Login lub e-mail Hasło   

Wyjątkowy alkohol

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu skosztować doskonałego alkoholu z wyższej półki.
Wyświetlenia: 136 Zamieszczono 14/09/2018

Podczas rodzinnych przyjęć, różnego rodzaju świąt, jubileuszy w pracy czy nawet na imprezach lubimy mieć możliwość posmakowania dobrego alkoholu, dodającego nie tylko nieco rumieńca na twarzy, ale i znacznie podnoszącego walory smakowe rozmaitych potraw.

Do ulubionych win polaków należą różne słodkawe odmiany włoskich szczepów winogron, oferujące pyszny smak podkreślający wyjątkowe chwile. Ciekawymi rozwiązaniami na różnego rodzaju toasty i przyjęcia są także wina musujące różnego rodzaju, które według wielu dodają niepowtarzalnego charakteru wyjątkowym chwilom. Dlatego też na naszych stołach, podczas rozmaitych przyjęć widać najczęściej takie wina jak Moscato, Lambrusco, Prosecco a niejednokrotnie nawet Champagne.

Prosecco to nazwa zastrzeżona dla win tworzonych ze szczepu winorośli prosecco, nazywanych także winoroślą glera, które to porastają wzgórza w regionie Veneto a także w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli. Prosecco wytwarzane jest we Włoszech i metodami fermentacji uzyskuje się trzy typy wina prosecco - musujące, lekko musujące a także stołowe. Jest to wino białe, często wytrawne lub półwytrawne o owocowo-kwiatowym smaku i aromacie, nie pozbawionym subtelnej słodyczy, która pozwala łączyć wino to z najróżniejszymi potrawami.

Dzięki swojej wytrawności Prosecco pasuje do dań mięsnych i przekąsek, kolor i aromat współgrają świetnie z potrawami z ryb i owoców morza, a jego delikatna słodycz i bąbelki pozwalają zrównoważyć smak deserów i słodyczy różnego rodzaju a także owoców.

Dla osób zaczynających swoją przygodę z winami, nie wiedzących jak w najlepszy sposób połączyć trunek z potrawami podawanymi gościom, a chcących jednocześnie zrobić na nich wrażenie i podarować odrobinę luksusu, prosecco jest najlepszym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, które daje ogromne możliwości. Jest to bowiem trunek doskonale współgrający z większością smaków, pasujący do obiadów, kolacji i przekąsek, mogący być jednocześnie bąbelkowym winem idealnym do toastu z wyjątkowej okazji, aperitifem przed obiadem, winem stołowym podanym wraz z kolacją a także świetnym towarzyszem letnich śniadań złożonych ze słodkiego pieczywa i owoców.

W Polsce znaleźć można kilku dystrybutorów wina Prosecco, którzy jako jedyni w kraju oficjalnie posługują się oryginalną nazwą wina produkowanego ze szczepu glena. Nazwa ta jest bowiem zastrzeżoną, podobnie jak nazwy własne alkoholi Cognac - koniak i Champagne - szampan.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1445
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1104
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 806
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1061
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 372
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 651
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1126
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 478
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 863
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 456
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1010
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 666
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 601
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 731
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska