Login lub e-mail Hasło   

"Przypadek? Nie ma przypadków!" - mówi Pani Inżynier od lodów

Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni. Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje n...
Wyświetlenia: 147 Zamieszczono 14/05/2018

Jest wiele możliwości, by „dorobić” podczas studiów, ona wybrała pracę w lodziarni. Szybko zrozumiała, że to miejsce, w którym może zrealizować swoje najśmielsze marzenia smakowe,  a przy tym, podzielić się nimi z innymi. Martyna Rupińska w swojej przygodzie z lodami poszła o krok dalej, opracowała recepturę na lody marchewkowe i obroniła z nich pracę inżynierską. Jak smakują lody autorstwa Pani Inżynier od lodów? Można sprawdzić w warszawskiej sieci Jesz Lody Tradycyjne.

Martyna Rupińska inspiracje do tworzenia nowych smaków czerpie z codzienności. Jak przystało na prawdziwą wielbicielkę słodyczy, odwiedzając nowe kawiarnie czy restauracje, zawsze degustuje desery. To właśnie smaki, które zwróciły jej szczególną uwagę, a raczej spotkały się z aprobatą jej wysublimowanego podniebienia, przenosi na produkcję, gdzie po wielu testach i degustacjach powstają lody m.in. o smaku mascarpone z granatem, czarny sezam z daktylami czy tiramisu.

- Wiedzę z zakresu technologii lodów przekazuje mi Bartosz, który produkcją lodów zajmuje się od lat. Pomaga mi je potem przygotować, aby faktycznie smakowały tak, jak je sobie wyobrażam Dzięki temu, że jest on miłośnikiem tradycyjnych smaków, mi powierzył komponowanie tych nowoczesnych. Pracując w takim duecie, gdzie ściera się tradycja z nowoczesnością, nietrudno o sprzeczki, które lody są najlepsze. Na szczęście łączy nas miłość do dobrych smaków i dokładamy wszelkich starań, by takie właśnie oferować naszym gościom. - mówi Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów.

ULUBIONY SMAK W FORMIE LODÓW? WSZYSTKO JEST MOŻLIWE!

Pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i bardzo przyjazna natura, sprawiły, że świetnie sobie radziła przy obsłudze klientów. Jednak jej znakomite wyczucie smaków, ogromna kreatywność oraz pasja do wytwarzania lodów, sprawiły, że Martyna szybko zamieniła pracę ekspedientki, na technologa produkcji. W tym roku także obroniła pracę inżynierską na kierunku żywienie człowieka na SGGW ze swoich autorskich lodów marchewkowych.

- Zainteresowanie lodami pochłonęło mnie na tyle, że o jednym ze stworzonych przeze mnie smaków, napisałam pracę inżynierską. Są to lody marchewkowe z dodatkiem naturalnego prebiotyku. Bardzo lubię pić sok marchewkowy i pomyślałam, że mógłby z niego powstać dobry sorbet. Do lodów dodałam naturalną inulinę, która poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego, a także obniża tłustość lodów – dodaje Martyna Rupińska.

Lody serwowane w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też
są zdrowe. Tworzone ze świeżych składników (świeże mleko, śmietana, owoce), zgodnie z zasadą tworzenia lodów rzemieślniczych, powstają niedaleko miejsca produkcji, czyli w Piasecznie.
Są bezglutenowe i zawierają ponad połowę mniej tłuszczu niż lody przemysłowe. Kreatywność Martyny i Bartosza to gwarancja, że miłośników lodów zaskoczą wielokrotnie podczas tego sezonu
i nie tylko.

Lody marchewkowe będą dostępne od wtorku 22 maja w 9 punktach lodziarni Jesz Lody Tradycyjne

w Warszawie:

 KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1
WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178U
MOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7
BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213
OCHOTA, Włodarzewska 83
JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69
WOLA, Kasprzaka 31B
ŚRÓDMIEŚCIE, Chmielna 2
URSYNÓW, Kłobucka 8B/U22

Podobne artykuły


12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1313
10
komentarze: 21 | wyświetlenia: 846
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 935
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1027
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 546
9
komentarze: 24 | wyświetlenia: 882
9
komentarze: 104 | wyświetlenia: 325
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 887
8
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1281
8
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1290
8
komentarze: 3 | wyświetlenia: 264
8
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1167
7
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1168
7
komentarze: 3 | wyświetlenia: 259
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska