Login lub e-mail Hasło   

Ubój rytualny

Dlaczego bywa stosowany?
Wyświetlenia: 2.509 Zamieszczono 13/07/2013

Na arenie politycznej i w konsekwencji w mediach zrobiło się ostatnio głośno na temat humanitarnego zabijania zwierząt rzeźnych. Na ulicach pojawiły się głośne demonstracje i wymiana poglądów w tej sprawie, a nasz parlament postanowił nie legalizować tzw. uboju rytualnego polegającego na podcinaniu gardła żywemu, przytomnemu zwierzęciu w taki sposób aby ono jak najszybciej się wykrwawiło. W tej sytuacji jedynym dopuszczalnym ustawowo sposobem pozbawienia życia jest uprzednie ogłuszenie, w wyniku którego zwierzę traci przytomność.

Uważam jednak, że ani podcięcie gardła, ani ogłuszenie zwierzęcia przez uderzenie w mózg dwunastocentymetrowym, wibrującym bolcem nie jest humanitarne, dlatego ja osobiście unikam spożywania mięsa.

Dlaczego wyznawcy judaizmu i muzułmanie stosują ubój rytualny? Źródła takiego postępowania należy szukać w Biblii. Biblia zawiera cały szereg ciekawych zaleceń dietetycznych. Opisałem je ze szczegółami w 28 rozdziale artykułu: „Najciekawsze proroctwa i przesłania Biblii” i w znacznie starszym artykule: „Dieta biblijna”. Biblia przestrzega między innymi przed spożywaniem krwi. Dotyczy to oczywiście, także mięsa, z którego nie usunięto krwi. Krew jest niezdrowa, co wyjaśniłem we wspomnianych wyżej tekstach artykułów.

Ale istotny w tej sprawie jest nie tylko aspekt zdrowotny. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo to, co wprowadzamy do naszego żołądka może mieć wpływ na naszą psychikę. Zauważono to swego czasu w jednej z amerykańskich szkół, po tym jak zlikwidowano w niej bufet z chipsami, koka-kolą i innymi łakociami. Okazało się, że natychmiast po tym zabiegu wyraźnie zmniejszyła się ilość problemów wychowawczych. Kiedy przeprowadzono podobną akcję w innych szkołach, odnotowano podobne spostrzeżenia. Wegetarianie uważają, że dzięki swojej bezmięsnej diecie, są oni bardziej spokojni i opanowani niż mięsożercy. Niektóre substancje (hormony) zawarte we krwi, a w mniejszych dawkach także w mięsie, mają właściwości pobudzające, niepokojące i uzależniające.

Aby skutecznie usunąć krew z zabijanego zwierzęcia, należy mu przeciąć najgrubsze naczynia krwionośne w szyi, a następnie ułożyć go w takiej pozycji aby krew swobodnie, grawitacyjnie spłynęła z całego organizmu, przy czym nadcięta szyja powinna zwisać do dołu. Ilustruje to poniższy tekst biblijny.

Potem lud rzucił się na zdobycz, nabrał owiec, wołów i cielęta, zarzynał je na ziemi i zjadał razem z krwią. Kiedy zawiadomiono o tym Saula, że lud grzeszy przeciw Panu, że je razem z krwią, ten zawołał: Dopuszczacie się niewierności. Zatoczcie mi tu zaraz wielki kamień! Saul powiedział jeszcze: Idźcie między ludzi, powiedzcie im, aby do mnie każdy przyprowadzał swojego wołu i każdy swego barana: będziecie je zabijać tutaj i będziecie jeść, abyście nie grzeszyli przeciw Panu, jedząc razem z krwią. Spośród całego ludu każdy własnoręcznie przyprowadzał swego wołu, którego miał pod ręką <tej nocy> i tam go zabijał. [1 Sm 14:32-34]

Wspomniany w tym tekście  wielki kamień  miał właśnie za zadanie ułatwić grawitacyjne odprowadzenie krwi. Ale usunięcie krwi to nie jedyny warunek, jaki należy spełnić aby mięso było uznane za „czyste”. Oto kolejne zalecenia biblijne dotyczące niewłaściwego sposobu uśmiercania:

Nie będzie jadł padliny ani mięsa zwierząt rozszarpanych, bo przez to stałby się nieczysty. Ja jestem Pan! [Kpł 22:8]

Powstrzymajcie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierządu. Dobrze uczynicie, jeżeli powstrzymacie się od tego. Bywajcie zdrowi! [Dz 15:29]

Ponadto w licznych przecież odmianach judaizmu i islamu, podobnie zresztą jak i w niektórych religiach chrześcijańskich, funkcjonuje wiele różnych wymyślonych przez ludzi niepotrzebnych przepisów i przepisików, które wprowadzają tylko zamieszanie do przesłania Biblii. Wiele z nich jest absurdalnych i nierozsądnych a niektóre dotyczą właśnie sposobu zabijania zwierząt.

Jestem zwolennikiem przestrzegania diety biblijnej i gdybym zdecydował się na jedzenie mięsa, to nie miałbym nic przeciwko temu aby zwierzę najpierw ogłuszyć, a następnie natychmiast przeciąć mu główne naczynia krwionośne i ustawić w pozycji ułatwiającej odprowadzenie krwi. Uważam też, że taki sposób zabijania byłby najkorzystniejszy dla uzyskania najlepszej jakości mięsa. Im więcej zwierzę cierpi podczas uboju, tym więcej niepożądanych substancji pojawi się w jego krwi i w mięsie, a właśnie podczas klasycznego uboju rytualnego to cierpienie niestety przedłuża się.

Dla wyznawców judaizmu i islamu, ubój rytualny to nie tylko samo uśmiercenie zwierzęcia. To również pewien ceremoniał połączony ze specjalną modlitwą. Ja natomiast, chociaż mam (podobnie jak wielu chrześcijan i nie tylko chrześcijan) zwyczaj poprzedzać swoje posiłki krótką dziękczynną modlitwą, to obawiam się, że chyba nie potrafiłbym pomodlić się przed tak okrutną czynnością jak zabicie zwierzęcia.

Adam Szczepański

Polecam też rozdział 28 artykułu: „Najciekawsze proroctwa i przesłania Biblii” – http://www.eioba.pl/a/4ak3/najciekawsze-proroctwa-i-przeslania-biblii (w innych rozdziałach też jest co nieco o zabijaniu) i wcześniejszy artykuł (publikowany w 2009 r.): „Dieta biblijna” – http://www.eioba.pl/a/2gu9/dieta-biblijna , a dodatkowo też artykuł: „Rosołek, czyli kompocik z kurczaczka” – http://www.eioba.pl/a/3im7/rosolek-czyli-kompocik-z-kurczaczka

Podobne artykuły


17
komentarze: 71 | wyświetlenia: 1500
17
komentarze: 50 | wyświetlenia: 1638
16
komentarze: 15 | wyświetlenia: 1063
14
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1016
14
komentarze: 15 | wyświetlenia: 900
13
komentarze: 16 | wyświetlenia: 924
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 979
12
komentarze: 8 | wyświetlenia: 819
12
komentarze: 53 | wyświetlenia: 609
12
komentarze: 0 | wyświetlenia: 952
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 803
11
komentarze: 34 | wyświetlenia: 821
 
Autor
Artykuł



"Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo to, co wprowadzamy do naszego żołądka może mieć wpływ na naszą psychikę".
W pewnym wywiadzie telewizyjnym pani wyznania judaistycznego określiła, że polskie prawo w zakresie uboju rytualnego przypominać zaczyna prawo hitlerowskie, bo ogranicza im jedzenie koszernego mięsa. Jak widać koszerne mięso pozbawione krwi i czyste nie nie wpłynęło ...  wyświetl więcej

@Hamilton Starszy:
Ta pani powinna była mieć najpierw pretensje do np. władz amerykańskich - o to samo. Bo czy np. rzeźnie w Chicago stosują ubój tzw. "rytualny"?

@Janusz Dąbrowski: A czy ta pani mieszka w USA?

@Łukasz G:
Nieważne, gdzie mieszka. Jednak tam, w USA - tak mi się zdaje - są największe rzeźnie świata. I tam jest bardzo poważna grupa odbiorców koszernego mięsiwa. Tak więc może problem mogłaby ta pani załatwić w makro- a nie w mikroskali (USA-Polska)? Pożytek byłby większy - tak mniemam.

CYT.: "Uważam jednak, że ani podcięcie gardła, ani ogłuszenie zwierzęcia przez uderzenie w mózg dwunastocentymetrowym, wibrującym bolcem nie jest humanitarne, dlatego ja osobiście unikam spożywania mięsa." Otóż to!

  Hamilton,  14/07/2013

@Janusz Dąbrowski: ZabOjstwo i humanitaryzm się wykluczają. Powinniśmy jednak jako ludzie minimalizować cierpienie zwierząt. Ogłuszenie jest prymitywną, ale jednak formą narkozy, stosowaną kiedyś powszechnie nawet wobec ludzi podczas bolesnych zabiegów, np. amputacji.

@Hamilton Starszy:
Masz rację. Dodam tylko:
CYT.1: "Oświęcim zaczyna się wszędzie tam, gdzie ktoś patrzy na rzeźnię i myśli: to tylko zwierzęta." Theodor Adorno
CYT.2: "Zwierzęta w rzeźniach całym swoim zachowaniem się okazują, że rozumieją grozę chwili, że pojmują czekającą ich śmierć... Padają wtedy w śmiertelnym lęku na kolana... Drżą całym ciałem oblane śmiertelnym potem s ...  wyświetl więcej

Uchwalony niedawno zakaz nie mówi bezpośrednio o zakazaniu uboju rytualnego, tylko o zakazaniu uboju zwierząt bez ogłuszania. Z tego wynika zakaz uboju rytualnego. Ale czy nie wynika z tego przy okazji zakaz polowania?

  Hamilton,  14/07/2013

@Łukasz G: No to pan prezydent jako zapalony myśliwy będzie miał problem z jej podpisaniem.

  rekurent,  14/07/2013

@Łukasz G: Albo pierwszy kroczek do tego, aby dziadziuś na wsi nie zaszlachtował kurki bez pozwoleń?



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska