jest to coraz powszechniejsze i bardzo modne obecnie rozwiązanie stosowane w projektach mieszkaniowych. Jednak, aby takie rozwiązanie się sprawdziło i kompleksowo spełniało swoje funkcje musi zostać odpowiednio zaprojektowane.


Wielofunkcyjność


Prawidłowo zaprojektowana i dobrana wyspa kuchenna z całą pewnością znacznie ułatwia korzystanie z całej przestrzeni kuchennej oraz spełnia wiele przydatnych w niej funkcji. Wyspa w kuchni to obecnie nie tylko wygodne miejsce do przygotowywania czy też spożywania posiłków, ale także stanowi ona praktyczną zabudowę z dodatkowymi schowkami i blatami roboczymi, a także w kuchni otwartej na salon pozwala optycznie wydzielić konkretne strefy mieszkalne.


Wyspa w kuchni to, mówiąc najprościej wolnostojąca obudowa wyposażona w szafki przykryta od góry blatem. Usytuowanie wyspy pozwala na dostęp do niej z każdej strony i organizację pracy w dowolnym jej miejscu. Wyspa w kuchni może być wykorzystywana na przykład do gotowania, zmywania, jako dodatkowy blat kuchenny, a nawet jako barek. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań oraz potrzeb użytkownika.


Wyspa w kuchni na wymiar


Dobrze zaprojektowana wyspa w kuchni powinna mieć odpowiednie wymiary, które umożliwią również swobodne przemieszczanie się wokół niej. Dlatego też postawienie wyspy w małej, zamkniętej kuchni kompletnie mija się z celem. Dla takiej aranżacji potrzebna jest dość duża przestrzeń, co najmniej 15-20 m2 lub kuchnia otwarta na inne pomieszczenie, takie jak salon czy jadalnia. Przyjmuje się, że komfortowa odległość wyspy od zabudowy kuchennej, czyli szafek i sprzętów AGD powinna wynosić nie mniej niż 120 cm. Taka odległość pozwala nawet kilku osobom swobodnie korzystać z wszystkich dostępnych w kuchni urządzeń i blatów.


Wielkość wyspy czy też samego blatu jest uzależniona przede wszystkim od ich przeznaczenia. Jeżeli planujemy umieścić na wyspie zlewozmywak, należy doliczyć do długości blatu około 50 cm, gdzie będzie można umieścić umyte naczynia, a więc całkowita długość blatu wyspy nie powinna być mniejsza niż 100 cm. Podobnie jest w sytuacji, gdy chcemy na wyspie umieścić płytę grzewczą. Wówczas, jeżeli płyta ma się znajdować po środku blatu, to po obu jej bokach powinna zostać zaplanowana przestrzeń nie mniejsza niż 30-40 cm.


Wyspa w kuchni pod okapem


Jeżeli decydujemy się na wyspę z płytą grzewczą lub gazową w kuchni otwartej na salon, musimy pamiętać, że podczas gotowania wszystkie zapachy będą się rozprzestrzeniały po całym otwartym pomieszczeniu. Można jednak temu zaradzić, instalując na wyspą odpowiedni podwieszany okap kuchenny, który z łatwością poradzi sobie z nieprzyjemnym nieraz zapachem. Ponadto takie urządzenie ma bardzo często wbudowane wydajne oświetlenie, które z łatwością ułatwi gotowanie na wyspie.

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1056
14
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1165
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 722
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 654
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1008
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 828
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 737
13
komentarze: 1 | wyświetlenia: 708
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 879
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 601
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 571
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 528
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 901
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 990
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 483
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska