JustPaste.it

Wyjątkowy alkohol

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu skosztować doskonałego alkoholu z wyższej półki.

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu skosztować doskonałego alkoholu z wyższej półki.

 

champagne-2711895_960_720_small.jpg

Podczas rodzinnych przyjęć, różnego rodzaju świąt, jubileuszy w pracy czy nawet na imprezach lubimy mieć możliwość posmakowania dobrego alkoholu, dodającego nie tylko nieco rumieńca na twarzy, ale i znacznie podnoszącego walory smakowe rozmaitych potraw.

Do ulubionych win polaków należą różne słodkawe odmiany włoskich szczepów winogron, oferujące pyszny smak podkreślający wyjątkowe chwile. Ciekawymi rozwiązaniami na różnego rodzaju toasty i przyjęcia są także wina musujące różnego rodzaju, które według wielu dodają niepowtarzalnego charakteru wyjątkowym chwilom. Dlatego też na naszych stołach, podczas rozmaitych przyjęć widać najczęściej takie wina jak Moscato, Lambrusco, Prosecco a niejednokrotnie nawet Champagne.

Prosecco to nazwa zastrzeżona dla win tworzonych ze szczepu winorośli prosecco, nazywanych także winoroślą glera, które to porastają wzgórza w regionie Veneto a także w regionach Wenecji Euganejskiej i Friuli. Prosecco wytwarzane jest we Włoszech i metodami fermentacji uzyskuje się trzy typy wina prosecco - musujące, lekko musujące a także stołowe. Jest to wino białe, często wytrawne lub półwytrawne o owocowo-kwiatowym smaku i aromacie, nie pozbawionym subtelnej słodyczy, która pozwala łączyć wino to z najróżniejszymi potrawami.

Dzięki swojej wytrawności Prosecco pasuje do dań mięsnych i przekąsek, kolor i aromat współgrają świetnie z potrawami z ryb i owoców morza, a jego delikatna słodycz i bąbelki pozwalają zrównoważyć smak deserów i słodyczy różnego rodzaju a także owoców.

Dla osób zaczynających swoją przygodę z winami, nie wiedzących jak w najlepszy sposób połączyć trunek z potrawami podawanymi gościom, a chcących jednocześnie zrobić na nich wrażenie i podarować odrobinę luksusu, prosecco jest najlepszym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, które daje ogromne możliwości. Jest to bowiem trunek doskonale współgrający z większością smaków, pasujący do obiadów, kolacji i przekąsek, mogący być jednocześnie bąbelkowym winem idealnym do toastu z wyjątkowej okazji, aperitifem przed obiadem, winem stołowym podanym wraz z kolacją a także świetnym towarzyszem letnich śniadań złożonych ze słodkiego pieczywa i owoców.

W Polsce znaleźć można kilku dystrybutorów wina Prosecco, którzy jako jedyni w kraju oficjalnie posługują się oryginalną nazwą wina produkowanego ze szczepu glena. Nazwa ta jest bowiem zastrzeżoną, podobnie jak nazwy własne alkoholi Cognac - koniak i Champagne - szampan.